Det finnes mange grunner til å reise uten reiseforsikring. Men ingen er gode. Denne reportasjen handler derfor ikke om du skal ha reiseforsikring når du drar på ferie, men hvordan du velger riktig forsikring.
Mange reiser i god tro om at reiseforsikringen er i orden. Uten at den er det.
DinSide kunne nylig fortelle om den ferske undersøkelsen fra forsikringsselskapet Tryg forsikring, som avdekker at det er mange som ikke har alt på stell til utenlandsturen.
Mange unge tror de er dekket av foreldrenes reiseforsikring, men etter året du fyller 21 år må du ha egen.
Det er ikke nok
Når du har kjøpt reiseforsikring er det riktig smart å bruke noen minutter på å lese gjennom vilkårene.
Det vil med stor sannsynlighet gi deg flere aha-opplevelser. Både når det gjelder hva reiseforsikringen dekker, og ikke minst: hva den ikke dekker.
For i vilkårene finner du en rekke unntak, der forsikringsselskapet ikke kommer til å dekke tapet ditt.

Ringes ned
I noen tilfeller, som ved høy alder, langvarig reise og spesielle aktiviteter må du betale ekstra for at forsikringen skal gjelde.
Husk også å kjøpe reiseforsikring før du bestiller reisen. En reiseforsikring som bestilles etter at reisen har startet gjelder først for neste reise.
Her gjør mange det feil, uten å vite om det. Men feilen avdekkes når reiseskaden skal meldes.
Velg rett
Noen velger å kjøpe en helårsforsikring. Da er du dekket hele året, men bare på reiser som varer inntil et bestemt antall dager. Ofte 60–75 dager per reise. En slik reiseforsikring dekker oftest også uhell og skader som oppstår på fritida utenfor hjemmet ditt.
Man kan også kjøpe en forsikring som gjelder for en enkelt reise. Denne er billigere enn helårsforsikringen. Med enkeltreiseforsikring betaler du bare for de dagene du eller din familie er på reise.
Og til slutt kommer løsningen som mange velger: En gratis reiseforsikring gjennom kredittkortet.
Er disse like gode som de «ordinære reiseforsikringene»?
Denne jobben må du gjøre
DinSide har sett nærmere på vilkårene som gjelder på flere av de store kredittkortbaserte forsikringene.
Det er svært viktig at du setter deg godt inn i vilkårene for en slik forsikring. For disse spriker veldig, og har ofte flere unntak enn de ordinære forsikringene.

Slår alarm: - Bekymringsfullt
Det er store forskjeller på hvor stor andel av reisen som må betales med kortet før reiseforsikringen gjelder. Her går det fra 50 til 75 prosent.
Biltur
Vær klar over at dersom du kjører egen bil må mer enn 50 (eventuelt 75) prosent av ferjereise, drivstoffutgifter og overnatting være betalt med kortet.
Noen tenker på en ordinær reiseforsikring som «bortkastede penger». Vær klar over at du kan få rabatt dersom du har flere forsikringer ved samme selskap. Dermed kan reiseforsikringen bli billigere enn du tror.
Se opp for dette
- Noen avtaler krever at kortinnehaveren deltar på selve reisen, andre har ikke krav om dette.
- Det er ulik grense for hvor gamle barna kan være og være dekket av din forsikring.
- Du må sjekke hvor og hvordan du rapporterer en skade. Skal du ringe en alarmsentral og kan du enkelt sende inn et krav etter en skade? Snakker de norsk eller nordisk?
- Dekker den skader for andre enn deg selv og dine familiemedlemmer (herunder samboer og dennes barn)? Hva dekkes hvis du reiser sammen med venner og kollegaer?
- Sammenlikne også beløpene som dekkes for avbestilt reise, tap av reisegods, dekning ved sykdom på reise, dekning ved dødsfall.
- Noen kredittkortforsikringer gir deg forsikring på reiser som varer inntil 90 dager.

Ta disse bildene
Fordel skaden
Husk at du kan fordele en skade på to eller flere forsikringer. Dette er aktuelt for eksempel når du har tapt reisegods og verdien for de tapte gjenstandene er høyere enn det forsikringen din dekker.
Sett opp en grundig oversikt over hva som kreves dekket, og sørg selvsagt for at ikke samme gjenstand blir krevd dekket fra begge/flere selskap.
Oppsummert: En reiseforsikring gjennom kredittkortet kompletterer dine øvrige forsikringer og gir deg en ekstra trygghet på reisen.

Har du et tips om reiseforsikring til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om vanlige reiseforsikringer og kredittkortbaserte reiseforsikringer? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?