- Giftgass i SAS-fly

Oslo (NTB): SAS bruker fly som kan føre til at farlig nervegass siver inn i flyet fra motorene, ifølge rapporter. Piloter over hele verden vil forby flyene.

Publisert
Sist oppdatert

Den helseskadelige gassen har sivet inn både i cockpiten og i hele flyet. En rekke rapporter viser at både passasjerer og piloter er blitt syke, skriver Teknisk Ukeblad.

Fra 1994 til 1997 jobbet Susan Michaelis som pilot i det australske flyselskapet National Jet Systems på flytypen BAe 146.

Flytypen BAe 146. som SAS bruker, skal være farlig å fly i.
Flytypen BAe 146. som SAS bruker, skal være farlig å fly i. Vis mer

- Kort tid etter at jeg begynte å fly BAe 146, ble jeg dårlig. Øynene og nesen rant, og jeg fikk voldsom hodepine. Medisinske tester har konkludert med at jeg har fått kroniske skader som følge av
eksponering for kjemikalier, sier Michaelis til bladet.

Flytypen hun fløy brukes nå av SAS mellom Stavanger og København, og en ny modell mellom Gardermoen og London.

I boken «Aviation Contaminated Air Reference Manual» dokumenterer hun mange hendelser i internasjonal luftfart hvor piloter og kabinansatte trolig er blitt skadd av gass fra jetmotorer.

John Kristoffersen, medlem i flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, støtter Michaelis og mener at flytypen BAe 146 bør forbys.

- Med såpass stor helsefare som dette flyet representerer, bør det forbys etter arbeidsmiljøloven, mener han.

Presseansvarlig i SAS-konsernet, Elisabeth Manzi, sier at hun ikke kjenner til at piloter eller kabinansatte er blitt syke av å jobbe i denne flytypen.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer