Grensehandel under corona

Full stopp for all grensehandel

All grensehandel i Sverige og Finland vil fra og med lørdag gi 10 dagers karantene, når finske Lappland blir en rød region.

GRENSEHANDEL: Nå blir det også stopp for grensehandel fra Finland. Foto: NTB
GRENSEHANDEL: Nå blir det også stopp for grensehandel fra Finland. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. oktober ble den svenske regionen Värmland, der du finner både Töcksfors og Charlottenberg - begge populære steder for grensehandel - satt i rødt av Folkehelseinstituttet. Dermed var det igjen full stopp for grensehandel i Sverige.

Nå blir det også stopp for grensehandel i Finland. Da finske myndigheter sist stengte grensene, tillot de fortsatt at folk bosatt i grenseområdene kunne krysse grensa.

Nå blir derimot Lappland, den nordligste regionen i Finland, satt i rødt av FHI fra og med natt til lørdag, som dermed utløser 10 dagers karantene for nordmenn som velger å reise dit på handletur.

Stengt for finsk grensehandel

Utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at på bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for coronaviruset har regjeringen besluttet at seks distrikter i Finland går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dette inkluderer Lappland i nord, hvor du finner blant annet grensehandelstedene Näätämö ved Neiden i Sør-Varanger kommune, Nuorgam ved Tana kommune og Kilpisjärvi ved Skibotn kommune.

«Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 17. oktober, blir ilagt ti dagers karantene», skriver utenriksdepartementet.

Smittetallene i Finland var lenge svært lave, men har steget kraftig de siste ukene - som i mange andre europeiske land. Smittetallene ligger nå over de norske, med 49,1 tilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge European Center for Disease Prevention and Control.

Hva med Sverige?

Siden starten av corona har Västra Götaland, der vi finner Svinesund og Strömstad, utløst karantene for nordmenn på grunn av høye smittetall. Regionen har fortsatt relativt høye smittetall, og ser ikke ut til å gå fra rødt til gult med det første.

Den svenske regionen Värmland, hvor vi finner Töcksfors og Charlottenberg, og Jämtland og Härjedalen, der nordmenn blant annet har hytter og du kan grensehandle på Åre, har til tider vært åpne for nordmenn de siste månedene.

Svært høye smittetall for sistnevnte regioner den siste uka setter nok stopper for grensehandel på Åre med det første. I uke 41 lå tallet på 95 tilfeller per 100.000 innbyggere.

I Värmland derimot, er smitten på vei ned. Her var det bare 12 tilfeller per 100.000 innbyggere i uke 41, ned fra 18 tilfeller i uke 40.

Ifølge forsker Robert Whittaker i FHI kan han foreløpig ikke uttale seg om det kan bli et nytt skifte fra rødt til gult for Värmlands del.

- Dette kan jeg ikke svare på inntil data foreligger for hele uker og vi har fått vurdere dem. Det gjør vi hver tirsdag ettermiddag, forklarer Whittaker.

HARRYHANDEL: Handler du brus når du er på harryhandel, er det en ting det er lurt å merke seg. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer