Flyr:

Gjør dette nå!

Dette må du gjøre dersom du har kjøpt flybillett hos Flyr.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapet Flyr kjemper for å overleve. Og i løpet av kort tid kan det være klart om selskapet går konkurs.

Flyr informerte mandag morgen Oslo Børs om at selskapet ikke har lyktes med ny finansieringsplan.

- Selskapet er dermed i en alvorlig finansiell situasjon, og styret vil vurdere om det finnes alternativer for videre drift. Mandagens flyginger går som normalt.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men hva skal passasjerene gjøre nå? Og hva skal du absolutt ikke gjøre?

Bør du bestille nå?

- Vi ønsker ikke å komme med oppfordring til kundene om hvorvidt de skal booke eller ikke booke en reise hos Flyr. Kundene har nok god oversikt over dette selv.

Men vi er veldig opptatt av at de skal vite at forsikringen gjelder fullt ut som normalt hvis reisen blir noe av, men at den ikke dekker en eventuell konkurs, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If forsikring til DinSide.

- Dersom reisen er betalt med et kredittkort, kan man ringe kortutsteder og høre hvilke muligheter man har. Det kan også være en idé å sjekke hva slags billett man faktisk har kjøpt. Kanskje den kan refunderes mot et lavere gebyr?

- Uansett ville jeg som Flyr-kunde fulgt godt med på utviklingen, sier Handeland.

Samme oppfordring har Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Han sier til DinSide at reisende som har booket flybilletter med Flyr, bør følge godt med på nyhetene.

- Nå har de ikke gått konkurs, men det er en viss risiko at de kan det. Reisende bør planlegge for at reisen går som normalt, men være forberedt på at flyvninger kan bli innstilt på kort varsel, forteller han.

- Dersom du er avhengig av å reise, bør du vurdere alternativer som buss, tog eller bil, dersom det er aktuelt, eller eventuelt å booke med andre flyselskaper.

Bruk riktig kort

Andreas Handeland deler Forbrukerrådets tips om riktig kortbruk.

- Bruk kredittkort hvis du skal handle billetter slik situasjonen er nå. Dette kan også være en god idé til vanlig. Da handler du med bankens penger, og kan være bedre beskyttet dersom reisen din skulle bli kansellert.

Men du må være klar over at det er bare flybilletten du får tilbake penger for.

Dersom du har bestilt hotell, leiebil, utleieleilighet, konsertbilletter eller andre tjenester, vil ikke disse bli dekket. Her bør du derfor sjekke muligheten for å bestille refunderbare tjenester, slik at du får tilbake pengene dersom flyreisen blir avlyst.

Dette må du vite

- Flyr vil komme med oppdatert informasjon så snart som mulig og har stor forståelse for at denne situasjonen skaper usikkerhet hos de reisende. Selskapet ber alle som har bestilt reiser om å følge med på oppdateringer direkte fra Flyr eller på www.flyr.com, skriver selskapet i en pressemelding.

- Dersom du er usikker på om du skal kjøpe flybillett hos Flyr, så er det greit å vite at det finnes andre alternative flyselskap man kan reise med. Vi fraråder ikke kjøp av billetter hos Flyr, men det skader heller ikke å vente og se hvordan det går med Flyr. Hvis du velger å bestille, så må du huske å betale med kredittkort, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen.

- Et alternativ for dem som allerede har kjøpt billett er å kjøpe en fullt ut refunderbar billett hos et annet selskap, for sikkerhets skyld. Denne kan man få tilbake pengene for dersom Flyr går som normalt. Så gjelder det bare å huske å avbestille fullprisbilletten dersom du ikke skal bruke den

Hva med reiseforsikringen

- Hva skjer med pengene til de reisende dersom Flyr går konkurs?

- Flyr får pengene fra kredittkortselskapet først etter at flyreisen er gjennomført. Det betyr at alle som har betalt med kredittkort vil få pengene tilbake direkte fra kredittkortselskapene, dersom reisen blir kansellert.

- Dersom de reisende har kjøpt Flyr-billetten ved bruk av et kredittkort kan de kreve beløpet for den ubrukte Flyr-billetten tilbake fra kortselskapet, sier Iversen.

- Selskapet kan ikke hjelpe deg med å booke om flyvninger - det er du nødt til å ordne selv, sier Iversen.

Utgifter til nye flybilletter og andre ting, som leiebil og ekstra overnattinger, du må betale for grunnet en eventuell konkurs, kan du kreve refundert fra selskapet, men Iversen er tydelig på at det er små muligheter for refusjon.

- Dette må rettes til konkursboet, men du stiller langt bak i køen.

Sjansen for at det vil være penger i konkursboet til å dekke den nye billetten regnes som liten. Dermed vil du bare få «småpenger» igjen for den utbrukte billetten, og ender opp med å måtte ta et større tap selv.

Mange stoler på at reiseforsikringen deres vil dekke utgiftene dersom Flyr skulle gå konkurs.

Men, nei, reiseforsikringen din dekker ikke hendelser som står i direkte eller indirekte sammenheng med konkurs.

- En forsikring dekker mye, men ikke alt. En konkurs er et eksempel på en ting som ikke er dekket, så kundene vil ikke få erstattet reisen sin dersom Flyr skulle gå konkurs, sier Andreas Handeland til DinSide.

Sydenturen

Dersom du har kjøpt en pakkereise, så kan denne være dekket av Reisegarantifondet så lenge reiseselskapet du kjøpte reisen av er medlem.

Du kan også søke erstatning gjennom kredittkortselskapet hvis du har betalt reisen med MasterCard, Visa, American Express eller et annet kredittkortselskap. Da må du kontakt med kredittkortselskapet eller banken din for å få mer informasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer