Frykter mer terror

Forskere frykter anslag fra al-Quaida-tilhengere.

Forskerne forventer ingen anslag slik man så i New York i fjor.
Foto: Aviewoncities.com
Forskerne forventer ingen anslag slik man så i New York i fjor.
Foto: Aviewoncities.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke hendelser og funn i flere land tyder på at al-Quaida og nettverkets tilhengere i flere land, har planer om anslag i Vesten. Hvor stor er faren for at det skal komme nye anslag? Vi spurte førsteamanuensis ved institutt for sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen, Jan Oscar Engene:

- Det mest sannsynlige er nok at sympatisører av al-Quaida aksjonerer, og jeg tror det er stor sannsynlighet for at noe skjer på dagen 11. september, sier Engene. – At det rettes hevnangrep mot muslimske organisasjoner på dagen, er også svært sannsynlig.

- Hvor og hvordan vil eventuelle angrep se ut?

- Terroren fungerer sånn at når man fokuserer på spesifikke mål, velges ett annet mål. Det er iverksatt mange tiltak som ivaretar flysikkerheten. Jeg ville ikke være redd for å fly, men være skeptisk til å ta tog i Sentral-Europa – England, Frankrike, Tyskland og Italia.

al-Quaidas-tilhengere

Også i Sverige trekker ekspertene frem faren for at al-Quaida-tilhengere skal aksjonere.

- Det er svært vanskelig å si noe bestemt om dette. Noe storangrep i al-Quaida-regi har jeg vanskeligheter med å se komme. Mindre tilhengergrupper som sympatiserer med ideologien, og som operer i mindre målestokk lokalt, er mer sannsynlig. Vi har jo den siste tiden sett flere grupper i flere land som har hatt planer, sier Magnus Norell, dr.philos og forsker med terrorisme som spesialfelt ved Totalforsvarets forskningsinstitut i Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer