Sikkerhetskontrollen

Gavene kan ryke

Dette har du lov å ta med i håndbagasjen. Og denne pakkefeilen må du absolutt unngå.

KOSTBAR FEIL: Det er lett å ta med seg feil varer til sikkerhetskontrollen. Men det kan fort bli kostbart. Foto: Odd Roar Lange
KOSTBAR FEIL: Det er lett å ta med seg feil varer til sikkerhetskontrollen. Men det kan fort bli kostbart. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Skal du reise hjem – eller bort – før jul, og planlegger å ta med deg julegaver?

Da bør du lese videre. For dette kan redde jula.

Det er nemlig mange reisende som ikke har fått med seg hva som er lov og hva som ikke er lov å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen eller hva som er tillatt å sende som innsjekket bagasje på fly.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Erstatningskrav

- Det er viktig at folk setter seg godt inn i reglene. Det kan både bli dyrt, fordi ting blir beslaglagt, eller i verste fall føre til erstatningskrav dersom innhold i bagasjen skader andres bagasje eller våre anlegg, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn til DinSide.

Det aller meste ligger enkelt tilgjengelig på Avinors nettsider, og man får også informasjon fra flyselskapene om dette.

- I jula er det nok gaver og mat som skiller seg ut når det gjelder å skape problemer for de reisende. Samt gaver i form av væske, som er lett å glemme at fortsatt må innenfor reglene for håndbagasje eller innsjekket bagasje.

Smarte tips

- Noen tips fra oss, for en smidigere sikkerhetskontroll er:

Begynn å tenke litt over hva som skal huskes på allerede før du står ved brettene i selve sikkerhetskontrollen.

Belte, mobil, PC, væske og alt annet du skal huske på kan du enten gjøre klart eller mentalt forberede på vei inn i kontrollen.

Husk å plukke ut elektronikk og lignende av kofferten/bagen, samt legge alt flytende i én 1 liters pose og legge dette for seg selv i boksen.

Vi anbefaler også å legge mobil, hodetelefoner og andre småting i en jakkelomme, sekk eller veske, så det ikke glemmes igjen.

Det hender ofte at det ligger igjen ting i brettet, sier Harald Kvam Nygaard.

Innsjekket bagasje

GODE RÅD: Harald Nygaard Kvam er kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn. Nå deler han sine beste tips for håndbagasjen og juleferie. Foto: Avinor
GODE RÅD: Harald Nygaard Kvam er kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn. Nå deler han sine beste tips for håndbagasjen og juleferie. Foto: Avinor Vis mer

- All innsjekket bagasje går også gjennom røntgenmaskiner og screening før flyreisen starter. Da vil vi også se en del ulike ting som må fjernes eller kontrolleres.

Dersom en ulovlig gjenstand fjernes fra et innsjekket kolli, blir den destruert og ikke returnert til eier. Derfor er det viktig å sette seg inn i disse reglene.

  • Propan/gass – eksempelvis til primuser og liknende. Dette er naturlig nok ikke tillatt.
  • Brukte primuser og stormkjøkken: Har du en type som har drivstoffbeholder er påkoblet/internt er dette ikke tillatt. Selve primusen uten drivstoff er tillatt
  • Powerbanks: Her er reglene klare, men måleenheten litt kompliserte. Dersom vi er usikre må vi åpne og sjekke. Her er Luftfarttilsynets regler.
  • Batterier til drill: Her gjelder samme regler som over
  • Fyrverkeri: Av åpenbare årsaker er dette ikke tillatt, men det forekommer likevel at noen sender det i bagasjen. Her gjelder det å bruke hodet.
  • Brannfarlig spray/væske med unntak av toalettartikler med en beholder størrelse på maks 500 ml og totalt 2 liter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer