Gamle seter blir som nye

British Airways har fått pepper av kundene, og henter inn igjen gamle business-seter.

British Airways reinnfører brede seter på europeisk businessklasse. Foto: Selskapet
British Airways reinnfører brede seter på europeisk businessklasse. Foto: Selskapet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De som betaler mest skal få viljen sin. Gamle business-setestørrelse blir nå gjenninnført hos British Airways.

- Nesten alle våre kunder ønsker seg tilbake de brede setene på businessreiser, sier Nord-Europasjef for British Airways, Peter Rasmussen, i en pressemelding.

Fem dyre centimeter

Selskapet re-introduserer brede seter for Club Europe-passasjerer fra 2. september, og tilbyr med dette sine kunder justerbare seter med garantert vindu- eller midtgangplassering og fem centimeter mer å gå på i bredden enn dagens seter på samme klasse (som har bredde tilsvarende turistklasse).

For en billett tur-retur med BA mellom Oslo og London, finner vi for eksempel reiser i oktober for 9.375 kroner for en voksen med Club Europe. Om vi velger økonomiklasse på de samme flygningene, slipper vi med 1.508 kroner.

Går andre veien - Ryanair fabler om stå-seter!

Viktige centimeter

En nettundersøkelse utført av Star Tour i fjor, viste at seteplass er viktig for nordmenn som reiser langt. Beinplass om bord kapret førsteplassen, foran direktefly, servering og service.

Det finnes standardmål for avstanden mellom setene (seatpitch), men setebredde finnes det ingen felles målestandard for i flybransjen. British Airways opererer med 40,6 centimeters setebredde i turistklasse, mens de reintroduserte setene blir 45,7 centimeters brede.

Din mening

Er det verdt pengene å betale så mye ekstra for mer plass? (Avsluttet)
Bare på lange flyreiser(52%) 296
Aldri i livet(33%) 190
Ja, absolutt(15%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Av bildene fra British Airways ser du hvordan plassøkningen er løst - her har en vanlig trerader fått armlener midt på midtsetet, og passasjerene, som kun sitter ved vindu eller midtgang, får langt mer setebredde for pengene enn om midtsetet kun holdes fri for passasjerer.

Les også: Her sitter du tryggest

Så mye plass får du

På nettsteder som samler data om seatpitch fra forskjellige selskaper, finner vi flere eksempler på god plass. Lufthansa og SAS er for eksempel notert hos Skytrax med 152 centimeters seteavstand på business, mens British Airways noteres med 185 centimeter. BAs Club Europe er ett trinn ned fra toppklassene, og her opererer nå selskapet med seteavstand på 86 centimeter.

Les også: Farlige underholdningssystemer på fly

Men hvordan sitter du?

Hos mange selskaper er det vanlig med 76-78 centimeters seatpitch (avstand fra ett punkt på seteryggen til tilsvarende punkt på seteryggen foran) på turistklasse, så også hos British Airways. På Airbus nye A380 får økonomipassasjerene 81,3 centimeter seatpitch. I en undersøkelse utført av DinSide i 2007 varierte seteavstanden på økonomiklasse fra 84 til 74 centimeter (15 selskaper ble undersøkt). Hos flynettstedet Skytrax finner vi oppdaterte oversikter som indikerer at dette fortsatt gjelder.

Merk deg at seteplassen kan variere innenfor klasse, og mellom flytyper i samme selskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer