Fullstendig galskap i Las Vegas

Er du en tøffing når det kommer til fornøyelsesparker? Da bør du ta turen til topps i tårnet på Stratosphere.

Fullstendig galskap i Las Vegas
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS: Januar hvert år arrangeres verdens største teknologimesse, CES, i Las Vegas. For oss teknojournalister er dette ett av årets desiderte høydepunkter, der vi får sjansen til å boltre oss i alt det råeste teknoverdenen har å by på i årene som kommer.

Byen i ørkenen er imidlertid så mye mer enn CES; Las Vegas kan vel egentlig betegnes som en gigantisk fornøyelsespark som aldri sover.

Storbyguide:

Las Vegas

Og noe for den vågale...

En skikkelig fornøyelsespark må ha luftige attraksjoner, og det finner vi også her. Den høyeste bygningen i Las Vegas er tårnet på Stratosphere Hotel & Casino. Det ligger i nordenden av The Strip (hovedgaten), og er så høyt at du ser det uansett hvor du befinner deg i byen.

Hele 350 meter over bakken rager det, og på toppen finner du både butikker, restauranter og barer - for ikke å glemme et kapell for gifteklare, samt et knippe fornøyelser og attraksjoner for de mest vågale gjestene.

Første gangen undertegnede var i tårnet var i 2004. Den gang var det en svimlende berg-og-dalbane der, som raste rundt tårnet over flere etasjer. Denne er nå fjernet og i stedet har det dukket opp to nye spektaktulære nyheter.

Grei utsikt fra toppen av tårnet, og tilhørende god sikkerhet... Foto: Bjørn Eirik Loftås
Grei utsikt fra toppen av tårnet, og tilhørende god sikkerhet... Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Den første kalles SkyJump. Enkelt forklart festes du i en streng, og hopper utfor kanten på tårnet. I praksis er du i fritt fall i rundt ti sekunder, før strengen sakte strammes, og du blir satt pent og pyntelig på bakken. Ifølge hotellet skal dette være verdens høyeste kontrollerte frie fall. Prisen for en luftetur er 109 dollar, eller rundt 600 kroner.

Denne videoen viser hva du har i vente:

Vi hadde hotellrom rett bak tårnet, og til stadighet kunne vi høre hylene fra vettskremte hoppere. Da vi besøkte tårnet kunne personalet fortelle at hele 120 personer hadde hoppet den dagen.

Den andre nyheten har fått det treffende navnet Insanity. Dette er en karusell med plass til åtte personer, som snurrer i høy hastighet - og løfter "armene" slik at passasjerene ser rett ned på bakken 350 meter under dem.

Insanity. Joda, den lever opp til navnet sitt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Insanity. Joda, den lever opp til navnet sitt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Se video øverst i saken for å få et lite inntrykk av galskapen, eller denne - som viser det hele fra en litt annen vinkel:

I tillegg er det to andre attraksjoner. Vi har prøvd begge: X-Scream er en slags vogn som gang på gang kjører utfor kanten, og vipper opp og ned, med vettskremte passasjerer om bord.

Armen med vogna i X-Scream. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Armen med vogna i X-Scream. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Jeg satt nest bakerst og hadde knapt øynene åpne ett sekund, likevel var attraksjonen mer enn skremmende nok.

Se video:

Den siste er festet i selve spiret på toppen av tårnet, og bærer navnet Big Shot. Her sitter man fastspent i en ring rundt spiret, og skytes i været. En lignende attraksjon finnes i mange fornøyelsesparker rundt om kring i verden, men står da på bakken. Her er den montert 350 meter over den, og det merkes på magesuget!


Værforbehold - heldigvis, eller dessverre

Det hører med til historien at vi hadde store ambisjoner om å prøve Insane den siste kvelden vi var gjester på hotellet, og etter noen runder i Air Bar var vi endelig klare. Da viste det seg imidlertid at attraksjonen var stengt på grunn av for mye vind, uten at undertegnede gråt av den grunn. Men neste år...

Mer info, inkludert hva attraksjonene koster, finner du på www.stratospherehotel.com

Fornøyelser på bakken også

Tårnet på Stratosphere rager hele 350 meter over bakken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Tårnet på Stratosphere rager hele 350 meter over bakken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Fornøyelser av ganske andre slag står likevel i sentrum i Las Vegas, og aller viktigst er som kjent gamblingen. Men her finner du også noen av verdens største og flotteste hoteller, restauranter og barer, for ikke å glemme alle de eksklusive motebutikkene. Nær sagt alt som betyr noe innenfor moteverdenen er representert i de mange uendelig lange innendørs handlegatene; Chanel, Prada, Louis Vuitton, Gucci og Ralph Lauren - bare for å ha nevnt noen. Las Vegas er rett og slett et eldorado for deg som både er kjøpesterk og handleglad.

Like utenfor byen finner du også to store outlets i størrelsesorden rundt 150 butikker, der du kan finne merkeklær, vesker og sko til en billig penge, i hvert fall latterlig mye billigere enn hva du må belage deg på å betale for tilsvarende her hjemme.

Les også: Storbyguide – Las Vegas

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer