Fyr i Norge

Du kan leie fyr i Norge, men det finnes ingen gode sentrale lister som gir deg oversikt over hva som er tilgjengelig og hva du må betale.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke gjort i en fei å finne drømmefyret, men når du først har kommet på tanken er det ingen umulighet å skaffe seg en holme med et tårn for noen dager. Blakk blir du heller ikke, men du må konkurrere med mange interesserte om herlighetene, spesielt i sommerhalvåret.

Utsikt mot Skudeneshavn fra vinduene i fyrboligen på Vikholmen. 
Bilde: Skudenes Sjømannsforening Foto: Skudenes Sjømannsforening
Utsikt mot Skudeneshavn fra vinduene i fyrboligen på Vikholmen.
Bilde: Skudenes Sjømannsforening Foto: Skudenes Sjømannsforening Vis mer


- Vår høysesong er juni, juli og august, forteller Fredrik Østevik på vakttelefon 970 72 948 hos Skudenes Sjømannsforening. Foreningen leier ut Vikholmen Fyr utenfor Skudeneshavn. Dette fyret har seks senger, og kan leies mellom april og medio oktober. Prisen? Kun 4.000 per uke i høysesong, og 3.500 i lavsesong uansett hvor mange dere er. Da disponerer du også en 16-fots småbåt.

- Fyret er vernet og er fra 1875, og består av hovedhus pluss anneks. Her er både varmt og kaldt vann, dusj og toalett i annekset. Standarden er grei, men komforten er ikke som på hotell, forklarer Østevik.

Ut i havet mot vest

Hellisøy Fyr har vært drevet for utleie i 10 år. Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS
Hellisøy Fyr har vært drevet for utleie i 10 år. Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS Vis mer
- Holmengrå er sannsynligvis den mest øde øya mellom Stadt og Svenskegrensa, sier Gjermund Havstad. Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn
- Holmengrå er sannsynligvis den mest øde øya mellom Stadt og Svenskegrensa, sier Gjermund Havstad. Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn Vis mer
Heatherbell er en gammel engelsk Yacht som brukes for å ta folk ut på Holmengrå. 
Bilder: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS
Heatherbell er en gammel engelsk Yacht som brukes for å ta folk ut på Holmengrå.
Bilder: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS Vis mer


- I fjor var det noen engelskmenn her og feiret jul, og fyret har vært omtalt i flere britiske aviser, forteller Gjermund Havstad, styreformann i Hvalstad Tinn AS som driver to fyr utenfor Fedje i Hordaland. Fedje er landets vestligste kommune, og her kan du fra denne sesongen leie både Hellisøy Fyr og Holmengrå.

- Hellisøy har vi leid ut i 10 år, og hit kommer du deg lett fra Fedje - kun et par minutter med småbåt. Holmengrå starter vi utleie av i år, og hit ut tar det omkring en halv time med havgående båt, sier Havstad.

Hellisøy har plass til maks 16, og du betaler minimum 800 per døgn, 200 kroner ekstra per person om dere er flere enn fire, 100 kroner per barn. Med i prisen får dere disponere en liten båt, sengetøy og mat holder dere selv. Et opphold ute i havet på Holmengrå koster 1.200 kroner per dag om dere er fire, ekstra personer betaler 300 kroner ekstra, og barn betaler 150 kroner. Her er det sengeplass til 10 personer, og du slipper å ta med sengetøy. I tillegg må du betale for transporten, 1.000 kroner tur-retur.

For å leie disse fyrene kontakter du Fedje Turistkontor på telefon 56 16 43 20.

Fugleøya

Er du medlem av Turistforeningen, kan du ta med en DNT-standarnøkkel og låse deg inn på Runde Fyr i Herøy kommune. Dette drives nå av Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Her er det 17 sengeplasser og med madrasser kan 25 personer overnatte. Det er bordplass til omkring 30 personer. Fyret ligger i et fuglereserervat.

Det holder at en i følget er medlem, årsmedlemskap koster 425 kroner, og depositum for nøkkel koster 100 kroner.

Fyr til leie

Her er noen tips for å grave frem et fyr der du kan leke kystkonge for noen dager.

 • Aktiv i Oslo har en oversikt over noen fyr som leies ut.
 • Runde Fyr

 • Hellisøy Fyr og Fedje

 • Skudenes Sjømannsforening

 • Oslofjorden Friluftsråd, Kystleden

 • Norsk Fyrhistorisk Forening
 • Du kan rett og slett også ta et søk på Google eller lignende - søk på fyr til leie, og se hva som dukker opp.

  DinSide står ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider

  Tilbake til innledningen


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer