Gammelromantiske Røros

Bli med til verdensarvstedet Røros.

Publisert
Sist oppdatert

Snøen ligger mangemeterhøy, og krøller seg i lag nedover hustakene. Istappene er lange som en voksen mann der de henger ned fra takrenner, og vinduene er pyntet med isroser. Sparkstøttinger med inngraverte navn står parkerte utenfor butikker og bolighus, og to eldre damer sparker sludrende avgårde side om side ned Kjerkgata. Hadde det ikke vært for bilene, kunne vi virkelig levd oss inn i et annet århundre ...

BILDESPESIAL fra Røros

Sparken gir god fart ned Kjerkgata. Foto: Kristin Sørdal
Sparken gir god fart ned Kjerkgata. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Mestselgende sparksted ...

Sparkstøttingen er markant i bybildet i Røros, og det er ganske eksotisk for oss som til vanlig sparker i småstein hele vinteren. Ifølge sportsutstyrkjeden Gresvig ble det på 70-tallet solgt rundt 70.000 sparkstøttinger over hele landet i løpet av ett år. Nå er tallet nede i rundt 10.000 per år. I Gresvig-kjeden er det Intersport-butikken på Røros som selger klart flest sparker i løpet av en vinter, og det tror vi gjerne etter et besøk i Bergstaden.

– Det skyldes først og fremst de gode og lange vintrene her. Folk sier spøkefullt at du ikke trenger å kjøpe campingstol om sommeren. Det er bare å sette seg ned på sparken en stund, sier daglig leder Thor Selboe i Intersport på Røros i en pressemelding.

Om du kun skal på besøk til Røros, trenger du imidlertid ikke investere i en 1000-kroners spark bare for å prøve. Turistinformasjonen har utleie av sparkstøttinger. Det koster 50 kroner per spark per dag, pluss 100 kroner i depositum. De har både voksensparker og barnesparker til utleie.

- Men vi kan dessverre ikke love sparkføre til påske, får vi vite hos turistinformasjonen på Røros. Nå er det slaps og regn, og det ser dårlig ut både med tanke på skiføre og sparkføre til påsken.

Gammel trehusbebyggelse. Foto: Kristin Sørdal
Gammel trehusbebyggelse. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Kulturminne

Røros ble oppført på Unescos liste over verdens kulturminner i 1980. Den trønderske fjellstaden er en av få gruvebyer som er oppført på Unescos liste over verdens kulturarv, og er en av Europas eldste trehusbyer. Den kjente røroskirka i barokkstil er fra 1780, men gruvebyen ble grunnlagt allerede i 1646, da den første smelthytta ble bygget. Gruvedriften pågikk helt fram til 1977, da verket gikk konkurs.

Bergdriften utgjør en betydelig del av Røros’ historie, og du kan oppleve historie og tradisjoner på flere måter. Olavsgruva, som ligger 13 kilometer utenfor sentrum, er tilrettelagt for omvisning. Ønsker du å ta arbeidsforholdene for gruvearbeiderne i nærmere øyesyn, må du ta beina fatt 50 meter ned og 500 meter inn i fjellet. Er du heldig, kan du oppleve sang og spill i gruvens konsertsal, Bergmannshallen. Bergmannstradisjoner kan også oppleves ved å oppsøke Rørosmuseet i Smeltehytta på Malmplassen.

BILDESPESIAL fra Røros

Aktiviteter

Det er rikelig med opplevelsesmuligheter i Røros-regionen. Du kan la deg friste av langrennsmulighetene, eller teste alpinbakkene enten i Os, som er en 10 minutters kjøretur fra Røros, eller i Tänndalen eller Funäsdalen over svenskagrensen. Kjøreturen dit tar cirka en time.

I eller i umiddelbar nærhet til Røros, kan du også besøke reinssamer og være med og mate reinen (de spiser rett av hånden din - en ganske så kul opplevelse), eller du kan dra på hundekjøring, rideturer, kanefart eller kanoturer sommerstid. Røros har også et veldig rikt kulturliv, som vises både i form av musikkfestivaler og andre tilstelninger, samt i det daglige bybildet med alle utsalgsstedene for områdets kunstnere.

Rørosmartnan er blant de årlige kulturarrangementene som trekker mange til bergstaden; den besøkes av rundt 75.000 hvert år. Det er nedfelt i kongelig resolusjon fra 1853 at "Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag." I moderne tid er det utvidet til lørdag. Du er for sent ute for årets martnan, men tenker du deg dit til neste år, er det bare å bestille overnatting allerede. Pågangen er stor ... Neste års martnan er tirsdag 17. februar til lørdag 21. februar.

BILDESPESIAL fra Røros

Slik kommer du deg dit:

Foruten å kjøre, kan du ta tog eller fly. Widerøe har daglige flyvninger fra Oslo til Røros alle dager unntatt lørdag. Flyreisen tar 50 minutter. NSB frakter deg til Røros sentrum, men du må bytte tog på Hamar om du reiser fra Østlandet. Reisen tar cirka fem timer, og er du heldig kan du få billetter for 299 kroner hver vei. Trondheim-Røros tar cirka 2,5 timer med NSB, og du kan få billetten for fra 199 kroner hver vei.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer