Nordkapp

Full krangel om Nordkapp-betaling

Scandic, som drifter platået, møter Nordkapp kommune i retten.

BETALING: Striden står om muligheten for å ta betaling av de som vil besøke nordkapp-platået. Foto: NTB
BETALING: Striden står om muligheten for å ta betaling av de som vil besøke nordkapp-platået. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor ble det klart at det skulle være gratis å besøke nordkapp-platået med bakgrunn i friluftsloven. Dette ble fulgt opp av et vedtak i kommunestyret.

Opprinnelig har Destination Scandic Nordkapp tatt inngangsavgift på nærmere 300 kroner for dem som ønsker å besøke området.

Deretter bestemte kommunestyret i Nordkapp kommune at også innkrevingen av parkeringsavgiften måtte stoppe, skriver NRK.

Nå møtes Scandic og Nordkapp kommune i retten.

Området omfattet av friluftsloven

Da Dinside skrev om temaet i 2020, uttalte Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, at friluftsloven som hovedregel gir rett til fri ferdsel i utmark, og at de mener Nordkapplatået regnes som utmark.

- Vi mener det derfor er urimelig dersom noen forsøker å avgiftsbelegge eller frata noen en rettighet de allerede har og er sikret etter friluftsloven, uttalte Heimdal i 2020.

Han sa også at han mener friluftsloven er blitt misbrukt på Nordkapp gjennom åra.

Krever å få drive parkeringsvirksomhet

Scandic har dermed saksøkt kommunen, og krever ifølge NRK å få lov til å fortsette å drive med parkeringsvirksomhet og næringsmessig turistvirksomhet ved det kjente turistmerket. I tillegg krever de at kommunen betaler sakskostnadene deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer