Fra macho til metroseksuell

SKRÅBLIKK: Vink hadet til den iberiske machoen. Si hei til den metroseksuelle mannen.

Inga Holst, journalist, DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist, DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARCELONA, SPANIA (DinSide): Tre knapper i skjorta åpen. Gullkjeder. Trange olabukser og mørk piggsveis. Den iberiske machoen demonstrerer høylydt at det er liv i ham; generøst viser han frem brystkasse, biceps og alt annet som forbindes med virilt, maskulint og spansk på metroen ut til en forstad, eller hvor som helst.

Men det er flere enn ungguttene på metroen som synes testosteron bør prises som gull. Også min macho er blant dem som brenner for machoens, ifølge ham selv, ikke utbetydelige rolle i samfunnet.

- Jeg skal spille fotball med gutta, sier han, og gleder seg åpenlyst til at jentene som serverer øl på treninga kommer.

- Eres un queso, du er en ost, hyler bertene til de kjekkeste gutta på metroen eller på stranda.

Og en pike setter pris på en god ost, også i Spania. Machoen herjer fortsatt gatene, barene, politikken og hjemmene. En pike går ikke forbi en byggeplass uten få komplimenter som er til forlystelse resten av dagen, en mann spanderer fortsatt på sitt kvinnelige følge - han tjener betydelig mer enn henne – og han bærer paraplyen i regnværet. Men jentene er ikke dummere enn at de vet å dra fordel av ham. Det er slett ikke dumt å kunne bruke pengene på boliginvestering i et rått boligmarked fremfor å betale for kylling og auberginer.

- Jentene liker en skikkelig macho, sier min halve middelhavsappelsin. – Hvis jeg behandler deg som en prinsesse, så behandler du meg som en konge, sier han mer eller mindre filosofisk, og fisker frem nøklene til kabrioleten.

Mange spanjoler er etter hvert enige om at jentene skal behandles mer som prinsesser. Ferske tall fra Fundación La Caixa viser at i underkant av ti prosent av spanske kvinner er utsatt for vold fra sin partner. President José Luis Rodríguez Zapatero og hans sosialdemokratiske regjering vil nå tilpasse arbeidsmarkedet slik at kvinner i større grad enn før kan komme seg ut i arbeid og bli økonomisk er uavhengige av ektemenn, voldelige eller ikke. Den spanske presidenten bruker utad sin mors etternavn, Zapatero, i strid med iberisk navneskikk: Fars etternavn, i presidentenes tilfelle, Rodíguez, kommer først og er det navnet som vanligvis brukes.

Meteroseksuelle

Fra macho til metroseksuell.

Foto: Inga Holst
Fra macho til metroseksuell.

Foto: Inga Holst Vis mer


Mennene bør derimot behandles mindre som konger, skriver den øvrige spanske pressen og drar frem halvpornografiske bilder av Brad Pitt og David Beckham. Disse karene fremstår som såkalt metroseksuelle. De metroseksuelle er like kjekke som en tradisjonell macho: Forskjellen er at disse karene – i motsetning til den arketypiske machoen – er opptatt av sine barn, sitt forhold til sin partner og av skjønnhet og mote. Og selvfølgelig har de bæresele og vet alt om morsmelk og selvbruningskremer.

- Ikke så ulik en nordmann, sier min middelhavsappelsin som har levd halvannen sommer i Norge. Han synes nordmenn er til å smøre på brødskiva; som smør. Men han selv er ikke så ulik Bremyk når de purunge jentene skyter knallhardt mot forbipasserende mannlig snacks – ost eller drops eller hva det måtte være. Han er overbevist over sin egen fortreffelighet og synes nok at det eneste de trenger er en skikkelig macho. Kanskje ham selv?

Etter treningen kommer machoen hjem med en skabbete hundevalp. Tispen piper og klør på loppebittene og kryper sammen for å tisse i kroken på kjøkkenet. – Den løp alene rundt på motorveien, sier machoen. - Den må vaksineres, sier min macho, full av handlekraft. Han løper inn for å skifte og bærer deretter den illeluktende bastardvalpen under armen. – Kommer senere, må til veterinæren.

På metroen svarer de kjekkeste gutta moren sin på siste nytt i Nokia:

- Ja, mamma, kommer nå.

De spanske machoene bor hjemme hos mamma og pappa til de fyller 28 år i snitt. Og klokken ti drar de hjem for å spise kvelds.

Var det noen som sa metroseskuell? tenker jeg. - Gi meg i hvertfall en kar som vet å stryke sine egne skjorter! Og kanskje også en som vet å redde en fortapt tispe...

På skrå ut i verden:
Terror og kjærlighet
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer