Fritt fram å fly til USA

30. mars trådte den såkalte "open skies"-avtalen i kraft. Det betyr flere fly mellom EU og USA.

Publisert
Sist oppdatert

"Open skies"-avtalen åpner for at alle EUs flyselskap kan fly til USA fra hvilke som helst flyselskap i EU-land.

Tidligere var det for eksempel bare britiske (eller amerikanske) flyselskap som kunne fly til USA fra Storbritannia, men nå kan KLM sette opp en rute mellom Paris Charles de Gaulle og New York JFK dersom selskapet vil det.

I går lettet det første flyet som benyttet seg av den nye avtalen. Et Air France tok av fra London Heathrow i retning USA.

Blir det billigere?

Flere ruter og avganger, men ikke nødvendigvis lavere billettpriser. Foto: Colourbox
Flere ruter og avganger, men ikke nødvendigvis lavere billettpriser. Foto: Colourbox Vis mer


Det store spørsmålet er om "open skies"-avtalen gjør det billigere å fly mellom EU og USA. Det ingen tvil om at rutetilbudet vil øke, og vi vil se flere direkteruter mellom europeiske byer og andre amerikanske byer en New York, Boston eller Washington.

Men det er ikke sikkert billettene blir billigere. Prisen på drivstoff øker stadig, og dermed øker også billettprisene.

Et annet poeng er at det først og fremst er forretningsreisende som er god butikk for flyselskapene som flyr over Atlanteren. Det er de reisende på businessklasse som er attraktive for selskapene, og dermed er det mere sannsynlig at det blir på disse billettene vi vil se en priskrig mellom flyselskapene. Det skriver både Forbes Traveler og The Guardian.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer