Å løpet av kort tid kan båten din fylles av regnvann og gå rett til bunns.
Forsikringsselskapene ber båteierne om å ta sine forholdsregler før det er for seint.
- Nå som det er meldt ekstremt mye nedbør og en del vind er båter som ligger ute, og har ligget uten en stund uten tilsyn er ekstra utsatt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til DinSide.
- Det er nok en del båteiere som bør haste av gårde for å se til båten sin de neste dagene. Selv om de fleste båteierne er flinke til å se til båten sin, gjelder dessverre dette ikke alle.
Ingen garanti
Selv om de fleste fritidsbåter på markedet i dag er selvlensende, gir ikke dette noen garanti mot synkeskader. Skit og løv kan tette dreneringen, det samme kan groe og skjell på utsida gjøre.
Selvlensende båter har et dreneringshull i skroget som i prinsippet skal tømme båten for vann. Ligger båten uten tilsyn, kan værforhold som vind, bølger, regn, snø og is. Nemlig at vann renner inn og ikke ut.

- En stor misforståelse
- I tillegg vil alt ekstremværet kunne fylle båten med vann og at det skal blåse gjøre ikke saken lettere. Beregninger Gjensidige har gjort viser at det i Norge er rundt 600 båter, en verdi av mange titalls millioner kroner, som synker ved kai hvert år, forteller Voll.
Dette må du sjekke
- Under ekstremværet er det ekstra viktig å sjekke at disse dreneringene ikke er tette at eventuelle presenning er hel samt at fortøyningene er gode. I mange tilfeller ser vi at båter som blir skadet ofte bare er sikret på enkleste måte med dårlig tau og bare noen enkle knuter.
På mange butikker kan du for noen hundrelapper kjøpte låser og sikringsutstyr fra noen hundrelapper og oppover.
Be om hjelp
Det er en viktig å se til båten sin ved jevne mellomrom, om ikke be naboer eller andre om hjelp. Om en ikke har jevnlig tilsyn med båten og den får store skader, kan det få konsekvenser for skadeoppgjøret. Det kan med andre ord bli dyrt, om det da oppstår en skade.
Likevel er verd å nevne at en båtforsikring normalt vil dekke synkeskader og vindskader etter et uvær.

Advarer
- Det er viktig å ta turen til hytta eller båthavna etter at uværet har gitt seg, for å sjekke at alt står bra til, oppfordrer Voll.
Trist slutt
- En skade eller en havarert båt er en veldig kjedelig avslutning på sesongen. Selv om båten er forsikret fører en skadesak til mye ekstrajobb for alle involverte, og det kan være en mental påkjenning å miste noe man verdsetter. Ikke minst er det også et miljøaspekt inne i bildet.
- Havarerte båter lett kan lekke drivstoff og forurense lokalmiljøet. Derfor kan man gjerne ta en ekstra runde i havna og også følge litt med på nabobåtene, oppfordrer Atle C. Strøm, produktsjef for båtforsikring i If.
Ekstra utsatt
- Selvlensende båter er mer utsatt i ruskevær og må sjekkes ekstra nøye. Om høsten kan løv eller annet tette utløpet slik at båten fylles med vann.
Resultatet er at den blir liggende tungt i sjøen, utløpet for selvlenseren kommer under vann og du får en «selvsynkende» båt. Båter med lav motorbrønn er også utsatte dersom de blir liggende med mye sjø rett inn mot hekken, sier Strøm.

Har du et båttips til meg
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om fritidsbåter og uværet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?