Alt er klart for den store dagen. Etter to år uten barnetog, flaggborg, korpsmusikk på rekke og rad, samt pølser og is og leker på skolene, skal Norge endelig få feire nasjonaldag på ordentlig igjen. Hurra!
Og hundretusener av nordmenn tar med seg mobiltelefonen for å ta bilder av barn, barnebarn, venner, kjente og ukjente.
Men er du klar over at det er regler for hvilke bilder du har lov til å dele i sosiale medier?
Å ta bildet trenger ikke å være ulovlig. Men skal du dele bildene, også i lukkede grupper, så må du forholde deg til både åndsverkloven og personopplysningsloven.
Det skilles mellom det som kalles situasjonsbilder og portrettbilder.

Dette kan være ulovlig å dele
Portrettbilder kan være bilder der en eller flere personer er tydelige objekter i bildet. Sånn som klassebilde, noen venner, eller bilde av én enkeltperson. Disse bildene kan du ikke dele uten samtykke fra alle som er på bildet.

Feriekaos: Dette kan du kreve
Dersom bildet er av barn, må du innhente tillatelse fra alle foreldrene.
Husk at et uskyldig og positivt bilde som deles i begeistring og glede av deg kan være skadelig for dem som er på bildet. Fordi noen, særlig barn, kan leve under forhold som krever at de er skjermet og beskyttet.
Situasjonsbilder
Et bilde av en større del av 17. mai-toget som går forbi vil regnes som et situasjonsbilde. Og disse kan du i utgangspunktet dele med andre.
Situasjonsbilder kan defineres som bilder der aktiviteten eller hendelsen på bildet er det egentlige motivet.

Strammer inn
Akkurat hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet.
Slike bilder kan gjengis offentlig uten samtykke fra de som er avbildet såframt bildet gjengir forsamlinger eller hendelser som har allmenn interesse. Eksempler på dette kan være en gruppe mennesker på konsert, et idrettsarrangement - eller som i dette tilfellet, i et 17. mai-tog, skriver Datatilsynet på sine hjemmesider. (ekstern lenke)
