Sabre

– Fra London til Sydney på fire timer

En ny rakettmotor kan redusere flytiden betraktelig.

SUPERFLY; Australia og Storbritannia samarbeider om teknologi som betydelig skal redusere flytiden mellom Sydney og London. Foto: Reaction Engines
SUPERFLY; Australia og Storbritannia samarbeider om teknologi som betydelig skal redusere flytiden mellom Sydney og London. Foto: Reaction Engines Vis mer
Publisert

Romfartsorganisasjonene i Australia og Storbritannia annonserer denne uken oppstarten av et nytt romfartsprogram, kalt «verdens første 'Space Bridge'», eller «rombro».

Målet er å utvikle fly som skal ta reisende fra London i England til Sydney i Australia på fire timer. I dag er det ingen direkteflyvninger mellom de to storbyene, og strekningen tar over 20 timer.

– Storbritannias romarv har sterke bånd med Australia, de første britiske rakettene ble skutt ut fra Woomera på 1950-tallet, og vi er forpliktet til å styrke vårt vennskap og samarbeid. En avtale om en rombro vil gi betydelige fordeler til våre blomstrende romfartsindustrier, og danne grunnlaget for nye handel- og investeringsmuligheter og deling av kunnskap og ideer, heter det i en uttalelse fra Graham Turnock, toppsjef i UK Space Agency.

Hypersoniske hastigheter

Teknologien som skal muliggjøre ambisjonene om en flytur på kun fire timer, er rakettmotoren Sabre (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) som utvikles av Oxfordshire-baserte Reaction Engines.

– Når Sabre-rakettmotoren realiseres, kan det gjøre at vi kan reise til Australia på så lite som fire timer. Dette er teknologien som definitivt kan levere det. Vi tenker at den er i operativ tjeneste på 2030-tallet, og arbeidet er allerede godt i gang, sier Turnock.

CNN skriver at Reaction Engines tidligere i år gjennomførte en suksessfull test av en kjøler der de simulerte forhold ved 3,3 mach – altså drøye tre ganger lydens hastighet (over 4.000 kilometer i timen). Et passasjerfly har ikke brutt lydmuren siden Concorde ble pensjonert i 2003.

Sabre-motoren er faktisk designet til å nå hastigheter på over Mach 5, også kjent som hypersoniske hastigheter.

Reaction Engines har gjennomført suksessfulle tester med en «supercooler» som skal holde Sabre-motoren avkjølt. Foto: Reaction Eninges
Reaction Engines har gjennomført suksessfulle tester med en «supercooler» som skal holde Sabre-motoren avkjølt. Foto: Reaction Eninges Vis mer

En «hybridmotor»

Ettersom rakettmotoren kan nå ekstreme temperaturer, er en kjøler nødvendig for å kjøle ned motoren. Reaction Engines benytter rør fylt med avkjølt helium for å forhindre at temperaturen blir for høy.

– Det er en betydelig milepæl som viser at Reaction Engines' egne kjøleteknologi kan levere enestående varmeoverføringsytelse, uttaler Mark Thomas, Reaction Engines.

Shaun Driscoll i rakettprodusenten omtaler Sabre som «en hybrid mellom en rakettmotor og en flymotor, slik at raketten kan puste luft», skriver Stuff.

– Raketter har egentlig ikke hatt noen fremskritt på 70 år, samtidig er flymotorer blitt veldig effektive. Så hvis man kan kombinere en flymotor og en rakett, kan man ha et veldig lett og effektivt fremdriftssystem, og mer eller mindre lage et romfly, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer