Mulig storstreik:

Frykter kaos

En mulig streik kan ramme reisende denne sommeren.

STREIK I VENTE?: Potensielle streiker kan føre til flyplasskaos denne sommeren. Illustrasjonsfoto fra august 2015, da en nettverksfeil gjorde at passasjerer ikke fikk sjekket inn på Gardermoen, som skapte mye kø og forsinkelser.. Foto: Henrik Skolt / NTB
STREIK I VENTE?: Potensielle streiker kan føre til flyplasskaos denne sommeren. Illustrasjonsfoto fra august 2015, da en nettverksfeil gjorde at passasjerer ikke fikk sjekket inn på Gardermoen, som skapte mye kø og forsinkelser.. Foto: Henrik Skolt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har kanskje allerede fått smake på sommerens flyplasskaos, med forsinkelser og kanselleringer.

Nå varsler Eurocontrol, som koordinerer flytrafikken i Europa, at det mulig kan komme en flystreik innen de neste seks månedene. Det skriver de i en pressemelding.

- Ingen spesifikke datoer for streik er satt, dette er bare en forhåndsvarsel. Eurocontrol er i løpende dialog med fagforeninger og vi håper på et positivt utfall, heter det i pressemeldingen.

En streik kan i verste fall forsinke eller kansellere opp mot 12 600 avganger hver dag, skriver Bloomberg.

- Største hodepinen

Steward Wingate, administrerende direktør på flyplassen Gatwick i England, uttalte nylig at streiker kan bli den «største hodepinen» for flyplassen denne sommeren.

Dette gjelder både streiker fra for eksempel Eurocontrol, eller andre typer demonstrasjoner. Wingate refererte blant annet til de omfattende demonstrasjonene som har preget Frankrike den siste tida.

Han refererte blant annet til streikene i Frankrike, hvor flyplasspersonell nylig streiket i 60 dager.

- Den enkleste måten å komme seg til Middelhavet, er gjennom Frankrike. Hvis demonstrasjonene fortsetter, kommer man til å se flere forsinkelser framover, sa Wingate.

Flyselskapet Ryanair uttaler at de ble nødt til kansellere over 900 flygninger i Europa i juni, blant annet på grunn av streiken.

Å smøre seg selv på ryggen når man er alene er ikke nødvendigvis så enkelt, men heldigvis finnes løsninger på dette. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mange forsinkelser

Ifølge en undersøkelse fra Airhelps, var minst 5000 flyavganger i Europa enten kansellert eller forsinket med mer enn 15 minutter i juni.

Situasjonen er verst på London-flyplassen Gatwick, der 54 prosent av alle flygninger ble forsinket eller kansellert forrige måned.

På den andre London-flyplassen, Heathrow, havnet 40 prosent av avgangene utenfor rutetid. Der har de forsøkt å dempe presset ved å begrense passasjertallet og ved å be flyselskapene redusere billettsalget.

På Arlanda flyplass i Stockholm var 30 prosent av flyene enten forsinket eller kansellert, mens på Kastrup i København var det samme tallet på litt over 50 prosent.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer