Fra Tøyen til Tokyo

Sett filmen, lest boken, vil reise? DinSide viser vei til spektakulære innspillingssteder, fra Tøyen via Malta til Japan og New Zealand.

Publisert
Sist oppdatert
Orlando Bloom er Paris, prinsen av Troja. Staut og klart til kamp, som vi er vant til å se ham. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Warner Bros og Sandrew Metronome
Orlando Bloom er Paris, prinsen av Troja. Staut og klart til kamp, som vi er vant til å se ham. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Warner Bros og Sandrew Metronome Vis mer


Fruktfat

Troja, eller Troy som den heter på engelsk, er filmen om de katastrofale hendelsene som utspant seg rundt et av historiens mest legendariske par: Paris, prinsen av Troja og Helena, dronningen av Sparta. Når Paris stjeler den skjønne Helena fra hennes ektemann, blir det selvfølgelig krig, og det er her den berømte trojanske hesten kommer inn i bildet.

Akilles og Paris var kanskje ingen greske guder, men når Brad Pitt og Orlando Bloom tar på seg rollene kan man enkelt narres til å tro det motsatte. Og når de fronter hundrevis (kanskje til og med tusenvis) av statister, kledd i Gladiator-lignende kostymer, svette, skitne og støvete - da har man hva jeg vil kalle et ordentlig fruktfat. Hånden opp den som ikke får lyst til å reise AKKURAT DIT. Tenkte meg det.

Selv om filmen handler om både gamle greske helter og gamle greske byer er den spilt inn et stykke unna; hovedsakelig på Malta. De fleste av settene i filmen er spilt inn på sletten ved Fort Ricasoli, og det ble også filmet på Mellieha, Golden Sands, Riviera og Comino.

Air Malta flyr direkte til den vakre øya, mens SAS, British Midland og Lufthansa flyr dit med mellomlanding på en av de store europeiske hubbene. Turoperatørene STS Solia og Apollo står for pakketilbud.

Lost i Tokyo: Bill Murray. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Sandrew Metronome.
Lost i Tokyo: Bill Murray. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Sandrew Metronome. Vis merEt melankolsk-romantisk møte mellom turister

Sofia Coppola fikk en velfortjent Oscar for originalmanuset til Lost in Translation, der vi får et innblikk i utlendingers møte med Tokyo. Bill Murray spiller en avdanket og fetert skuespiller som reiser til Japan for å gjøre reklame for whisky. Her møter han en ung amerikanerinne, spilt av Scarlett Johansson, og vi blir tatt med på en berg-og-dalbane gjennom Tokyo: På karaokebar, eksklusive barer, travle handlegater, glorete urbane landskap og tomme hotellrom.

Det er tydelig at Sofia Coppola har et sterkt forhold til den japanske hovedstaden, mange vil nok si at Tokyo fortjener en Oscar for beste birolle. DinSide har vært i Tokyo, og kan røpe at det er akkurat så sært og spesielt som det virker. Og en million ganger mer vidunderlig enn du noen gang kan forestille deg.

Store deler av filmen utspiller seg på hotellet Grand Hyatt i Tokyo. Hotellet nås enklest med flybussen fra Tokyo Narita Airport, som stopper her. SAS, Finnair, Lufthansa, KLM og British Airways er noen av flyselskapene som flyr til Tokyo. Du må regne med å fly via en av de store europeiske hubene, som for eksempel London, Amsterdam eller København.

Binh lengter vekk fra Ho Chi Minh. Vi lengter dit. Foto: Roland Neveu
Binh lengter vekk fra Ho Chi Minh. Vi lengter dit. Foto: Roland Neveu Vis mer


Det vakre landet som forsvant

Hans Petter Molands siste film The Beautiful Country handler om den halvt vietnamesiske, halvt amerikanske gutten Binhs kamp for å komme til Amerika; The Beautiful Country. Vi hører ironiens varselbjelle kime- langt forbi Sinsenkrysset. Binh forlater kanskje tøffe kår og en vanskelig oppvekst, men scenene fra hans hjemland Vietnam er nesten hysterisk vakre, og akk, så alt for korte. Beautiful Country er nemlig filmen om landet som forsvant. Vi ser stort sett innsiden av en flyktningleir, et lasteskip som smugler mennesker, og ulovlige internatrom, når Binh endelig kommer seg til the promised land.

Av inspillingsstedene i filmen anbefaler vi Ho Chi Minh byen (Saigon), og landsbygda utenfor. Det er dette som virkelig er det vakre landet. Hit flyr du med blant annet SAS, Lufthansa og Cathay Pacific. Storbyelskere som ikke blir skremt av Binhs marerittaktige opplevelse av New York kan reise til byen med blant annet SAS og Icelandair, og fra juni flyr Continental Airlines direkte mellom Oslo og New York.

Hobbyfotograf og sivilingeniør Stian Mong festet sin Vietnam-reise til filmrullen. Bildene ser du her.

Hvor er sverdet mitt? Jeg er sikker på jeg la det her et sted. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Warner Bros. og Sandrew Metronome
Hvor er sverdet mitt? Jeg er sikker på jeg la det her et sted. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Warner Bros. og Sandrew Metronome Vis mer


Japansk sverdkamp

Storfilmen den siste samurai med Tom Cruise i hovedrollen er, i som de fleste store blockbustere den siste tiden, spilt inn i New Zealand, blant annet i Taranaki. Noen scener er også spilt inn på den idylliske øya Awaji-shima i Japan, og i California.

Under innspillingen av den siste samurai, var det det storslagne landskapet og alle fritidsmulighetene i Taranaki som var det store samtaleemnet. Det sies at Tom Cruise gjenopplivet sin interesse for surfing og ridning, og at Billy Connolly stadig var å se med fiskestang i hånden.

Taranaki ligger på New Zealands nordøy, midt mellom Auckland og Wellington. Dit flyr du med bl.a. SAS, British Airways og British Midland, og derfra drar du videre med buss eller bil. Easy, peasy, Japaneasy.

Den siste samuraibyen er åpen for turister, dog bare ett av de 22 japanske husene som ble oppført står fremdeles. Den er til gjengjeld fylt opp til randen med filmrekvisita. Det er også muligheter for å leie hestene som ble brukt. Hvem vet, kanskje du får nettopp Cruiserens hest?

Sneak preview!

Ridley Scotts neste film Kingdom of Heaven har akkurat avsluttet innspilling på 1100-tallsborgen Loarre i Huesca i Spania. Også denne episke filmen har Orlando Bloom i en av hovedrollene.

Byen Huesca ligger midt mellom Barcelona og Bilbao. Dit flyr du med blant annet Braathens, Sterling og Norwegian, og du kommer deg videre med buss eller bil. Billigbilselskapet easyrentacar leier ut Mercedes A-klasser fra 100 kroner dagen i Barcelona - men pass på kilometertelleren, ellers kan det lett bli dyrt.

Grei skuring? Visste du alt dette fra før? Har du tatt DinSides store filmgeografitest.

Andre filmer:

Eksterne lenker:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer