Ekstremværet «Hans»

Gir deg tusenlapper

Dette er reiserettigheter dine når turen blir forsinket eller avlyst.

SJEKK RETTIGHETENE: Når toget, flyet eller bussen ikke går så har du gode rettigheter. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK RETTIGHETENE: Når toget, flyet eller bussen ikke går så har du gode rettigheter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise denne uka må du være forberedt på at forsinkelser og innstilte avganger. Det er likevel viktig å planlegge som om reisen går som planlagt, inntil beskjed om forsinkelse eller kansellering kommer.

Klimaforsker Hans Olav Hygen har jobbet ved Meteorologisk Institutt i over 20 år. Ekstremværet «Hans» overrasker ham og de andre meteorologene. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Forsinkelsene

- Passasjeren har rett til å bli ombooket så snart som mulig, men når det er snakk om ekstremvær kan det ofte være vanskelig å gjennomføre omrutingen før været løyer, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen, til DinSide.

- Selv om været løyer, vil det også fort kunne være snakk om følgeforsinkelser. Det kan også være utfordrende å få satt opp alternativ transport med andre transportmidler.

I ventetida har du rett på mat og drikke, samt overnatting ved behov.

Hvilke rettigheter du har, og når disse slår inn er forskjellig for henholdsvis fly, tog og rutebuss.

Økonomisk tap

Forbrukere som har økonomisk tap som følge av avvik i reisen kan i utgangspunktet kreve dette erstattet.

Men, når det er snakk om ekstraordinære omstendigheter utenfor transportørens kontroll, vil retten til erstatning falle bort. Dette gjelder uansett reisemåte.

Passasjerer som må legge ut for nye billetter for å fortsette reisen, mat, drikke eller hotell i ventetida har rett på erstatning for dette.

Det kan fort dreie seg om mange tusenlapper.

Flyreiser

- Fly som blir innstilt eller har lengre forsinkelser gir rett på mat og drikke i ventetida, samt hotellovernatting hvis ny avreise ikke kan bli ordnet før dagen etter, sier Iversen.

Passasjerer som velger å ikke reise som følge av innstilt flyging eller en forsinkelse på mer enn fem timer, har rett på refusjon for den ubenyttede billetten. Du kan regne ut rettighetene for din flyging her.

EKSPERT: Thomas Iversen er Forbrukerrådets ekspert på reiserettigheter. Foto: Odd Roar Lange
EKSPERT: Thomas Iversen er Forbrukerrådets ekspert på reiserettigheter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Forsinkelser og innstillinger som skyldes ekstremvær gir i utgangspunktet ikke forbrukerne rett på erstatning etter de standardiserte EU-satsene.

Togreiser

Dersom en ankomst eller avgang blir forsinket eller en rute blir innstilt, skal jernbaneforetaket gi passasjerene informasjon om situasjonen og nyte tider eller erstatningsrute snarest mulig.

- Hvis forsinkelsen er på 60 minutter eller mer, eller hvis ruten innstilles, har passasjeren rett på måltider og forfriskninger som står i rimelig forhold til ventetida samt hotellinnkvartering og transport mellom jernbanestasjonen og innkvarteringsstedet.

Passasjerer som velger å ikke reise som følge innstilt avgang eller en forsinkelse på mer enn 60 minutter, har rett på refusjon for den ubenyttede billetten.

PÅ SPORET: Mange må endre reiseplaner under uværet. Husk å ta vare på alle kvitteringer for ekstra utlegg. Foto: Odd Roar Lange
PÅ SPORET: Mange må endre reiseplaner under uværet. Husk å ta vare på alle kvitteringer for ekstra utlegg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bussreiser

For bussreiser der reiseavstanden er minst 250 kilometer, gjelder disse reglene:

- Dersom en transportør har rimelig grunn til å forvente at en rutetransport vil bli innstilt eller at avgangen fra en terminal vil bli forsinket med mer enn 120 minutter har skal passasjeren få valget mellom gratis ombooking så snart som mulig eller refusjon av billettprisen hvis passasjeren ikke ønsker å reise, sier Iversen.

- Dersom avgangen for en reise med en fastsatt varighet på over tre timer blir innstilt eller forsinket med mer enn 90 minutter, skal transportøren gratis tilby passasjeren måltider eller forfriskninger som står i forhold til ventetida.

Du krav på refusjon for det du legger ut for nye billetter, mat, drikke eller hotell i ventetida.

Har du et reisetips angående ekstremværet?

Har du et reisetips angående ekstremværet?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips angående reiser i forbindelse med ekspremværet «Hans«? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer