Fuglene er fortsatt et problem

314 fly har kollidert med fugl i 2009.

Her kolliderer et propellfly med en stork. Foto: SAS
Her kolliderer et propellfly med en stork. Foto: SAS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skulle ikke tro at en fugl skulle være noe problem for et jetfly på omkring 78 tonn. Men en fugl trenger faktisk ikke veie mer enn én kilo for at kraften i sammenstøtet med et fly i en fart på 400 km/t tilsvarer 8 tonn.

Sjansen er minimal

I 2008 ble det registrert omkring 306 tilfeller hvor fly har krasjet med fugl i Norge. I 2009 har det økt med noen flere treff, selv om sjansen for å treffe en fugl i det norske luftrommet er relativt lav.

- I 2009 ble det oppdaget 314 bird strikes i forhold til 760.111 flybevegelser i Norge. Det er lite i forhold til flybevegelsene, sier Marit Kristin Kvarum, informasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet.

I Norges historie har det aldri forekommet noen flystyrt med sivile fly som følge av kollisjon med fugler i luften.

- I de ti årene som vi har registrert bird strikes er det ikke registrert noen ulykker med alvorlige hendelser som følge av dette i den sivile flytrafikken. Da mener jeg ulykker med eventuell alvorlig personskade eller dødsfall i forbindelse med flyving, sier Kvarum til DinSide.

Derimot har fire jagerfly fra luftforsvaret gått ned som følge av dette. Dette skjedde i 1971, 1981, 1995, og siste gang i 2001.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.