Fuji - til toppen av verdens vakreste fjell

På japansk vis er alt tilrettelagt for en strabasiøs tur opp 1400 høydemeter.

Svevende kaféer: Vi er over skyene og forbi hustakene på stasjon syv.
Svevende kaféer: Vi er over skyene og forbi hustakene på stasjon syv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verten på gjestgiveriet i Osaka ristet på hodet og lo. - Har dere besteget Fuji? Og alle sammen kom til toppen? Jeg har forsøkt tre ganger, men aldri klart det.

Hvordan kunne man ikke klare den enkle spaserturen til toppen? Og hvorfor forsøkte han igjen og igjen?

Legendefjellet

Fuji er godt synlig fra de store byene syd på Honsu. I klarvær kan over tretti millioner mennesker se den perfekte, koniske formen, med snøkrone selv midt på sommeren. Fjellet har alltid satt fantasien i sving hos kunstnere, for eksempel hos Haiku-mestern Basho (1644-94):

The wind from Mt. FujiI put it on the fan.Here, the souvenir from Edo

Utenfor Japan er vel det mest kjente japanske kunstverket "Bak den store bølgen i Kanagawa" av Katsushika Hokusai (1760-1849), hvor tapre roere i små båter kjemper mot uværet. Det er fra serien "36 utsikter mot fjellet Fuji", som kan sees mellom bølgene. Fuji er på pengesedler og som varemerke på datamaskiner (Fujitsu), kameraer og heiser. - En klok mann bestiger Fuji én gang, men bare en idiot gjør det to ganger, sier et japansk ordtak.

Ømme lår

Det er vondt å gå ned trapper, og rommet vårt ligger uheldigvis i tredje etasje. Ved å lene meg tungt på gelenderet og gå sidelengs, samt avgi et par selvmedlidende stønn, kommer jeg meg likevel ned. Opp av stoler er et problem, selv vanlig gåing. Hvordan går man, egentlig?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.