17. mai

Gjør du det lovlig?

Kjenner du reglene for hvilke bilder du kan dele fra 17. maifeiringen?

BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde. Kjenner du reglene?Foto: Odd Roar Lange
BILDETRØBBEL: Det tas millioner av bilder i løpet av 17.-maiferingen. Og noen havner på nettsider, selv om de ikke burde. Kjenner du reglene?
Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt er klart for den store dagen. Etter to år uten barnetog, flaggborg, korpsmusikk på rekke og rad, samt pølser og is og leker på skolene, skal Norge endelig få feire nasjonaldag på ordentlig igjen. Hurra!

Og hundretusener av nordmenn tar med seg mobiltelefonen for å ta bilder av barn, barnebarn, venner, kjente og ukjente.

Men er du klar over at det er regler for hvilke bilder du har lov til å dele i sosiale medier?

Å ta bildet trenger ikke å være ulovlig. Men skal du dele bildene, også i lukkede grupper, så må du forholde deg til både åndsverkloven og personopplysningsloven.

Det skilles mellom det som kalles situasjonsbilder og portrettbilder.

Dette kan være ulovlig å dele

Portrettbilder kan være bilder der en eller flere personer er tydelige objekter i bildet. Sånn som klassebilde, noen venner, eller bilde av én enkeltperson. Disse bildene kan du ikke dele uten samtykke fra alle som er på bildet.

Dersom bildet er av barn, må du innhente tillatelse fra alle foreldrene.

Husk at et uskyldig og positivt bilde som deles i begeistring og glede av deg kan være skadelig for dem som er på bildet. Fordi noen, særlig barn, kan leve under forhold som krever at de er skjermet og beskyttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer