Flystreik:

Gir opp SAS-hjelp

Danske Flyhjelp vil ikke ha flere SAS-kunder. Men dette kan du selv gjøre for å få pengene dine tilbake

GIR OPP: Danske Flyhjelp vil ikke ha flere SAS-kunder. Men kundene har minst like gode muligheter til å nå frem med kravet sitt dersom de fremmer det på egenhånd. Foto: Odd Roar Lange
GIR OPP: Danske Flyhjelp vil ikke ha flere SAS-kunder. Men kundene har minst like gode muligheter til å nå frem med kravet sitt dersom de fremmer det på egenhånd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

En rekke firma har spesialisert seg på å få erstatning for kansellerte og forsinkede flyreiser på vegne av passasjerene. Selskapene tjener mange millioner i året på innkreving der passasjerene må betale 25 prosent av erstatningen i provisjon.

De siste åra har det dukket opp stadig flere såkalte klageselskap som tilbyr reisende «hjelp» med å sende inn krav til flyselskapene for å få kompensasjon ved forsinkelser og kanselleringer også håndterer prosessen mot Transportklagenemnda.

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Men nå gir et av de største av dem, Flyhjelp, opp jobben med å få penger ut av SAS.

Gir opp

Flyhjelp tar derfor ikke imot flere oppdrag fra kunder som ønsker hjelp til å få penger fra SAS.

- Med tanke på SAS’ økonomiske situasjon i forhold til streiken som er kostbar for dem, og det faktum at de har søkt konkursbeskyttelse, vil det være vanskelig å få penger ut av SAS. Det er derfor vi har tatt avgjørelsen, sier direktør og grunnleggeren av Flyhjelp, Gustav Frederik Thybo til den danske avisa BT.

- Og fordi utsiktene til å få penger fra flyselskapet er så «beskjeden», setter Flyhjelp på bremsen for første gang og sier at de ikke godtar flere saker. Men det gir ikke mening for oss med tanke på tid og kostnader, sier Gustav Frederik Thybo.

Flyhjelp tapte mye penger etter Norwegians irske konkursbeskyttelsesprosess som endte med en dividende på 5 prosent, og hele 530 millioner erstatningskroner ble aldri utbetalt til kundene.

Slik virker det

Passasjerer som opplever forsinkelser, kanselleringer, forsvunnet bagasje mm søker gjerne via Google for å finne ut hva de har krav på, og her dukker selskap som Airhelp, Flyforsinkelser og Flyhjelp opp i søket. De lover deg å ta seg av hele kravet på vegne av de reisende.

Men de forteller ikke at de absolutt aller fleste passasjerer ville enklere og raskere få den samme erstatningen dersom de selv sender den via enkle nettsider til flyselskapet. Da vil passasjeren også beholde hele erstatningen selv.

I stedet for at 25 prosent forsvinner i provisjon. Honorarsatsen vil i flere tilfeller kunne være på over femti prosent av utbetalt kompensasjon dersom saken tas til forliksrådet, noe som det ifølge NHO Luftfart har svært mange eksempler på.

Dette skal du gjøre

I forbindelse med SAS-streiken har flyselskapet også søkt beskyttelse mot å bli slått konkurs. Denne har de fått. Men den er annerledes enn Norwegian-saken.

For SAS innebærer at passasjerer fortsatt har de samme krav på erstatninger under SAS-streiken som tidligere. Og du vil få pengene dine tilbake innen sju arbeidsdager.

- I SAS i den amerikanske prosessen så er kunder, ansatte, EB og erstatningsforpliktelser og så videre skjermet i form av at det skal operere og fungere som normalt, bekrefter informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, overfor DinSide.

Dette har du krav på

Hvis flyet blir innstilt, uansett tid i forveien, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:

  • Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.
  • Ombooke deg slik at du kommer fram til bestemmelsesstedet så snart som mulig (om mulig med et annet flyselskap enn det opprinnelige).
  • Ombooke deg til et seinere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett

Du bruker denne nettsida til SAS for å be om penger tilbake for flybilletter og utgifter du har hatt.

For å be om refusjon for en flybillett bestilt gjennom et reisebyrå eller et nettbasert reisebyrå, må du fylle ut dette skjemaet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer