Gjerder ute egyptiske luringer

Turister og monumenter må beskyttes...

Publisert
Sist oppdatert

De egyptiske myndighetene har satt opp et 20 kilometer langt gjerde og tatt i bruk infrarøde sensorer og overvåkingskameraer i kampen mot pågående lokale luringer.

Problemet rundt Gizapyramidene og Sphinxen ved Kairo har eskalert den siste tiden. Nå skal ting ordnes opp i.

- Det har vært som en dyrehage, nå vil vi beskytte både turister og monumentene, sier sjefsarkeolog Zahi Hawass til The Daily Telegraph.

Tidligere har de enestående monumentene kun vært beskyttet av en lav steinvegg og milevis med åpent ørkenlandskap.

Aggressive mot turistene

Lokale selgere og luringer fra den nærliggende slummen har vært skruppelløse i sine måter å konfrontere turister på. De bruker ofte aggressive metoder for å selge besøkende dårlige omvisninger eller kamelturer.

Noen turister bryter også reglene ved å klatre opp på sidene av den store pyramiden Khufu. Det har også forekommet fatale ulykker etter at turister har falt ned under klatringen.

Her finner du verdens verste turistfeller

Med mange gravkammere og andre arkeologiske steder som kun er delvis utgravde og fortsatt åpne for turister, satser myndighetene nå på en mye høyere grad av beskyttelse av ruinene.

Den nye inngangen til ruinene er en stor murbygning utstyrt med metalldetektorer og røntgenmaskiner.

- Vi gjør det mye enklere for turistene, og de vil få en langt bedre standard. Nye toaletter er også en del av dette, sier Shaban Abdel-Gawad, sjefen for Egypts Supreme Council of Antiquities.

Forandringene er del av et 130 millioner kroner stort prosjekt som begynte for 10 år siden og skal gjøre pyramidene til et bedre turistmål. Nytt lyssystem, kafeteria og bokhandel vil også bli bygget.

Når prosjektet står ferdig vil små golfbiler kjøre turistene rundt ruinene, i likhet med de som blir brukt i Kongenes dal i Luxor.

Pyramidene i Kairo er det eneste gjenlevende av verdens syv originale underverker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer