Frihetsgudinnen stengt for godt?

Frihetsgudinnen i New York vil muligens forbli stengt for besøkende.

Frihetsgudinnen er et symbol som ikke lenger er tilgjengelig for turister. Foto: (c)NYCVB Foto: (c)NYCVB
Frihetsgudinnen er et symbol som ikke lenger er tilgjengelig for turister. Foto: (c)NYCVB Foto: (c)NYCVB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frihetsgudinnen, USAs fremste nasjonale symbol etter flagget, var tidligere tilgjengelig for turister. Du kunne bestige damen innvending og se ut over New York fra hodet av den berømte damen. Men det er mer enn to år siden turister har hatt adgang til Frihetsgudinnen. Redselen for terroraksjoner har ført til at amerikanske myndigheter har holdt damen stengt for gjester. Og sånn ser det ut til å forbli.

Lang lukning

Frihetsstatuen ble reist i 1886, og har aldri tidligere vært stengt i så lang tid. Nå kan det synes som at stengningen vil vedvare på ubestemt tid, og at trappene opp i gudinnens krone ikke vil bli tilgjengelige for den jevne turist igjen.

Omkring fem millioner dollar er samlet inn for å sikre området der immigrasjonsmuseet ligger, og det er håp om at det kan åpne for offentligheten senere i år, melder avisen USA Today. Men trappene opp i gudinnens hode kan altså fortsatt bli holdt stengt. Årsaken er blant annet at det er for vanskelig å evakuere gjester ned de smale trappene om noe skjer.

Uenighet

Flere melder seg imidlertid med sterk kritikk av fortsatt stengning av gudinnen. Selv om utsikten er nesten den samme fra sokkelen, er det symbolverdien som gjelder. New York Daily News har for eksempel skrevet at statuen vil bli et symbol på nasjonens stakkarslige frykt om den forblir stengt, og at det er det samme som å avgi den til al-Qaeda. Mange stiller spørsmålet om hva som er forsiktighet og hva som er regelrett feighet, og byens ordfører Michael Bloomberg har sagt at så lenge statuen er stengt, har på et vis terroristene vunnet.

Sikkerhetsmareritt

Trappene som gjør det mulig å gå opp inne i statuen, ble opprinnelig konstruert for å gi vaktmannskaper adgang til lyset i fakkelen, men tilgjengelighet for turister ble en suksess allerede fra slutten på 1800-tallet. I begynnelsen var det mulig både å stå på balkongen rundt fakkelen, og se ut over byen fra vinduene i statuens krone. I 1916 ble fakkelen stengt, og gudinnens hode ble målet for alle besøkende, selv om utsikten fra byens etterhvert store antall skyskrapere er enda bedre.

Men trappene er smale, og det er ingen alternative rømningsveier om noe skulle gå galt. Derfor er det sikkerhetsekspertenes dom at statuen forblir stengt.

Færre besøk

Besøket til Liberty Island der Frihetsgudinnen ligger, har gått ned med 40 prosent etter 11. september, og mange kommer skuffede tilbake til Manhattan etter et besøk på Liberty Island, overrasket over at Frihetsgudinnen er stengt selv om øya er åpen for besøk.

Frihetsgudinnen er det eneste nasjonale landemerket i USA som ikke har åpnet for drift igjen i etterkant av terroraksjonene.

  • Mer om USA

  • Mer om New York
  • Offentlig informasjon om statuen
  • Kilde: USA Today

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer