Frykter for turisters liv

I frykt for at turister skal dø, stenger australske myndigheter store deler av landet.

En forlatt bil ved kanten av Simpson-ørkenen. Området som nå blir stengt for turister på grunn av ekstrem varme.  Foto: sxc.hu
En forlatt bil ved kanten av Simpson-ørkenen. Området som nå blir stengt for turister på grunn av ekstrem varme. Foto: sxc.hu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vil for første gang bli forbudt for turister å reise ute i den øde australske outbacken i sommer. Grunnen er den ekstreme heten som kan drepe før du vet ordet av det.

Den australske stat slår fast at Simpson-ørkenen, som ligger midt i Australias knusktørre og ubeboelige indre, vil være stengt fra 1. desember til 15. mars, melder The Guardian.

I dette tidsrommet forventer man at temperaturene kan nå så mye som 58 varmegrader.

Den ekstremt tøffe og ugjestmilde regionen, som har blitt en favoritt å krysse for mange reisende, strekker seg over tre australske stater med et areal på 176,500 kvadratkilometer.

Tørken i Australia har de siste årene forverret situasjonen i Simpson-ørkenen. Turister, og spesielt tyskere, tar for store kjangser og området må nå stenges.  Foto: sxc.hu
Tørken i Australia har de siste årene forverret situasjonen i Simpson-ørkenen. Turister, og spesielt tyskere, tar for store kjangser og området må nå stenges. Foto: sxc.hu Vis mer


Smelter skoene dine

- Om sommeren kan temperaturene i ørkensanden komme helt opp mot 95 grader, varmt nok til å brenne seg gjennom skoene dine, sier Joel Fleming til avisen.

Han har selv risikert livet for å redde turister ut av området

- Hvis du får biltrøbbel i den varmen er du ferdig. Du har ingen steder å gjemme deg, ingen skygge og ingen air condition. Turister som trenger å drikke 15 liter vann om dagen for å overleve der ute, kan dø i løpet av timer, sier Fleming som har bodd i området i 52 år.

The South Australian Department for Environment and Heritage sier at det er nødvendig å stenge området etter at risikoanalyser viste at temperaturene stiger og det blir farligere for folk å prøve å krysse ørkenen.

Forbudet vil bli innført årlig fremover, og vil være effektivt i the Simpson Desert Conservation Park and Regional Reserve, som dekker mer enn 3,6 millioner hektar.

Tar flere liv i året

Det har vært en rekke nestenulykker og noen dødsfall de siste årene blant turister som forsøker å reise inn i området og ikke er forberedt godt nok, sier Trevor Naismith, direktør i South Australian department of regional operations.

- Vi føler et ansvar overfor turister som ikke fatter de harde forholdene i ørkenen. Simpson-ørkenen er et av de mest fasinerende og majestetiske stedene i Australia, men om sommeren er det også et av de farligste og tøffeste stedene du kan tenke deg, sier Naismith.

Fleming, som driver med offroad-turer for turister i området om vinteren, mener Australias store tørke de siste årene har gitt en ganske marginal temperaturøkning.

- Sanddynene i ørkenen har blitt bløtere og potensielt mye farligere med tanke på å kjøre seg fast. Forbudet er en positiv ting, siden farene er enorme og andre mennesker også må risikere livet for å reise ut og lete etter de som er savnet.

Fleming sier han har kommet over turister i outbacken som har vært utrolig bekymret.

- Det er ingen hyggelig ting å havne i problemer, når du vet at området er på størrelse med et europeisk land. Noen timer der ute kan virke som en evighet.

"Dead centre"

Kjent som "dead centre", er Simpson-ørkenen det tørreste stedet i Australia, med en årlig nedbørsmengde på 200 millimeter. Stedet har ingen offentlige veier, bare stier og grusveier som går sikksakk over noen av verdens lengste sanddyner.

Fleming sier at mange Europeiske turister, spesielt tyskere, prøver å krysse ørkenen hver sommer. Bare rundt 40 klarer det. De forstår ikke hvor ekstremt øde og avsidesliggende det er der, hvor ulidelig varmt det blir eller tyranniet med tanke på distanser. Mange blir tvunget til å snu.

Den australske outbacken tar cirka 40 liv hvert år, de fleste på grunn av bilulykker og krasj med ville dyr langs veien. En håndfull skjer når dårlig forberedte turister får problemer i et område uten mobildekning, sier Naismith.

Et minne om ørkenes vrede er minnesmerket for en britisk familie som forsvant i 1963. Familien Page skulle krysse ørknen da bilen deres gikk tom for bensin ved Birdsville i nærheten av Maree. Et populært turistområde i Australia. Uten noe som helst form for kommunikasjonsmiddel, døde de.

Alle fem ble gravlagt på stedet og et enkelt kors markerer hvor det skjedde i dag.

I 2006 klarte en heldig tysker å overleve etter at firehjulstrekken hans satt seg fast når han kjørte gjennom Lake Eyre, rett sør for ørkenen. Han ble funnet dehydrert og forvirret av arbeidere fra en lokal gård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer