Fredet stjernerestaurant

På Statholdergaarden får du førsteklasses mat under Cleopatras historiske tak.

Statholdergaarden ligger på hjørnet av Kirkegata/Rådhusgata.
Statholdergaarden ligger på hjørnet av Kirkegata/Rådhusgata. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bak en rosa fasade i Rådhusgata 11 ligger erverdige Statholdergaarden. Her bodde Stattholder General Ulrik Frederik Gyldenløve, visekonge for Norge, fra 1680 til 1699. Bygningen ble oppført i 1640, har vært fredet siden 1927, og huset Stiansens stjernerestaurant siden 1994.

- I motsetning til de andre restaurantene har vi også en historie å fortelle, sier restauranteier Bent Stiansen.

Statholdergaarden er en av seks restauranter i Oslo med stjernestatus i Michelinguiden.

Skroll ned for å se bilder og lese mer om resturanten.

Fredet bygg

Barokken slår mot oss idet vi entrer Cleopatrasalen. Her er det høyt under taket, og fantastiske stukkaturer pryder takene. Her lysekroner, strass, glass og tunge gardiner. Statholdergaardens monogram pryder både serviettringer, glass og askebegre. Her er det gjennomført til det minste.

Statholdergaarden har en lang og spennende historie. Stiansen åpnet restaurant her i 1994, men det var ikke første gang det var en restaurant under disse stukkaturene. Skøyteløperen Axel Paulsen åpnet den første serveringsstedet her i 1914: Café Anglais. Siden den gang har det vært servering i Statholdergaarden i nesten 100 år. Før da har bygningen vært herjet av brann to ganger, den har vært residens for Ulrik Fredrik Gyldenløve, og Tordenskiold har bodd her. I dag kan du spise i Tordenskiolds soveværelse eller Tordenskiolds baderom. Det sies at Tordenskiold fikk bygget et baderom ved siden av soverommet i første etasje, fordi han syntes han klatret i nok leidere og trapper til havs; så når han var på land ville han gjerne slippe det ...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer