Skiferie

Fyllebløff til 50 000

Forsikringsselskapet advarer mot afterski-tabbene.

SKITRØBBEL: Alpeturen kan koste flesk. Nå advares norske reisende. Foto: Shutterstock/NTB
SKITRØBBEL: Alpeturen kan koste flesk. Nå advares norske reisende. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er her og skianlegg i inn- og utland er allerede stappfulle av skiglade nordmenn.

- For de aller fleste kommer dette til å gå bra, men noen kommer til å bli sendt hjem med «knokkelekspressen», sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Kort fortalt

 • Forsikringsselskapet Gjensidige advarer skiglade nordmenn mot skader og høye kostnader ved skiferier i utlandet.
 • Mange nordmenn overvurderer egne skiferdigheter, spesielt i kombinasjon med alkohol, og ender opp med skader.
 • Selskapet anbefaler sterkt å ha reiseforsikring, da helsetjenester og legetransport i utlandet ofte er privat og kan koste flere titalls tusen kroner.
 • De oppfordrer også til å bruke hjelm og ryggskinne, og å ta hensyn til andre i skibakken.
 • Hvert vinter må skadde nordmenn reise hjem med skader etter skiturer i alpene, oftest med fly fra München, Innsbruck, Salzburg og Genève. I reiseforsikringsbransjen kalles dette betegnende nok for «knokkelekspressen».

  HOT SPOT: Dnb mener at områdene markert på kartet kan knyttes til ulovlige transaksjoner. Kilde: Dnb. Vis mer

  Overvurdert

  En del nordmenn med minimale skiferdigheter, ofte i kombinasjon med inntak av alkohol, tror de er «verdensmestere» i skibakken. Noen topper det hele med en «fuktig» fest på afterski. Ikke alle kommer seg hjem igjen på egne bein.

  Forrige vinter hadde Gjensidige og Gouda Forsikring mange skirelaterte skadesaker for norske turister i utlandet. 1 av 3 skader skiturister er involvert er kneskader.

  TA DET ROLIG: After ski er moro, men ta det rolig dersom du skal kjøre på ski hjem til hotellet. Foto: Odd Roar Lange
  TA DET ROLIG: After ski er moro, men ta det rolig dersom du skal kjøre på ski hjem til hotellet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Og noen skader er av det mer underlige slaget.

  Arne Voll forteller blant annet om den norske skigjesten som endte opp med en femsifret regning som han måtte dekke en del av selv:

  - Nordmannen var på ferie i Alpene. Litt utpå dagen besvimte han i skibakken og ble hentet i helikopter. I forklaringen fortalte kunden at han var blitt dårlig etter en lunsj. Rapporten fra legen viste at kunden hadde over 2 i promille. Helikopter og legebesøk kostet over 50.000 kroner, noe kunden delvis måtte betale selv.

  Strålende forhold og fulle fly

  Alpinanleggene melder om rekordmye snø og høyt belegg i bakkene. Dette merker forsikringsbransjen godt og har allerede fått meldt flere skader fra uheldige skientusiaster. I tillegg melder flyselskapene allerede om mange fulle fly.

  - Normalt går dette greit for de aller fleste, men ikke alle er like heldige, sier Arne Voll. Han forteller at det kan bli svært kostbart om er på skiferie i utlandet og det skjer en ulykke.

  NORSKE FAVORITTER: Ischgl er en en av nordmenns favorittskisteder. Foto: Odd Roar Lange
  NORSKE FAVORITTER: Ischgl er en en av nordmenns favorittskisteder. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  I utlandet er ofte helsetjenester og legetransport privat, og må dekkes av den enkelte. Selv små skader kan komme på flere titalls tusen kroner.

  Husk forsikring

  - Vi anbefaler sterkt å ha en reiseforsikring, som også UD har vært tydelige på. Denne koster ikke all verden og er en god garanti for en trygg ferie for deg og familie, sier Voll.

  Gjensidige og Gouda Forsikring må hvert år booke flere flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skadedestinasjonene i Alpene for å kunne frakte skadde skandinaver hjem med «knokkelekspressen.

  Afterski med måtehold

  - For mange er afterski en obligatorisk måte å avslutte en fin dag på. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og Gjensidige har registrert flere ulykker etter slike fester. Ski på bena og høy promille, er noe en skal holde seg langt unna, er oppfordringen til Voll.

  1. Husk dette

  2. - Hjemme i Norge er vi så heldig at vi vil kunne få god hjelp uansett om en skader seg i skibakken. I utlandet kan dette være mer krevende. Vi har eksempler der en skader seg og blir hentet av helikopter og fraktet til sykehus og blir presentert for en skyhøy regning i ettertid. Selv små skader kan koste mye, forteller Arne Voll og avslutter med en oppfordring:

  - Bruk hjelm og ryggskinne og ta hensyn til de rundt deg. Skal du utfordre deg selv og gi full gass, bør du holde deg unna de vanlige slalåmbakkene. Det er også viktig å ikke overvurdere egne evner. Går en på trynet i høy fart, er veien til krykker kort.

  Har du et tips om skireiser?

  Har du et tips om skireiser?

  Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om ski og skifere til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?