Fulle og dopede vakter

Amerikanske flyvoktere er muligens en større fare for sikkerheten enn de er til nytte viser en ny undersøkelse.

Fulle og dopede vakter
Publisert
Sist oppdatert

De såkalte "sky marshals" i USA som skal bidra til å redusere sjansen for flykapringer og farlige situasjoner i luften på amerikanske flygninger, kan kanskje selv vise seg å være et sikkerhetsproblem. Det viser en amerikansk rapport som avisen USA Today siterer.

Fyll og dop

Tall fra rapporten viser til et stort antall tjenesteforseelser og sikkerhetssvikter. Luftvokterne har kommet fulle eller dopede på jobb, de har sovet i tjenesten, de har mistet våpnene sine og forfalsket informasjon. Det er også registrert klager på ubehøvlet oppførsel i sikkerhetskontrollen.

Mange etter 11. september

Sky marshals er sikkerhetsansatte som flyr anonymt og bevæpnet. De har mandat til å bruke makt for å oppnå maksimal sikkerhet, og kan for eksempel foreta arrestasjoner om bord. Deres identitet, og når og hvor ofte de flyr, er ikke offentlig informasjon. Dette er et av flere sikkerhetstiltak som amerikanske myndigheter har satt i verk for å redusere faren for terror og kapringer av fly.

Før 11. september var det kun få sky marshals i arbeid, og de fløy for det meste på amerikanske utenriksflygninger. Etter USA-terroren ble flere tusen luftvoktere ansatt, også for å dekke innenriksruter i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer