Fyll i ferien

Drikkeglade turister ødelegger for lokalbefolkningen, hevder rapport.

Foto: Martin Simonis
Foto: Martin Simonis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drikker du mer alkohol i ferien enn ellers? Mest sannsynlig vil du svare ja på dette spørsmålet.

For mange er det å nyte et glass vin eller en øl til maten på en onsdag noe av det som er å være på ferie. Mens de fleste nordmenn begrenser alkoholinntaktet til helgene i den vanlige hverdagen, så blir det gjerne alkohol også i ukedagene når vi er på ferie.

Hit reiser norsk ungdom for fest og fyll

For mange blir det litt for mye av det gode. Og det går ikke bare ut over egen helse, og eventuelle barn som er med på ferien. Det går også ut over lokalmiljøet på feriestedet.

Det hevder i hvert fall en ny svensk rapport kalt Happy hour i paradiset, der forfatter Sara Heine har sett på hvilke effekter svenskenes feriefyll i Thailand har på lokalbefolkningen.

Les også: Hit reiser damene for å ha seg

Alkohol i ferien

Hvor ofte drikker du alkohol i ferien (Avsluttet)
Hver dag, både til lunsj og middag (32%)
Sjeldnere enn hver dag, men oftere enn i hverdagen(23%)
Hver dag, men bare til middag(13%)
Hver dag, og jeg drikker ganske mye(11%)
Sjeldent(10%)
Aldri(6%)
Bare i helgen, selv i ferien(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En fersk undersøkelse av svenske Sifo bekrefter at svensker drikker mer i ferien enn når de er hjemme.

- Man er langt unna hverdagslivet og slapper av på en annen måte. Man drikker mer og gjør ting man ellers ikke ville gjort, så reiser man hjem og fortsetter sitt normale liv, sier Heine til Aftonbladet.

Men de 14 dagene vi fester i vei for eksempel i Phuket er ikke 14 dager for lokalbefolkningen. De er hele sesongen gjennom vertskap for turister som drikker mer enn de burde. Resultatet er flere voldsepisoder, og også at lokalbefolkningen får et større alkoholforbruk, viser rapporten. Ti prosent av thailendere dør tidligere enn normalt pga. alkoholbruk. Og thailendere er tradisjonelt ikke store forbrukere av alkohol.

Drikker du for mye? Ta testen her

Sara Heine mener vi som turister bør tenke mer over hovrdan vi oppfører oss når vi er på ferie, og ta mer hensyn til den lokale kulturen og menneskene som bor på feriedestinasjonen.

Les også: Full før drøbaksundet? Dette irriterer oss ombord

En undersøkelse fra i fjor viser at nordmenn drikker minst av folk i Norden - vi konsumerer rundt seks liter ren alkohol i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer