Nordkapp

Full krangel om Nordkapp-betaling

Scandic, som drifter platået, møter Nordkapp kommune i retten.

BETALING: Striden står om muligheten for å ta betaling av de som vil besøke nordkapp-platået. Foto: NTB
BETALING: Striden står om muligheten for å ta betaling av de som vil besøke nordkapp-platået. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor ble det klart at det skulle være gratis å besøke nordkapp-platået med bakgrunn i friluftsloven. Dette ble fulgt opp av et vedtak i kommunestyret.

Opprinnelig har Destination Scandic Nordkapp tatt inngangsavgift på nærmere 300 kroner for dem som ønsker å besøke området.

Deretter bestemte kommunestyret i Nordkapp kommune at også innkrevingen av parkeringsavgiften måtte stoppe, skriver NRK.

Nå møtes Scandic og Nordkapp kommune i retten.

Området omfattet av friluftsloven

Da Dinside skrev om temaet i 2020, uttalte Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, at friluftsloven som hovedregel gir rett til fri ferdsel i utmark, og at de mener Nordkapplatået regnes som utmark.

- Vi mener det derfor er urimelig dersom noen forsøker å avgiftsbelegge eller frata noen en rettighet de allerede har og er sikret etter friluftsloven, uttalte Heimdal i 2020.

Han sa også at han mener friluftsloven er blitt misbrukt på Nordkapp gjennom åra.

Krever å få drive parkeringsvirksomhet

Scandic har dermed saksøkt kommunen, og krever ifølge NRK å få lov til å fortsette å drive med parkeringsvirksomhet og næringsmessig turistvirksomhet ved det kjente turistmerket. I tillegg krever de at kommunen betaler sakskostnadene deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.