Gjør alkohol i ferien dere til dårlige foreldre?

Nei, men alt med måte.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sydenferien er nærmest blitt obligatorisk for en vanlig norsk familie. Minst én gang i året, kanskje flere, reiser tusener av foreldre avgårde til varmere strøk med sine poder. Total reiser rundt én million foreldre til syden med barna i 2010.

De reiser til sol, strand - og sangria.

I NRKs helsemagasin Puls mandag 27. september var foreldre som drikker på sydentur temaet. En fersk rapport fra Synovate viste at halvparten av de spurte barna hadde hatt negative opplevelser med foreldre og alkohol i ferien. En av reporterne til Puls hadde reist til Gran Canaria og laget en reportasje som viste bleiebarn som svinset rundt mellom barstolene ved midnattstid. En norsk prest ved Sjømannskirken fortalte om episoder der han og kolleger har måttet hente unger fra ferieleiligheter der foreldrene ligger døddrukne på sofaen.

Dette er absolutt ikke bra.

Alkohol i ferien

Er det ok at barneforeldre drikker alkohol i ferien? (Avsluttet)
Ja, men med måte - de bør ikke bli beruset(67%)
Ja, det skader ikke ungene å se foreldre litt brisne(18%)
Nei, de burde avstå(10%)
Ja, selvsagt, alkohol er et lovlig rusmiddel(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det burde ikke komme som noen overraskelse at nordmenn drikker mer i ferien enn ellers. Det klassiske drikkemønsteret for oss her i nord er å være tørrlagt mandag til torsdag, og så "ta det igjen" fredag og lørdag. Men når det er ferie, er det andre saker. Jeg har flere ganger sett folk sitte med en halvliter i på Gardermoen klokken ni om morgenen. Ferien har begynt, så da er det bare å starte drikkingen!

På ferie er det ikke uvanlig å ta seg noen glass til lunsj (noe som absolutt ikke er normen her hjemme), og selvsagt til middagen og videre utover kvelden. Er det noe galt i det?

Nei, for så vidt ikke - hvis du reiser uten barn. Reiser du med barn bør det være en selvfølge at du modererer alkoholinntaket ditt. Barn blir svært usikre når mamma og pappa forandrer personlighet (noe vi alle gjør når vi blir berusede). De synes plutselig foreldrene virker fremmede for dem. Ingen hyggelig følelse hvis du er seks år gammel.

Les også: Fyll ødelegger ferien

Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Når det er sagt, så er det for mye forlangt å kreve at foreldre skal avstå fullstendig fra å drikke alkohol i ferien. Da er tiltroen til at voksne mennesker har fornuft og vet å begrense seg fraværende. For det er ikke noe problem å nyte alkohol på en fornuftig måte.

Hva som er fornuftig bruk av alkohol er kanskje et definisjonsspørsmål. En øl eller et glass vin til lunsj synes jeg må være greit. Det samme gjelder til middagen på kvelden. Personlig synes jeg ikke det passer seg at foreldre knipser på første drink fra solsengen ved bassenget før klokken er blitt tolv på dagen. Det er heller ikke særlig hyggelig å se dem fortsette å nippe til drinker utover ettermiddagen, og la det hele flyte videre ved middagstid og utover kvelden.

Men - det trenger ikke være et tegn på omsorgssvikt at fireåringen sitter på restauranten klokken ti om kvelden sammen med foreldre som drikker vin. Reis til land som Spania eller Italia, og du vil se at dette er helt vanlig. I motsetning til her hjemme, hvor det er sjeldent å se barn på restaurant på kveldene, er dette den naturligste sak i disse kulturene. Samvær med familien er viktig, og barna er selvsagt inkludert.

Da jeg var i Buenos Aires for noen år siden opplevde jeg at det klokken tre om natten satt barn sammen med foreldrene sine på en kafé på en av byens mange hyggelige torg. Natten var varm, det var skoleferie, og halve byens befolkning var ute og hygget seg. Jeg synes det var litt spesielt, men en argentiner jeg snakket med om dette mente det var helt normalt. Han fortalte at han sjelden la seg før nærmere midnatt da han var i barneskolealder (og da mente han faktisk på hverdager, i skolesemesteret).

- Slik er det her, vi lever om kvelden, sa han.

Leggetid før åtte er altså ikke den eneste fasiten for hvordan barn bør oppdras. Så da er det kanskje ikke så ille at poden sitter og spiser pizza på en fortausrestaurant i Italia mens foreldrene skåler i kald øl eller rødvin.

Men på en bråkete bar ved midnatt har ingen barn noe som helst å bestille.

Les også: Full før Drøbaksundet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer