Fra vannhull til vannhull

Mellom mafia-bosser og musikere. Her er historiske barer i Greenwich Village i New York.Av: Fredrik Giertsen

Publisert
Sist oppdatert

Det strides om hvilken som er New Yorks eldste bar, men de fleste vil enes om at det er McSorley’s, som ser ut som en ganske vanlig irsk-engelsk bar med sagflis på gulvet. Selv påstår den at den ble åpnet i 1854, og i hvert fall har Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt og diverse Kennedy’er svingt sine begre her. Veggene er prydet med avisutklipp som blant annet forteller den noe sære historien om hvordan kvinner faktisk først i 1976 fikk adgang til etablissementet, og baren ble bøtelagt av bystyret lenge etter dette, fordi de nektet å innrede et kvinnetoalett! Slik skaper en seg en myte, men jeg kan forsikre om at nå kan begge kjønn både drikke sin øl og gjøre sitt fornødne på anviste plasser. For de spesielt interesserte finnes det faktisk en bok om denne baren, skrevet av Joseph Mitchell.

Fra forbudstiden

Andre puber hevder at de er eldre enn McSorley’s, blant annet Fraunces Tavern, The Bridge Cafe, Fanelli’s Cafe og Pete’s Tavern. De to første er vitterlig fra sent 1700-tall, og selveste George Washington var på Fraunces Tavern. Noen mener sågar at konstitusjonen ble undertegnet her! Fraunces ligger helt syd på Manhattan, ved Battery Park. Krangelen går ut på hva en pub egentlig er: Hva den bør ha hatt i hyllene og kranene, samt om stedet må ha holdt åpent sammenhengende siden starten. Fanelli’s «claim to fame» består også i at den var en såkalt «speakeasy» fra forbudstiden (1920-33), men Chumley’s er en enda bedre kjent bar fra denne perioden. Den ligger i West Village, nærmere bestemt 86 Bedford, og fremdeles finnes det intet skilt som markerer stedet. «To eighty-six» er et kjent uttrykk som viser til hvordan politiet entret lokalet fra en inngang mens gjestene snek seg ut en annen, men det var ikke så veldig dramatisk, for visstnok var alt avtalt på forhånd. Det finnes da naturlig nok flere «hemmelige» utganger, samt en lem i gulvet, og etter å ha entret selve inngangsdøren trer en inn i et lite nøytralt trapperom. For å komme inn i selve baren må en skyve et forheng til side … Eieren ville ikke bekrefte at Al Capone hadde drukket her, han ville heller skryte av stedet som en stambar for kjente sosialistiske kunstnere. Og veggene er også her prydet med fotografier av Orson Welles, F. Scott Fitzgerald, Buster Keaton, Jack Kerouac og andre storheter, samt bokomslag fra gamle amerikanske klassikere. En annen kjent «speakeasy» er 21st Club, mens på Fanelli’s kan en få bartenderen til å åpne et lavt skap bak baren, der gamblerne krøp inn for å spille bort sine penger i sigarrøyk og whiskyrus, i de harde 20-åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer