Sommerplagen:

- Gjør det nå

Dette må du gjøre for å hindre vepseplager til sommeren.

NÅ KOMMER DEN: Vepsen kan være veldig plagsom, og for noen også farlig. Foto: Shutterstock
NÅ KOMMER DEN: Vepsen kan være veldig plagsom, og for noen også farlig. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Du legger kanskje ikke merke til den før til sommeren. Men stikkvepsen begynner å bygge bol allerede nå. Fjerner du vepsebolet tidlig, slipper du å bli plaget seinere.

Det gjelder både hjemme, på hytta - eller kanskje i sommerhuset du eier eller leier i ferie og fridager.

UNNGÅ DRIKKE FRA BOKS: Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

– Vepsen er viktig for naturen, men kan være til stor plage hvis den lager bol tett på boliger. Stikkvepsen har en brodd og giftkjertel, som gjør at det kan være smertefullt å bli stukket, sier Maren Trones Christiansen, biolog i Norsk Hussopp Forsikring.

Fjern bolet tidlig for å unngå vepsestikk

Statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at folk er mest plaget av veps i juli og august, men allerede nå begynner vepsen å jobbe.

– Tidlig på forsommeren begynner dronningen å bygge bol og passe på larvene. Da er det få veps, og de er ikke særlig aggressive. Men hvis dronningen får etablert bolet, kan du vente deg større problemer på seinsommeren og høsten.

Et bol kan huse opptil 12 000 veps og på seinsommeren er vepsen på jakt etter næring, og er ofte aggressive, sier Christiansen.

– Derfor er det lurt å fjerne bolet nå, mens det ennå er få og lite aggressive veps, råder hun.

SLIPP DEN UT: Vepsen er viktig for naturen. Slipp den heller ut enn å drepe den. Foto: Odd Roar Lange
SLIPP DEN UT: Vepsen er viktig for naturen. Slipp den heller ut enn å drepe den. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Slik fjerner du vepsebol

Ifølge biologen finnes det ulike metoder for å fjerne vepsebol.

– En metode er å knyte en plastpose rundt bolet og legge det i fryseren. Da dør vepsen av den lave temperaturen. Alternativt kan du legge bolet i en bøtte med vann med lokk over, for å drukne vepsen. Husk at det er viktig å bruke heldekkende klær for å unngå stikk mens du gjør dette, sier Christiansen.

Hvis du ikke ønsker å komme nær bolet, er insektmiddel et alternativ.

Vepsen kommer gjerne igjen

Hvis du var plaget med veps i fjor, er sannsynligheten større for at du vil bli plaget i år også.

– Hvis forholdene ligger til rette for det, kan dronningen bygge bol like ved fjorårets bol. Så hvis du var plaget med veps i fjor, er det lurt å ta en sjekk i og rundt boligen, og se om et bol er i ferd med å etablere seg, råder biologen.

Hvis du har hatt vepsebol tidligere, bør du sikre sprekker og luker slik at dronningene ikke kommer inn og starter bygging av vepsebol. Eventuelle åpninger inn til loft bør tettes med insektnetting.

Har du et tips om vepseplager?

Har du et tips om vepseplager?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om veps og insektsplager? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer