SAS

Gjør dette med poengene dine

Dette skjer dersom SAS går konkurs.

KONSERNSJEFEN I HARNISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs om pilotstreiken i SAS. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du samlet Eurobonus-poeng hos flyselskapet SAS eller andre selskaper i Star Alliance-systemet? Da bør du følge godt med nå.

For etter at SAS-streiken ble et faktum mandag ettermiddag har det kokt på EuroBonus sine hjemmesider. I en periode var trafikken så stor at nettsida falt ut.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Men hva betyr det for deg som har bonuspoenger eller såkalte vouchers og EuroBonus i SAS?

Her får du svar på noen av spørsmålene du kanskje lurer på akkurat nå?

EuroBonus var fram til høsten 2020 en integrert del av SAS, men er nå skilt ut i et datterselskap som er heleid av SAS og heter SAS EuroBonus AB.

Hva er de verdt?

Hvor mye er egentlig et eurobonuspoeng verdt?

Det avhenger av når og hva du bruker det til. Prisen på flybilletter går opp og ned, både når du betaler med penger og med bonuspoeng.

Den billigste flybilletten fra Oslo til Trondheim i oktober kostet før streiken var faktum 6000 bonuspoeng pluss 217 kroner i skatter og avgifter. Samme pris i penger er 800 kroner for en billett i samme prisklasse.

Du må derfor sjekke prisen både i både poeng og penger for å se hva som lønner seg mest for deg.

Ta utgangspunkt i at ett poeng er verdt 7 øre. Får du 10 øre eller mer per poeng så er det en bra handel. Får du 5 øre eller mindre så er det en dyr billett å betale i poeng.

SMART: Det kan være smart å tømme en del av Eurobonuskontoen dersom du vil være sikker på at poengene ikke skal gå tapt.
SMART: Det kan være smart å tømme en del av Eurobonuskontoen dersom du vil være sikker på at poengene ikke skal gå tapt. Vis mer

Hva bør du gjøre nå?

- Det er viktig å ha is i magen når det gjelder SAS sin økonomiske framtid. Her er det mye som skjer, men jeg tror det er usannsynlig at selskapet går konkurs, sier juridisk seniorrådgiver, Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

- SAS har lagt en plan for videre drift, og vi må forvente at det skjer mye å ukene og månedene framover. Hvis de økonomiske problemene blir helt akutte så er det etter mitt syn mer sannsynlig at SAS vil starte en restruktureringsprosess.

Dette så vi hos konkurrenten Norwegian i fjor, og da overlevde bonuspoengene restruktureringen. Bonuspoengene ble frosset under rekonstruksjonsperioden og fikk en begrenset verdi etterpå.

Konkurs er imidlertid noe annet, og ved en konkurs vil bonuspoengene være tapt. Det samme gjelder forskuddsbetalte billetter og vouchers.

Bruk kredittkortet

Uansett så kan disse poengene bare benyttes på SAS og samarbeidspartnerne i Star Alliance sine flyginger og Eurobonusbutikken, og hvis SAS ikke lenger driver så kan ikke poengene realiseres.

- Hvis du har forskuddsbetalt en billett, og et flyselskap går konkurs, så kan du kreve refusjon fra kortutsteder dersom du har betalt med kredittkort. Det samme gjelder også på visse vilkår for debetkort fra Visa eller MasterCard.

Da er du sikret refusjon av kjøpesummen, men du kan ikke kreve erstattet tap som følge av at du ikke får benyttet forhåndsbestilte tjenester på destinasjonen, sier Iversen.

Dette dreier seg blant annet om hotell og leiebil.

Heller ikke reiseforsikring dekker tap som skyldes konkurs.

- Bonuspoeng har noen ganger begrenset varighet, men jeg opplever at folk er flinke til å bruke dem. Hvis du ennå ikke har bestilt dagens sommerferie, bør du se om du har noen poeng som kan benyttes, avslutter Thomas Iversen.

Du kan bruke bonuspoengene til å kjøpe reiser til deg selv eller til andre. Du kan også bruke poengene til å kjøpe flyreiser hos andre selskap i Star Allianse-samarbeide.

Handle for poeng

Dersom du ikke vil ut og fly, men heller kjøpe ulike typer gjenstander så kan man handle for poeng og penger gjennom Eurobonus-butikken eller betale for hotellopphold.

Poengprisen kan synes veldig høy mange ganger. Men hvis SAS går konkurs så ville det uansett ha vært bedre å handle varer for poengene dine enn at de går tapt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer