Reise med korona-vaksine?

- Fremdeles reiserådene som gjelder

Forsikringsselskapene sier nei til reiser selv om du er vaksinert - men vedkjenner at det kan være en «gamechanger».

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet fraråder fremdeles alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land.

Det offisielle reiserådet gjelder foreløpig til 15. april 2021 - men med muligheter for at dette kan bli videre forlenget.

Det er unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller Folkehelseinstituttets smittekrav, og per nå er dette noen ganske få områder i Finland.

Reiseforsikringen gjelder ikke når det er utstedt reiseråd

De fleste forsikringsselskapene har under hele pandemien sagt at reiseforsikringen ikke gjelder dersom man reiser til land eller områder der det er utstedt et offisielt reiseråd. Dog med noen unntak, hvor forsikringsselskapet har sagt at de dekker ting som ikke er corona-relaterte.

Men hvordan ser de på reiser til utlandet dersom kunden er vaksinert? Vi man da være dekket av reiseforsikringen som normalt?

- Gjør ingen forskjell om man er vaksinert

Alle forsikringsselskapene Dinside har vært i kontakt med sier at de fremdeles retter seg etter reiserådene fra UD og at det ikke gjør noen forskjell om man er vaksinert eller ikke:

Er landet «rødt», er ikke reiseforsikringen gyldig.

- Tryg følger reiserådene fra UD, det vil si at reiseforsikringen ikke er gyldig i land som norske myndigheter fraråder reise til. Slik situasjonen er nå, vil det ikke gjøre noen forskjell om man er vaksinert eller ikke, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg, til Dinside.

- Om de offisielle reiserådene til myndighetene fortsatt gjelder – så hjelper det ikke at du kan framvise attest på at du er vaksinert. Reiseforsikringen vil ikke være gyldig hvis det er utstedt reiseråd, altså at et land er rødt, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, og legger til:

- Vi har to viktige budskap til våre kunder: Sett deg godt inn i vilkårene dine og hold deg oppdatert på forsikringsselskapenes nettsider, og gjør grundige vurderinger før du eventuelt bestiller reiser hvor det er forsikringselementer inkludert.

Også Europeiske og Gjensidige forsikring sier at en vaksine ikke vil gjøre reiseforsikringen gyldig:

- Nei, en vaksine vil per nå ikke ha noe å si for hva reiseforsikringen din dekker. Vi dekker ikke koronarelaterte hendelser i land som myndighetene har frarådet å reise til – selv om du har blitt vaksinert og har en attest på det, sier Marie Brudevold, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- Vi følger situasjonen rundt vaksineringen nøye og gjør fortløpende vurderinger på hvordan vi skal forholde oss til ulike framtidige scenarier. I vilkårene for reiseforsikringen er det UDs reiseråd som legger føringene for hvor reiseforsikringen er gyldig og ikke, så en vaksineattest vil per nå ikke gi gyldig forsikring i røde land, sier Andreas Handeland, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

- Vaksinen kan være en «gamechanger»

Selv om det er blankt nei fra alle forsikringsselskapene på spørsmålet om de vil åpne for at reiseforsikringen gjelder for kunder med vaksine, sier alle at de følger med på utviklingen og hva som eventuelt skjer med tanke på vaksiner og reiseråd.

- Dette kan imidlertid endre seg, og Tryg følger utviklingen nøye, sier Irgens i Tryg.

Handeland sier til Dinside at vaksinen på mange måter er en «gamechanger»:

- Det er UD som har forutsetninger for å si noe om hvor det er trygt for nordmenn å oppholde seg i utlandet og ikke. Vaksinen er på mange måter en «gamechanger», men det er fortsatt løse tråder med tanke på smittebæring og liknende. Men det er nærliggende å tro at UD etter hvert kanskje kommer med et justert eller differensiert reiseråd som tar hensyn til dette, slik at det gradvis kan åpne opp igjen, sier Handeland.

Flere utfordringer på reisemålet

Forsikringsselskapene sier folk må være oppmerksomme på at coronasituasjonen kan føre med seg mange ting utover selve smittefaren, om man skal ut og reise.

- Det er også viktig å huske på at det er en rekke andre ting man kan bli rammet av i utlandet, selv om man er vaksinert for coronaviruset isolert sett. Sykehuskapasiteten er dårlig mange steder i verden, og det er en rekke lokale restriksjoner, stengte grenser og liknende. Verden er fortsatt langt fra normal, sier Handeland.

- Det er også viktig at folk har en reell forventning til hvordan en ferie i en pandemi faktisk kan være. Et opphold kan by på mange utfordringer, og det er viktig å sette seg inn i smittesituasjonen og kapasiteten til det lokale helsevesenet, dersom en blir syk eller utsatt for en ulykke. Det er ikke sikkert helsevesenet kan hjelpe deg, og uten gyldig reiseforsikring kan det både bli krevende å få hjelp og det kan fort bli dyrt. En bør også sjekke hva lokale myndigheter krever av dokumentasjon ved innreise, sier Nielsen i Fremtind.

- Det er ikke nødvendigvis risikoen for smitte som er størst når man reiser utenlands nå – for smitte har vi jo også her i Norge, men det er «alt rundt»; kapasitet på sykehusene i det landet du besøker og et stort press på lokalt helsevesen. Hvis du for eksempel får en blindtarmsbetennelse mens du er på ferie, er det ikke sikkert at sykehuset der du er har mulighet til å ta deg imot og gi deg den hjelpen du har behov for, sier Brudevold i Gjensidige - og fortsetter:

- Når det er sagt så kan dette med reiser og «vaksineattest» absolutt bli relevant i framtida, så hvis norske myndigheter åpner for dette – vil vi gjøre nye vurderinger. Det er jo deres reiseråd vi bygger vilkårene våre på, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer