Skal du ut og reise med fly i jule- eller nyttårshelga? Da må du forberede deg på hektiske dager på flyplassen, risiko for lange køer - og at du kanskje ikke får plass i flyet selv om du har gyldig billett.
For etter pandemien har det blitt færre fly i lufta, og flere opplever at flyene fylles til siste sete. Dette kan skape trøbbel for julereisende.
Flyselskapet har nemlig rett til å nekte deg å bli med på grunn av overbooking.
Hva er årsaken til at det er flere passasjerer enn seter i flyet?
Nytt fly - færre seter
Flyselskapene vet av erfaring at et antall passasjerer ikke dukker opp ved nesten hver eneste flyavgang.
Dette gjelder særlig fullprisreisende som har booket plass ved flere ulike flyavganger for sikkerhets skyld, men som bare benytter én av billettene de har. Eller de har ombestemt seg og skal ikke reise i det hele tatt.
- Å fly med tomme seter er dårlig for både økonomi og miljø. Da det som oftest er et par passasjerer som ikke dukker opp til en flyging - enten på grunn av sykdom eller andre årsaker - foretar flyselskaper et kontrollert, svært begrenset oversalg av billetter, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til DinSide.
- Dette er normalt sett ikke et problem, og frigjør flyseter som ellers ville stått tomme ved avgang. Beregningene er basert på historiske data og bruker å være treffsikre.
I siste liten
En annen årsak til overbooking kan være at flyselskapet i siste liten må sette inn et annet fly enn det de har planlagt for på den aktuelle ruten.

Vil ha endring
Å sette inn ett erstatningsfly er aktuelt ved for eksempel en forsinkelse, eller om det er behov for teknisk arbeid på det oppsatte flyet. Erstatningsflyet kan ha færre seter enn det flyet som opprinnelig var oppført, og dermed har de en situasjon med overbooking.
Du kan få tusenlapper
Flyselskapet har altså rett til å nekte deg ombordstigning, men ikke uten at du får økonomisk kompensasjon og assistanse.
Lengden på reisen din er med på å bestemme rettighetene dine.
Aller først: Ingen skal bli nektet adgang ved overbooking uten at flyselskapet først har spurt om det er noen som mot betaling frivillig vil avstå fra sin plass.
Du kan be om mer
Her er det ikke uvanlig at de først kommer med et konkret tilbud om et visst beløp, men husk at det er mulig å forhandle dette beløpet høyere. Dette fungerer naturligvis best dersom det er få frivillige som melder seg.
- Dersom en overbooking har funnet sted, spør vi først om noen frivillig ønsker å ta en annen avgang. For de som ønsker dette, gjør vi en avtale som omhandler kompensasjon og ny avreisetid.
- Vi arbeider hele tida for å skape gode kundeopplevelser, og det gjelder også i situasjoner der uforutsette hendelser påvirker det planlagte programmet, sier Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til DinSide.

Frivillig
Samtidig forteller Sund i SAS at dersom de står i en situasjon med overbooking, vil flyselskapet annonsere dette over høyttaleren ved gaten og alltid spørre først om noen ønsker å gi fra seg plassen frivillig mot avtalt kompensasjon.
- Mange opplever dette som et attraktivt tilbud, og som oftest løser det seg raskt, sier hun.
Dersom du melder deg som frivillig, har du, i tillegg til avtalt kompensasjon, også rett til ombooking og/eller tilbakebetaling av billetten.
Disse kan slippe unna
Dersom det ikke melder seg noen frivillige, kan en av passasjerene nektes ombordstigning mot sin vilje, men ikke alle passasjerer har like stor risiko for å miste flysetet sitt.

25 000 liter må tømmes ut
- Vi har en prioriteringsliste for å sikre at vi verner om passasjerer med spesielle behov, som for eksempel rullestolbrukere, barn som reiser alene, og passasjerer som reiser med spedbarn, sier Skari og legger til:
- Kunder som her nevnt vil dermed blir blokket ut av systemet ved en eventuell overbooking.
Sund forklarer at dersom det ikke løser seg ved at noen «rekker opp hånda», har flyselskapet rett til å peke ut passasjerer som må vente på neste fly.
Skulle det skje, er det etter gitte kriterier, og vi vil skjerme blant andre barn, funksjonshemmede, eldre, reisende med videreforbindelse, som har behov for å komme fram til gitte tidspunkt. Dette for å minimere konsekvensen for de reisende, forklarer hun.
Hvor mye kan du kreve?
Du har rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og den skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet, forteller Forbrukerrådet.
Krav til forpleining
Hvis du nektes ombordstigning og velger ombooking, har du rett til forpleining som står i rimelig forhold til ventetida fram til du får reist.
Med rimelig menes ikke billig, men du skal heller ikke regne med å få dekket en treretters middag og ei flaske vin.
Dersom du må overnatte til neste dag, skal flyselskapet dekke hotellopphold og reise til og fra hotellet.
Har du lidd økonomisk tap?
Dersom du blir nektet ombordstigning og får et dokumentert økonomisk tap som er større enn den standardiserte kompensasjonen, kan du også kreve erstatning for dette.
Dette forutsetter at årsaken til overbookingen ligger innenfor flyselskapets kontroll.
I tillegg må det påførte økonomiske tapet være en sannsynlig følge av overbookingen.
- Vår erfaring er at dette pleier å løse seg veldig fint gjennom samarbeid og dialog ved gaten, avslutter Sund.
Frivillig avtale

Har du et tips om fly og flyreiser?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for Dagbladet. Vet du noe om fly og flyreiser som jeg bør skrive om? Har du en opplevelse, spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?
Beløpene du har krav på, gjelder dersom du ikke har frivillig gitt avkall på plassen din, men det er ingenting som hindrer deg i å forsøke å inngå en avtale med flyselskapet.
Da er det den avtalte kompensasjon mellom deg og flyselskapet som utgjør den endelige erstatningen.