Frivillig ferie gjør mer skade enn gavn

Britiske forskere mener mottakeren av den veldedige hjelpen sitter igjen med skjegget i postkassen.

Gjør du livet deres bedre som frillig turist, eller gjør du vondt verre? Foto: Alan Rainforest
Gjør du livet deres bedre som frillig turist, eller gjør du vondt verre? Foto: Alan Rainforest Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Å dra på ferie for å jobbe som frivillig har lenge blitt sett på som noe bra. I stedet for å ligge og dra seg på en strand, velger noen å bruke sin fritid på å hjelpe andre.

Dette er særlig populært blant yngre som tar et år ut for å reise etter videregående eller i løpet av studiene. Men også en del eldre velger å reise på ferie der frivillig arbeid er en del av opplevelsen. DinSide har for eksempel tidligere skrevet om Liv Bolsøe, som reiste til India for å jobbe med utviklingshemmede barn.

Advarsel fra forskerne

Men nå advarer forskere som jobber med menneskerettigheter om at frivillig ferie kan gjøre mer skade enn gavn. Det skriver Telegraph.co.uk.

Professor Linda Richter og Amy Norma, som forsker på menneskerettigheter og jobber for Human Sciences Research Council i Sør-Afrika, argumenterer med at siden jobben frivillige gjør sjelden krever spesialkompetanse, tar de i realiteten arbeidet fra lavtutdannede lokale arbeidere.

Utsatte barn

Og aller mest problematisk er frivillig arbeid med barn, dersom den frivillige bare jobber på prosjektet i kort tid. Det kan være svært ødeleggende for allerede traumatiserte barn å forme følelsesmessige bånd til voksne personer som så forlater dem etter noen uker, mener de to forskerne.

Ifølge de to forskerne er problemet at turister som jobber som frivillige blir oppfordret til å knytte bånd med tidligere neglisjerte, misbrukte og forlatte barn. Men så, kort tid etter at disse båndene er knyttet, forlater turistene barna.

"Beklageligvis betyr dette at mange av barna igjen opplever å bli forlatt, noe som skader deres emosjonelle og sosiale utvikling både i det korte og lengre løp," skrev de to forskerne i rapporten.

Dermed mener professor Richter at frivillige bør frarådes å prøve å knytte slike emosjonelle bånd. Selv om det gir den frivillige turisten god samvittighet og en bedre selvfølelse, bør han eller hun tenke på konsekvensene for den andre parten. Hun oppfordrer myndighetene i land som har slike frivillige prosjekter om å overvåke disse bedre og passe på at barn ikke blir utnyttet eller utsatt.

Tar feil

- Jeg blir trist over at de skriver dette, og jeg mener at de tar feil, sier Siren Bodin, daglig leder i x-plore, et norsk firma som sender nordmenn ut i verden for å jobbe som frivillige på veldedighetsprosjekter.

- At det er visse firmaer som fokuserer på å tjene penger mer enn å hjelpe stemmer sikkert. Det at TUI har kjøpt opp det britiske selskapet i-to-i, blant annet, gjør selvsagt at det er en fare for at det blir en slags "chartervoulenteering", der målet for eierne er å tjene mest mulig penger på de frivillige.

- Men jeg må si at jeg blir forskrekket over at disse forskerne fraråder frivillighetsferier, for jeg har selv sett hvor mye hjelp frivillige prosjekter gir.

- Hva da med argumentet om at de frivillige gjør arbeid som lokalbefolkningen selv kunne utført, altså at de frivillige stjeler arbeidsplasser fra samfunnet de kommer for å hjelpe?

Fra et av barnehjemsprosjektene i Ghana. Foto: x-plore
Fra et av barnehjemsprosjektene i Ghana. Foto: x-plore Vis mer- Jeg mener at det er flere sider ved dette. Det at de frivillige kommer for å jobbe på et prosjekt skaper også ringvirkninger i form av at de bor hos vertsfamilier som får betalt for dette, de spiser på restaurantene, og handler i butikkene. Det at interessen for frivillighetsarbeid øker gjør dessuten at våre lokale samarbeidspartnere må ansette flere lokale, finne nye vertsfamilier og starte flere prosjekt.

Samler inn penger

Bodin forteller også at veldig mange som reiser på frivillig ferie tar med seg ting og klær som de donerer til prosjektet eller lokalbefolkningen. Mange samler også inn penger som de bruker på tiltak for å bedre situasjonen dit de reiser.

Dette toalettet på et barnehjem i Ghana ble bygget pga. innsatsen til to svenske jenter. Foto: x-plore
Dette toalettet på et barnehjem i Ghana ble bygget pga. innsatsen til to svenske jenter. Foto: x-plore Vis mer
Å lære engelsk kan hjelpe fattige folk til å få en bedre fremtid. Foto: x-plore
Å lære engelsk kan hjelpe fattige folk til å få en bedre fremtid. Foto: x-plore Vis mer- Da jeg var i Ghana for å besøke et av barnehjemmene der nede, møtte jeg to svenske jenter som hadde vært der som frivillige for to år siden. De fortalte at de hadde blitt helt på gråten av å se hvilke forhold barna levde under. Ungene gjorde fra seg overalt, og de hygieniske forholdene var forferdelige. De to jentene hadde samlet inn penger før de reiste ned, og disse ble brukt til å bygge toaletter til barna. Da jeg møtte dem der nede i fjor høst, var de kommet tilbake med mer penger de hadde samlet inn. Denne gangen skulle pengene brukes til å bygge et gjerde rundt eiendommen for å sikre barna. Det er jo fantastisk.

Bodin forteller også om to kvinner som fikk samlet inn nok penger til å få bygget et helt nytt barnehjem. Dermed kunne barnehjemmet flytte ut fra de dårlige lokalene de hadde vært nødt til å leie for å huse barna.

- Når det gjelder dette med barn - de to forskerne hevder at det kan være skadelig for barna å forholde seg til frivillige som reiser igjen etter kort tid. Hva tenker du om dette?

- Det at man reiser for en kort periode er dumt. Vi anbefaler de frivillige å reise over lenger tid, slik at både prosjektet og den frivillige skal få mest mulig ut av oppholdet. Minimumslengden vår er på fem uker, og for noen prosjekter er minimumstiden to måneder.

- Men dette er jo heller ikke særlig lang tid?

- Nei, men det samme ser vi her i Norge mht. skoler og barnehager. Jeg har selv jobbet som vikar i barnehage, så jeg vet hvor ofte barna må forholde seg til nye personer her hjemme også. Jeg ser ikke helt hvordan det er bedre enn at frivillige jobber som frivillige i
fem uker? Målet med å jobbe på barnehjem, skoler osv. er at våre frivillige skal gi hjelp til selvhjelp, for eksempel ved å bruke sin kompetanse og lære opp folk der nede.

Bodin kommer med eksempler på dette i form av nordmenn som lærer opp kambodsjanere i engelsk, slik at de igjen kan jobbe som engelsklærere. I Argentina er x-plore involvert i et prosjekt der folk donerer gamle pc'er, og der frivillige som har kompetanse på data lærer opp lokale, slik at de igjen kan lære bort til andre i lokalsamfunnet.

- Et tredje eksempel er aidsprosjekt der frivillige opplyser folk om hvordan HIV smitter, og hvordan man kan unngå det. Dette er det stor uvitenhet om, noe som gjør at unødvendig mange smittes.

- Jeg er glad for å kunne gi muligheten til mennesker som har lyst til å gjøre en innsats som frivillige. Det finnes selvsagt mange organisasjoner man kan donere penger til, men man vet jo at en del av pengene forsvinner i administrasjonsgebyr osv, og når man reiser selv får man vite hva pengene faktisk brukes til.

- Men dere har vel også en form for administrasjonsgebyr?

- Ja, det har vi, men det er så lite som mulig. Vårt hovedfokus er at de frivilliges penger og arbeidsinnsats skal komme prosjektene til gode. Minimum 75 prosent av programprisen går direkte til organisasjonene som driver de lokale prosjektene.

- Hvilke råd har du å gi til dem som kunne tenke seg å dra på frivillig ferie, men vil være sikre på at jobben de gjør faktisk gavner lokalbefolkningen?

- De bør undersøke hvilke land/verdensdeler de ønsker å reise til, og finne ut på hvilke måter de kan bruke sin utdannelse og kompetansen slik at de yter hjelp til selvhjelp, sier Bodin.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer