Fredet stjernerestaurant

På Statholdergaarden får du førsteklasses mat under Cleopatras historiske tak.

Statholdergaarden ligger på hjørnet av Kirkegata/Rådhusgata.
Statholdergaarden ligger på hjørnet av Kirkegata/Rådhusgata. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bak en rosa fasade i Rådhusgata 11 ligger erverdige Statholdergaarden. Her bodde Stattholder General Ulrik Frederik Gyldenløve, visekonge for Norge, fra 1680 til 1699. Bygningen ble oppført i 1640, har vært fredet siden 1927, og huset Stiansens stjernerestaurant siden 1994.

- I motsetning til de andre restaurantene har vi også en historie å fortelle, sier restauranteier Bent Stiansen.

Statholdergaarden er en av seks restauranter i Oslo med stjernestatus i Michelinguiden.

Skroll ned for å se bilder og lese mer om resturanten.

Stukkatur i Cleopatrasalen.
Stukkatur i Cleopatrasalen. Vis mer


Fredet bygg

Barokken slår mot oss idet vi entrer Cleopatrasalen. Her er det høyt under taket, og fantastiske stukkaturer pryder takene. Her lysekroner, strass, glass og tunge gardiner. Statholdergaardens monogram pryder både serviettringer, glass og askebegre. Her er det gjennomført til det minste.

Statholdergaarden har en lang og spennende historie. Stiansen åpnet restaurant her i 1994, men det var ikke første gang det var en restaurant under disse stukkaturene. Skøyteløperen Axel Paulsen åpnet den første serveringsstedet her i 1914: Café Anglais. Siden den gang har det vært servering i Statholdergaarden i nesten 100 år. Før da har bygningen vært herjet av brann to ganger, den har vært residens for Ulrik Fredrik Gyldenløve, og Tordenskiold har bodd her. I dag kan du spise i Tordenskiolds soveværelse eller Tordenskiolds baderom. Det sies at Tordenskiold fikk bygget et baderom ved siden av soverommet i første etasje, fordi han syntes han klatret i nok leidere og trapper til havs; så når han var på land ville han gjerne slippe det ...

Cleopatrasalen er det flotteste av restaurantens mange rom. De fantastiske stukkaturene forestiller Cleopatras død, hvor hun lar seg bite i brystet av giftslangen. Stukkaturene ble laget av tyske stukkaturmestere i 1776, innleid av kjøpmann Mathias Calmeyer som eide gården på den tiden.. Etter mange hundre år, mange malinglag og flere branner, kom stukkaturene igjen til sin rett etter restaureringsarbeidene som ble gjort etter den siste brannen i 1984. Fem år tok arbeidene, og man måtte gjennom 27 lag maling før de virkelige stukkaturene dukket frem. Rommene er ført tilbake til originalen, slik det var på 1700-tallet. Til og med fargene skal være slik de var den gang.

Bent Stiansen med Bocuse d'Or trofeet fra 1993.
Bent Stiansen med Bocuse d'Or trofeet fra 1993. Vis mer


Fem år med stjerne

Statholdergaarden fikk fin første michelinstjerne i 1998, og har fått beholde stjernen siden. Men hva betyr det egentlig å få en slik utmerkelse som en michelinstjerne er?

- Det er klart det er viktig som en identitet og en bekreftelse på det man driver med. Men det er langt fra det viktigste i den store sammenhengen. Det som er viktig er det man gjør hver dag med hver eneste kunde; at man klarer å gjøre ham tilfreds og få ham tilbake igjen - det er det viktigste, sier stjernekokken Bent Stiansen.

Det er seks michelinrestauranter i Oslo. Men Stiansen føler ikke at det et veldig konkurranse restaurantene i mellom.

- Jeg føler vel at vi som har michelinstjerne har hver vår nisje, og vi har hvert vårt publikum. Likevel er det slik at publikum sirkulerer mellom flere av stjernerestaurantene, sier Stiansen. Vi er veldig glad for vår historiske forankring, og det er mange som kommer hit på grunn av det, fortsetter stjernekokken.

Stiansen

Mannen bak Statholdergaarden er kokken Bent Stiansen, som sikkert er kjent for de fleste - selv de som egentlig ikke er helt "inne i" restauranter og kokker og slikt. Stiansen vant det prestisjetunge Bocuse d`Or - kokkenes verdensmesterskap - i 1993. Han har ganske nylig utgitt boken "Stiansens kulinariske koffert" - som du kan lese mer om i denne artikkelen. Stiansen eier og driver Statholdergaarden og Statholderens Krostue sammen med sin kone, Anette Stiansen.

- Vi har et motto som sier at restauranten skal være en forlengelse av vår egen spisestue. Her skal vi legge like mye kjærlighet og glede i produktet som man ville gjort hjemme for sine egne gjester, avslutter Stiansen.

Fakta om restauranten

Navn: Statholdergaarden
Adresse:Rådhusgata 11, Oslo
Telefon: 22 41 88 00

Åpningstider: 18 til 24. Stengt søndager.
Priser: Mer om prisene finner du her.
Plass: 70 til 75 gjester.

Fasiliteter: Restauranten består av flere rom, men hovedrommet er Cleopatrasalen. Interiør og dekorasjoner tar oss tilbake til barokken og 1700-tallet. Det er høyt under taket og flotte stukkaturer. Fredet bygg. Der er flere rom som kan benyttes som Chambre Separé; fra 8 til 24 personer. Bordbestilling anbefales, spesielt i helgene. Her er ingen krav til antrekk:

- Her må folk få komme i de klærne de føler seg vel i. Her er det ingen slipstvang eller jakketvang. Man skal føle at dette er et sted man har lyst til å være, sier Bent Stiansen.

Bilder: Se Statholdergaarden i bilder.

Din favoritt?

Hvilken av de seks Michelin-restaurantene ville du helst spise på, hvis anledningen bød seg? (Avsluttet)
Bagatelle(31%) 228
Statholdergaarden(18%) 131
Le Canard(16%) 120
Oro(16%) 120
Annen Etage(11%) 77
Feinschmecker(8%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Konkurrenter:

 • Oro

 • Annen Etage

 • Bagatelle

 • Michelinrestauranter i Oslo, og lenker til lignende i resten av Skandinavia

 • Hoteller: Få også med deg våre bildereportasjer fra hovedstadens lekreste suiter slik vi så dem i 2001.

  Ut på reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer