Fri oss fra de nye flyterroristene

KOMMENTAR: Den siste mobilfrie sonen er truet.

Publisert
Sist oppdatert
Ønsker vi virkelig mobilplapring, ringelydkakofoni og meldingssurr velkommen om bord på flyet?


Rett før jul ble Air France det første flyselskapet i Europa som kunne slippe mobiljunkies løs i lufta. I fly av typen Airbus A318 har selskapet fått installert egne basestasjoner, noe som gjør at mobiltelefoner i flyet er sikret god dekning, og dermed ikke stadig øker signalstyrken sin i forsøket på å oppnå kontakt med basestasjoner på bakken.

Et spennende teknologisk fremskritt vil mange si, og flere selskaper ønsker å åpne for at reisende skal kunne benytte tilsvarende mobilkommunikasjon i luften.

Fremskritt, men trygt?

Karoline Brubæk er redaktør i DinSide.
Karoline Brubæk er redaktør i DinSide. Vis mer


I fjor ga europeiske luftfartsmyndigheter (European Aviation Safety Agency) klarsignal for mobilbruk i luften med denne nye teknologien. Men ikke alle ser dette som et trygt fremskritt. Amerikanske myndigheter har droppet et forslag om å tillate mobilbruk under flyreisen, på grunn av fortsatt frykt omkring sikkerheten. Det skrev Daily Telegraph sent i høst.

Britiske luftfartsmyndigheter registrerte i følge samme avis mellom 2000 og 2005 20 hendelser der flyfeil ble knyttet til bruk av mobiltelefoner om bord, så sikkerhetsfrykten er ikke helt ubegrunnet.

Sikkerhetssjekken bortkastet, viser studie

Praktisk eller håpløst

Men selv om sikkerhetssituasjonen blir avklart; Ønsker vi virkelig mobilplapring, ringelydkakofoni og meldingssurr velkommen om bord på flyet? Valg av ord sier vel sitt om denne skribentens holdning til saken.

Jada, det er jo selvsagt morsomt for charterfulle ungdomsgjenger på vei til Kos å sende heftige bilder av Mile-high-aktiviteter direkte til kompisene der hjemme, men det er kanskje ikke like heftig for de andre flypassasjerene å være vitne til aktivitetene? Det høres også unektelig praktisk ut å kunne gi beskjed til de som venter dersom flyet er forsinket, men er ikke dette like enkelt å finne ut på flyselskapenes eller flyplassenes nettsider?

Bedre benplass kan tvinges frem

På jobb i lufta

Men hva med de som reiser i jobben? Her vil nok mange tenke seg en stor ja-prosent til fordel for mobiltilgang på flyet. En undersøkelse utført av YouGov i Storbritannia, viser at 56 prosent av de spurte er motstandere av mobiltilgang på flyet, og at kun 16 prosent er for, mens en tilsvarende undersøkelse fra Midt-Østen viser at 47 prosent av de spurte er for.

Selv om tidligere undersøkelser omkring samme tema har vist at hele 94 prosent av de forretningsreisende vil benytte seg av mobiltilgang i lufta, så er altså ikke dette det samme som å si at alle ønsker seg et slikt tilbud.

Bye bye, plastic bag

Den siste mobilfrie sonen

Og vi som bare reiser i ny og ne, hva ønsker vi? Er mobilen så nyttig og praktisk at det er en selvfølge også å kunne bruke den på flyet, eller åpner dette bare for en ny type flyterrorister for å bruke et belastet begrep?

Mange ser helt sikkert frem til å kunne vippe frem mobiltelefonen overalt, selv om prisen neppe blir spesielt lav for flybruk. På den annen side har nesten 6.000 personer til nå signert den britiske avisen Telegraphs opprop "Say NO to in-flight mobile phones".

Undertegnede signerer neppe der, men er gjerne med på konklusjonen til en debattant i det norske forumet diskusjon.no:

"Det er ille nok med barnegråt og dårlig flymat... og i tillegg nå, så må man høre på folk snakke i telefonen. Flyturene blir grusomme."


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer