Reisetips

Gjør dette nå

Dette kan redde hele ferien din.

DEN LILLE STORE FORSKJELLEN: Husk å merke telefonen din med nummeret til en venn. Så kan man ringe hvis du mister telefonen din. Foto: Gjensidige
DEN LILLE STORE FORSKJELLEN: Husk å merke telefonen din med nummeret til en venn. Så kan man ringe hvis du mister telefonen din. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Et lite klistremerke kan redde ferien og spare deg for tusenvis av kroner

Mange har opplevd det og enda flere frykter det. At mobilen blir borte i ferien, og den påfølgende følelsen av at livet blir satt på vent mens man leter febrilsk etter den tapte telefonen.

SMARTE HOTELLTIPS: Det er veldig irriterende når man ikke får det helt mørkt på hotellrommet, og når man forsover seg til hotellfrokosten, men ikke fortvil! Vi har løsningen på alle disse problemene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Men, det finnes flere løsninger.

- Til tross for passproblemer, streiker og usikkerhet i Europa, kan mange endelig oppleve utlandet og nyte livet. Samtidig er det en ting som kan forandre alt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- I dag er «hele livet» plassert ett sted, nemlig i mobilen. Her finnes telefonnumre, kontaktlister, banken din, bilder, mail, sosiale medier, internett, apper og ofte masse jobbinformasjon.

I tillegg bruker mange den som vekkerklokke og til å holde kontroll på avtaler og daglige gjøremål.

Lommeboka forsvinner

- Noen har også alle kredittkortene plassert i eller på dekselet. Dermed forsvinner lommeboken i samme slengen, sier Voll. Bankkort har lite kontaktinformasjon for utlendinger, og uten navn og telefonnummer er det nærmest umulig å spore eier, advarer han.

ADVARER: Arne Voll i Gjensidige råder folk til å merke verdisaker for å unngå at finneren ikke klarer å oppspore eieren.
ADVARER: Arne Voll i Gjensidige råder folk til å merke verdisaker for å unngå at finneren ikke klarer å oppspore eieren. Vis mer

Blir mobilen stjålet er sjansen å få den tilbake liten, men om den blir gjenglemt eller mistet er muligheten stor for at en ærlig sjel finner den. Likevel er en helt avhengig av at kontakt med eier skjer på en enkel måte.

Merk gjenstandene

Derfor bør du merke mobil, nettbrett, hodetelefoner, pc, sekk og andre verdisaker med merkelapper som inneholder navn og mobilnummer.

Det vil si at de som finner eiendelen din, kan ringe deg eller de du er med og fortelle at gjenstanden er funnet og hvor du kan få den tilbake. Og best av alt, dette fungerer på alle språk, uansett hvor du er i verden.

Skjermspareren

- Det hjelper ikke å merke telefonen med ditt eget telefonnummer, sier Voll. Forsvinner telefonen, må den merkes med noen andres nummer. I tillegg kan en legge inn navn og telefonnummer som skjermsparer, men det vil bare fungere så lenge det er batteri på mobilen.

- Det viktigste av alt er likevel å ha med retningsnummer. Uten dette (00 47 906 XX XXX ) er merkingen verdiløs utenfor Norge, sier Voll

Stjeles og mistes

I et normalår uten korona får forsikringsbransjen meldt inn nærmere 100 000 skader i året som skyldes at gjenstander er stjålet eller tapt på en eller annen måte. I tillegg er det det store mørketall siden mistet og gjenglemte ting ikke dekkes av reiseforsikringen og derfor ofte ikke blir meldt inn.

- Hadde alle merket tingene sine, ville flere hundre sommerturister kunnet få igjen mobilen eller andre verdigjenstander, sier Voll.

- Så et lite klistremerke på mobilen er kanskje den rimeligste forsikringen du kan ha i ferien. Alternativet er i verste fall en ferie helt uten mobil og alle fordelene dette innebærer, avslutter Voll.

Hvordan finne en android telefon?

  • Gå til android.com/find og logg på Google-kontoen din. Hvis du har mer enn én telefon, klikker du på den mistede telefonen øverst på skjermen.
  • Telefonen som er mistet, mottar et varsel.
  • På kartet får du informasjon om hvor telefonen er ...
  • Velg hva du vil gjøre.

Hvordan finne en iphone?

  • Logg inn på iCloud
  • Klikk på «Alle enheter« i «Finn iPhone» på iCloud.com. Velg enheten du vil finne.
  • For å finne en annen enhet klikker du på navnet på den nåværende enheten, som er i midten av verktøylinjen. Dette tar deg til enhetslisten, der du kan velge en annen enhet.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer