Sabre

– Fra London til Sydney på fire timer

En ny rakettmotor kan redusere flytiden betraktelig.

SUPERFLY; Australia og Storbritannia samarbeider om teknologi som betydelig skal redusere flytiden mellom Sydney og London. Foto: Reaction Engines
SUPERFLY; Australia og Storbritannia samarbeider om teknologi som betydelig skal redusere flytiden mellom Sydney og London. Foto: Reaction Engines Vis mer
Publisert

Romfartsorganisasjonene i Australia og Storbritannia annonserer denne uken oppstarten av et nytt romfartsprogram, kalt «verdens første 'Space Bridge'», eller «rombro».

Målet er å utvikle fly som skal ta reisende fra London i England til Sydney i Australia på fire timer. I dag er det ingen direkteflyvninger mellom de to storbyene, og strekningen tar over 20 timer.

– Storbritannias romarv har sterke bånd med Australia, de første britiske rakettene ble skutt ut fra Woomera på 1950-tallet, og vi er forpliktet til å styrke vårt vennskap og samarbeid. En avtale om en rombro vil gi betydelige fordeler til våre blomstrende romfartsindustrier, og danne grunnlaget for nye handel- og investeringsmuligheter og deling av kunnskap og ideer, heter det i en uttalelse fra Graham Turnock, toppsjef i UK Space Agency.

Hypersoniske hastigheter

Teknologien som skal muliggjøre ambisjonene om en flytur på kun fire timer, er rakettmotoren Sabre (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine) som utvikles av Oxfordshire-baserte Reaction Engines.

– Når Sabre-rakettmotoren realiseres, kan det gjøre at vi kan reise til Australia på så lite som fire timer. Dette er teknologien som definitivt kan levere det. Vi tenker at den er i operativ tjeneste på 2030-tallet, og arbeidet er allerede godt i gang, sier Turnock.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer