Frihetsgudinnen stengt for godt?

Frihetsgudinnen i New York vil muligens forbli stengt for besøkende.

Frihetsgudinnen er et symbol som ikke lenger er tilgjengelig for turister. Foto: (c)NYCVB Foto: (c)NYCVB
Frihetsgudinnen er et symbol som ikke lenger er tilgjengelig for turister. Foto: (c)NYCVB Foto: (c)NYCVB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frihetsgudinnen, USAs fremste nasjonale symbol etter flagget, var tidligere tilgjengelig for turister. Du kunne bestige damen innvending og se ut over New York fra hodet av den berømte damen. Men det er mer enn to år siden turister har hatt adgang til Frihetsgudinnen. Redselen for terroraksjoner har ført til at amerikanske myndigheter har holdt damen stengt for gjester. Og sånn ser det ut til å forbli.

Lang lukning

Frihetsstatuen ble reist i 1886, og har aldri tidligere vært stengt i så lang tid. Nå kan det synes som at stengningen vil vedvare på ubestemt tid, og at trappene opp i gudinnens krone ikke vil bli tilgjengelige for den jevne turist igjen.

Omkring fem millioner dollar er samlet inn for å sikre området der immigrasjonsmuseet ligger, og det er håp om at det kan åpne for offentligheten senere i år, melder avisen USA Today. Men trappene opp i gudinnens hode kan altså fortsatt bli holdt stengt. Årsaken er blant annet at det er for vanskelig å evakuere gjester ned de smale trappene om noe skjer.

Uenighet

Flere melder seg imidlertid med sterk kritikk av fortsatt stengning av gudinnen. Selv om utsikten er nesten den samme fra sokkelen, er det symbolverdien som gjelder. New York Daily News har for eksempel skrevet at statuen vil bli et symbol på nasjonens stakkarslige frykt om den forblir stengt, og at det er det samme som å avgi den til al-Qaeda. Mange stiller spørsmålet om hva som er forsiktighet og hva som er regelrett feighet, og byens ordfører Michael Bloomberg har sagt at så lenge statuen er stengt, har på et vis terroristene vunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer