Å ha gode forsikringsavtaler kan være gull verd. Når uhellet er ute kan du ha krav på å få store pengesummer tilbake fra forsikringsselskapet.
Men hvilke forsikringer bør du ha, og hva dekkes av reiseforsikringen eller innboforsikringen?
Her kommer vi med forsikringstipset som mange ikke er klar over, og som kan gi deg store beløp tilbake hvis uhellet er ute.
Det enkle først
På generelt grunnlag bør alle ha egen innboforsikring som dekker mye av det som kan gå tapt i hjemmet ved en brann, vannskade eller ved tyveri.
Man bør også ha en egen reiseforsikring som kan dekke en del verdigjenstander som går tapt på en reise.
Reiseforsikringen dekker tyveri av verdigjenstander mens du er på reise, som regel inntil en viss sum. Denne summen finner du oversikt over i din forsikringsavtale.
Det er viktig å vite at det å «bare» miste noe, ikke er dekket verken av reise- eller innboforsikringen.

Båtsjokk: - Aldri sett maken
Innbo og uhell
Så kommer vi til den lille store forskjellen.
- Reiseforsikringen vår dekker ikke uhell, vi har nemlig denne dekningen på innbo pluss. Innbo pluss dekker uhell i hele verden inntil 30 000 samlet for gjenstander, med en egenandel på 3000 kroner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
- Det betyr kort fortalt at dersom du har innbo pluss og reiseforsikring så er du ganske god dekket inntil 30 000 for uhell og tyverier utenfor hjemmet.
Det kan være andre beløp som gjelder for andre selskap. Dette ser du i igjen forsikringsvilkår.

Reagerer på sparegrep: - Katastrofe
Verdigjenstander
- Det innbo- og reiseforsikring ikke dekker er som altså gjenstander som du har mistet eller tapt. For eksempel at man drar fra A til B, og på veien mister man den aktuelle gjenstanden. Tingen er da ikke ødelagt eller stjålet, men rett og slett mistet, fortsetter Voll, og kommer med tipset som overrasker mange.
Det er i disse tilfellene man bør ha egen verdigjenstandforsikring.
- Vår «Verdigjenstand Pluss-forsikring» dekker plutselige og uforutsette skader, alt fra uhell og tyveri til mistet. Den har egenandel på 1000 kroner og gjelder i hele verden.
Man bør derfor ha egen verdigjenstandsforsikring om gjenstanden er dyrere enn beløpsgrensene på innbo- og reiseforsikringen din eller om du er redd for å miste gjenstanden.
Igjen, her kan det være ulike beløp og grenser fra selskapet til selskap.
De klassiske fellene
Her er forsikringsselskapets eksempler på klassiske feller fordi man har «feil forsikring» og mangler dekning:
- Du har en Rolex eller en annen dyr klokke til 250 000 kroner. Blir denne stjålet på reise vil du bare få et maksimalbeløp utbetalt på reiseforsikringen i motsatt fall full dekning om du har tegnet verdigjenstandforsikring, forteller Voll, som også bemerker en viktig detalj.
- En felle mange havner i er å melde en eksklusiv klokke, veske, smykker eller andre verdier stjålet, uten at det framkommer at de er kjøpt på lovlig vis. Dersom man ikke har tollpapirer eller dokumentasjon på betalt moms vil man ikke få en krone igjen på noen av forsikringene.

Reagerer på gebyr: - Drøyt
Ny takst
I tillegg kan noen klokker eller andre verdigjenstander ha en verdi som er høyere enn de selges for i butikken, påpeker han.
- Gjerne på grunn av lang ventetid og stor etterspørsel. Da må du kunne ha en takst for å dokumentere verdien samt ha tegnet verdigjenstandforsikring for hele den summen klokka eller gjenstanden faktisk er verdt, sier Voll.
Når det gjelder arvegods er det en annen viktig ting du bør tenke over.
- Ta mange bilder slik at tapet kan dokumenteres på en god måte. Sørg også for en verditakst om verdien er høy, forklarer den erfarne forsikringseksperten.
- Et siste råd: Ingen forsikringer dekker skade på verdigjenstander som sendes om ekspedert bagasje på fly, tog eller buss. Det kan være fotoapparat, videokamera, datautstyr, elektronisk utstyr, smykker, klokker og så videre.

Har du et tips om forsikring til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om forsikringer og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?
Det er derfor viktig at dette går i håndbagasjen.