Full toll-kontroll?

Vært på utenlandshandel i påsken? Har du styring på hvor mange liter øl, vin og sprit du egentlig kan ha med deg inn i Norge? Og hva med kjøtt, sigaretter og sjokolade? Ta testen og få svar på om du har tollreglene under kontroll - eller om du er en uvitende storsmugler.

Man regner med at rundt 20 prosent av de som går på grønt gjennom tollen, smugler.
Man regner med at rundt 20 prosent av de som går på grønt gjennom tollen, smugler. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. januar i år ble tollkvotene endret. Det ble lov å ta med seg mer kjøtt, mer sjokolade og mer ost. Men vet du nøyaktig hvor mye du kan pakke i bilen uten å risikere dyre konfrontasjoner med tollerne?

Har du styring på tollreglene, eller er du en udetonert storsmugler? Klikk deg inn på testen lenger ned på siden, og få svar!

Kvoter og smuglermengder

Tollvesenet får spørsmål om reisendebestemmelser hver dag. Vi lurer på hva vi kan ta med oss tilbake etter en dagstur i Sverige, tax-freereglene og kjøttkvotene.

I løpet av 2002 ble det beslaglagt 13.205 liter brennevin med under 60 prosents volumprosent, 84.009 liter brennevin over 60 prosent, 15.092 liter vin og 79.223 liter øl. Noe er beslag av smuglergods ment for videresalg, mens noe er i form av litt ekstra barskap-fyll til privat forbruk. Da vi var på besøk hos tollerne på Gardermoen Lufthavn, fikk vi vite at rundt 20 prosent av de som går på grønt gjennom tollen, smugler. Men som Paul J. Ask, kontorsjef på Kontrollkontoret (Tollen) på Gardermoen sa til DinSide Reise den gang:

- Olsen i gata som har med seg en flaske brennevin for mye er ikke særlig interessant.

Fantasifulle smuglermetoder

Diverse forbud og restriksjoner på innførsel av forskjellige varer til Norge gjennom tidene, har ført til et utbrudd av meget fantasifulle smuglermetoder. Det har vært fiolinkasser med sprit, kroppstanker tilpasset armer, bein og mage for smugling av sprit under forbudstiden, og biler proppet fulle av sigaretter.

 • I artikkelen Tidenes smuglertriks kan du se de "lure" smuglerløsningene i bilder.
 • Truede arter

  For deg som skal bevege deg lenger enn noen kilometer over svenskegrensen, kan det være greit å oppdatere seg på hva som er lov å ta med seg av suvenirer og andre eksotiske gjenstander.
  Krokodilleskinnsvesker, slangebelter og elfenbensfigurer er eksempler på gjenstander du ikke må frakte over landegrensene. Det kan gi bøter på tusenvis av kroner. Utrydningstruede dyre- og plantearter er beskyttet av Washingtonkonvensjonen (CITES). Det er ikke lov å ta med seg verken levende eller døde eksemplarer av artene på CITES-listen – og heller ikke produkter av artene. I 2002 beslagla Tollvesenet 626 CITES-beskyttede produkter, fordelt på 44 beslag.

  Det finnes imidlertid muligheter for å få med visse produkter inn i landet, på tross av forbudet. Dette kan du lese mer om i artikkelen:

 • Forbuden slange
 • Har du kontroll på hva som er lov, og hva som ikke er lov å ha med inn i landet? Her kan du sjekke dine tollkunnskaper:

  Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


  Les om toll på DinSide

 • De nye tollkvotene

 • På tollvesenets bakrom

 • Rent mel i kofferten?

 • Tidenes smuglertriks: Se bildene

 • Forbuden slange: Om forbudte og regulerte varer og dyr
 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer