Sommerplagen:

- Gjør det nå

Dette må du gjøre for å hindre vepseplager til sommeren.

NÅ KOMMER DEN: Vepsen kan være veldig plagsom, og for noen også farlig. Foto: Shutterstock
NÅ KOMMER DEN: Vepsen kan være veldig plagsom, og for noen også farlig. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Du legger kanskje ikke merke til den før til sommeren. Men stikkvepsen begynner å bygge bol allerede nå. Fjerner du vepsebolet tidlig, slipper du å bli plaget seinere.

Det gjelder både hjemme, på hytta - eller kanskje i sommerhuset du eier eller leier i ferie og fridager.

– Vepsen er viktig for naturen, men kan være til stor plage hvis den lager bol tett på boliger. Stikkvepsen har en brodd og giftkjertel, som gjør at det kan være smertefullt å bli stukket, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Fjern bolet tidlig for å unngå vepsestikk

Statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at folk er mest plaget av veps i juli og august, men allerede nå begynner vepsen å jobbe.

– Tidlig på forsommeren begynner dronningen å bygge bol og passe på larvene. Da er det få veps, og de er ikke særlig aggressive. Men hvis dronningen får etablert bolet, kan du vente deg større problemer på seinsommeren og høsten.

Et bol kan huse opptil 12 000 veps og på seinsommeren er vepsen på jakt etter næring, og er ofte aggressive, sier Christiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.