Passkrisa:

- Fullstendig ansvars­fraskrivelse

Den norske passkrisa er ikke bare lang ventetid på passtime hos politiet og lang leveringstid hos produsenten. Rutinesvikt hos leverandøren gjør også at pass sendes til helt feil adresse. - Fullstendig ansvarsfraskrivelse av politiet, mener ID-ekspert.

PASS FEILSENDES: Feil hos den franske passleverandøren gjør at noen pass sendes i en kabal rundt i landet. «Immidiate action» lovet passprodusent Thales i september. I mai ble 54 nye pass meldt bortkomne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PASS FEILSENDES: Feil hos den franske passleverandøren gjør at noen pass sendes i en kabal rundt i landet. «Immidiate action» lovet passprodusent Thales i september. I mai ble 54 nye pass meldt bortkomne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pass kommer på avveie, og feilsendte pass havner på helt andre siden av landet.

Problemet har pågått siden i fjor sommer, ifølge Politidirektoratets dokumenter, som Dagbladet har fått innsyn i.

Det franske selskapet Thales er leverandør av norske pass og ID-kort.

«Rutinesvikt og mangelfull oppfølgning fra Thales har ført til betydelig merarbeid for Politidirektoratet», skriver seksjonssjefen for ID-seksjonen i politiet i en e-post til Thales.

«Pakkemaskinen har hatt feil synk mellom pass og konvolutt, slik at pass til X er sendt til Y, og pass til Y er sendt til Z osv.», skriver Politidirektoratet (POD) i en avviksmelding til Datatilsynet i desember i fjor.

Meldte fra

Tiltaket som ble satt i verk, var å orientere det franske selskapet Thales, slik at de kunne rette feilen.

Datatilsynet responderer med å avslutte saken i januar i år. De legger til grunn at POD har truffet tiltak for å begrense konsekvensene og hindre at det skjer igjen.

Men problemet har ikke opphørt, selv om Thales er orientert og Datatilsynet har avsluttet saken.

Tidligere i mai skrev NRK om fire ulike tilfeller av pass som var kommet på avveie og sendt helt feil person. Blant disse var Christine Opland fra Bærum utenfor Oslo. Hennes pass, som hun bestilte fire uker tidligere, havnet i Bergen. Selv fikk hun passet til en liten gutt fra Trondheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer