Reisemål i 2020

Fraråder å reise til europeisk «storby-favoritt» i år

Flere populære reisemål er blant de elleve stedene reiseguide fraråder i 2020. To av dem er i Europa.

– UNNGÅ DENNE BYEN: Fodor’s fraråder turister å reise til Barcelona i år. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
– UNNGÅ DENNE BYEN: Fodor’s fraråder turister å reise til Barcelona i år. Les hvorfor i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske reiseguideforlaget Fodor’s fraråder å reise til en rekke steder i flere verdensdeler i 2020, skriver Flysmart24.no.

To av reisemålene som frarådes er i Europa, og ett av dem er den spanske storbyen Barcelona.

Videre er fire av de frarådede destinasjonene i Asia, én i Afrika, to i Mellom- og Sør-Amerika og to i USA. Totalt er det altså elleve steder du ikke bør reise i år, ifølge Fodor’s.

BARCELONA: Caroline Moløkken Elstad og Liva Kalve befinner seg i Barcelona, hvor det nå er store opptøyer. Slik opplever de situasjonen. Video: Privat Vis mer

Styr unna Barcelona

Du er kanskje overrasket over at Barcelona er blant de stedene du frarådes å reise. Dette er en populær by for storby-ferier, faktisk én av Europas mest besøkte byer, samt et vanlig startpunkt for diverse cruise-reiser.

Grunnen til at Barcelona er på «rødlista», er den sosiale uroen rundt den katalanske byens krav om løsrivelsen fra resten av Spania. I tillegg har det vært en rekke aksjoner mot turister og turismen i byen.

Mange som har besøkt Barcelona har nemlig fått merke at turistene ikke er velkommen, da de har blitt møtt med svært synlige plakater på stranden, som har bedt dem om å «pelle seg vekk».

OPPTØYER: Barcelona har vært preget av voldsomme opptøyer den siste tida. Fredag ettermiddag ble det kamp mellom demonstrantene og politiet. Foto: AP Vis mer

Store deler av lokalbefolkningen misliker turistene, og mener at invasjonen av dem fører til husmangel blant byens unge, siden huseiere heller leier ut boligene sine til godt betalende turister.

Frarådet verdenskjent fjell

Ett annet reisemål som er frarådet i Europa er fjellet Matterhorn på grensa mellom Italia og Sveits, som du trolig kjenner fra Toblerone-sjokoladen.

Dette er dog ikke advarselen for den jevne turist, men Fodor’s mener de mange dødsfallene gjør at folk som skal utfordre fjellet, bør tenke seg veldig godt om. Det er på tide å slutte å klatre i fjellene, mener reiseguiden.

FARLIG FJELL: Matterhorn er 4478 meter høyt og befinner seg i Alpene. Det er ikke ufarlig å prøve å bestige dette ikoniske fjellet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FARLIG FJELL: Matterhorn er 4478 meter høyt og befinner seg i Alpene. Det er ikke ufarlig å prøve å bestige dette ikoniske fjellet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

... og flere andre reisemål

Videre på Fodor’s liste over reisemål de ikke anbefaler i 2020, finner vi følgende:

  • Angkor Watt i Kambodsja: Her har myndighetene måttet begrense besøkene allerede, fordi de kjente tempelruinene enkelte steder er blitt nedslitte av alle som har trampet rundt i området.
  • Bali i Indonesia: En drømmedestinasjon for mange, men på grunn av økt turisme, har lokalbefolkningen begynt å reagere, spesielt mot respektløs opptreden som har virket støtende. Vannmangel er et annet problem på øya.
  • Komodo i Indonesia: Verdens største nålevende øgleart, komodovaranerne, lever i det fri her, og for å bremse antall besøkende, har de gjort det dyrt å komme hit. Det koster nesten 9000 norske kroner per person.
  • Hanoi Train Street i Hanoi: Den trange gaten som togene går gjennom har blitt et yndet sted for selfier, med flere tilfeller av livsfarlig opptreden. Flere av kafeene ut mot gaten har blitt stengt også.
  • Big Sur i California/USA: Dette vakre kystlandskapet sør for San Francisco med økt turisme på grunn av Highway 1 til Los Angeles, har fått slitasje på området. I tillegg er ulovlig camping utbredt, og det med stor fare for å lage skogbranner.
  • Keys National Marine i Florida/USA: En rekke organisasjoner jobber med å redde de berømte korallrevene i den marine nasjonalparken utenfor Floridas sørkyst, da en ny og mystisk sykdom har oppstått, som ødelegger flere plantearter.
  • Cozumel i Mexico: Smitten fra Florida, kjent som «stony coral tissue loss disease», har gjort også dette området utsatt for ødeleggelser.
  • Galapagos i Ecuador: Økosystemet på denne øygruppa i Stillehavet er truet som følge av det økende turisttrykket. Galapagos-skilpaddene og andre reptiler er viktig for de besøkende, så nå har de satset på å verne bedre om disse.
  • Cape Town i Sør-Afrika: Den økende kriminaliteten gjør at Fodor’s setter byen på advarsellisten.
ROAD TRIP-FAVORITT: Big Sur i California er et sted mange drar for en kjøretur, noe som har gjort området preget av slitasje. Bildet viser Bixby Bridge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ROAD TRIP-FAVORITT: Big Sur i California er et sted mange drar for en kjøretur, noe som har gjort området preget av slitasje. Bildet viser Bixby Bridge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Trygt i EU, men ...

Direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa mener det er fornuftig at Fodor’s og andre gir tips til reisende, spesielt med tanke på dem som ikke er så reisevante.

- Vi kan bare uttale oss innenfor EØS-området, og det skal være trygt å reise innenfor EU, sier Wiik til Dinside.no.

Dette begrunner han med at det er en rekke lover og regler som fremmer varer og tjenester over grensene innen EØS. Forbrukere skal ikke bli diskriminert med bakgrunn i bosted eller nasjonalitet. Du er også sikret behandling på sykehus innenfor EØS, og alle rettighetene som forbruker og turist vil gjelde.

Likevel vil det være store forskjeller innen EU. I noen stater er situasjonen spent og turister kan av ulike årsaker risikere dårlig behandling, legger Wiik til. Han anbefaler deg derfor om å sjekke forholdene grundig generelt og spesielt der du skal reise.

- Sørg for å ha en god reiseforsikring, og undersøk om den vil gjelde på tross av de forhold det advares mot. Bruk kredittkort når du betaler for og på reisen, råder Wiik.

TVINGES UT AV TURISMEN: Enqui Lopez må trolig flytte ut av sin leilighet i Palma på Mallorca som følge av masseturismen som preger øya. Utleier ønsker ikke å fornye hennes kontrakt, og vil heller leie leiligheten ut til turister som betaler mer. Video: Christian Roth Christensen og Amanda Walnum Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer