Bestille pass og ID-kort:

- Gjør det nå!

Tida med månedslang ventetid for pass er forbi. Nå får du time på dagen.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ser ut som passkrisa endelig er over. De siste åra har det ikke bare vært vanskelig å bestille time for å få nytt pass, produsent Thale har ikke klart å levere nye pass og nasjonale ID-kort fort nok.

Det løsnet noe opp i fjor høst, men pågangen i år har vært rekordhøy, forteller Elisabeth Lund, seksjonssjef i Oslo politidistrikt, seksjon for pass og ID.

Per 1. oktober hadde de mottatt 3000 flere søknader om pass og ID-kort i 2023, sammenliknet med samme periode i 2022.

Nå har det løsnet skikkelig. Der det før var vanskelig å finne en ledig time, kan du nå velge og vrake, mellom tidspunkt, ikke bare samme måned eller uke - men også samme dag.

- Vi har for tida mye ledig kapasitet og tilgjengelige ledige timer. Du kan i mange tilfeller få time på dagen om det er behov for det, sier Lund.

Rolig periode

Den største pågangen etter gyldige reisedokumenter er normalt fra begynnelsen av mars til august.

- Pågangen er gjerne større før sommerferie, høstferie, vinterferie og jul- og påske.

Er du snart i markedet for nytt pass, kan det være smart å bestille time nå, før det eventuelt tetter seg til igjen før jul. Det er likevel ikke grunn til å tro at det vil bli like vanskelig å få nytt pass som det har vært de siste par åra.

JATAKK BEGGE DELER? Andelen søknader pass og nasjonale ID-kort er ca 60/40 %. Foto: Odd Roar Lange
JATAKK BEGGE DELER? Andelen søknader pass og nasjonale ID-kort er ca 60/40 %. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Mange søkere var tidligere ute i starten av 2023, enn tilfellet var i 2022. Videre var det ett stort etterslep i 2022, som vi ikke har hatt tilsvarende i 2023, forteller Lund.

Etterslepet skyldes at mange lot være å søke om pass eller nasjonalt ID-kort under pandemien. Dette i kombinasjon med råvaremangel til passene, gjorde at passprodusenten Thales hadde redusert produksjonskapasitet.

I tillegg har Oslo-politiet tatt flere grep for å få ned passkøene: De har ansatt flere folk, og utvidet åpningstidene gjennom høysesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer