Full bakteriekontroll

Montezumas hevn, Dehli belly, Rangoon runs... De alt for vanlige symptomene på at du har fått i deg feil mat er en av de minst ønskede ferieopplevelsene. Hvordan sikrer du magen på tur?

Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske helsemagasinet Men's Health har nylig publisert en oversikt over hvilke matvarer som er de "skitneste" - altså de du mest sannsynlig blir syk av å spise. Dataene er fra USA, og er ikke umiddelbart overførbare på norske forhold, men kan likevel være en grei guide for vern av feriemagen.

Spisetips - vern om feriemagen

Bakteriene - og hva de gjør

Noen av de mest risikable matvarene:

KyllingI en test som nylig ble utført over hele USA ble 484 rå kyllingbroilere testet for bakterier. 42 prosent av de testede kyllingene var infisert med Campylobacter jejuni og 12 prosent med salmonella.

KjøttdeigUSAs landbruksdepartement har testet 563 typer hamburgerkjøtt rundt omkring i USA. Funnene avslørte at 53 prosent av prøvene inneholdt clostridium, 30 prosent inneholdt stafylokokker og 12 prosent inneholdt listeria.

KalkunkjøttdeigSamme departement har også testet kjøttdeig av kalkunkjøtt. En av fire prøver inneholdt listeria, campylobacter, clostridium eller en kombinasjon av disse.

Rå østersVed Universitetet i Arizona har forskere studert østers. Funnene viser at ni prosent av disse inneholdt salmonella. Dessuten inneholdt alle østers fra Gulfkysten E. coli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer