Flyreiser:

Gjør du dette feil?

Det lille merket på bagasjelappen kan skape store problemer.

MERKET: Mange lar bagasjelappene være med på den neste flyturer, og den etter den. Men er det særlig smart? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
MERKET: Mange lar bagasjelappene være med på den neste flyturer, og den etter den. Men er det særlig smart? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyet er i rute, du er kommet frem til bestemmelsesstedet. Alt ser lovende ut. Helt til du oppdager at bagasjen din er borte.

Hvor er den og når kommer den? Husket du å merke bagasjen din på den rette måten?

Sjekk dette først

Dersom du har med innsjekket bagasje så er det flere ting som er viktig å passe på.

TIPS: Slik får du signatur på Iphonen din uten å printe ut dokumentet først. Lettere blir det ikke. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Det første er at du holder deg innenfor målene når det kommer til både vekt og størrelse. Har du ukurante bager, med mange reimer og ekstra detaljer? Da kan det lønne seg å sjekke inn bagasjen som spesialbagasje. Og dersom du har bagasje som veier mer enn den vekten som er angitt fra flyselskapet, så må du dessverre belage deg på å betale ekstra.

Hva koster det?

Gebyrer for ekstra bagasje varierer avhengig av rute og/eller destinasjon og om du kjøper på forhånd eller på flyplassen. Du betaler per innsjekket kolli og retning. Husk at de aller billigste billettklassene som SAS Go Light, Norwegians Lowfare, Flyr Mini og Widerøes Economy Light ikke inkluderer innsjekket bagasje, men du kan legge det til mot et gebyr.

Og det er billigere å ordne dette via app eller nettside, i stedet for å betale for manuell endring på flyplassen.

Merker du rett?

Du har hørt det før: Husk å merke bagasjen din med navnet ditt og adresse til stedet du reiser tid. Dersom bagasjen må ettersendes med et annet fly enn de du landet med så vil flyselskapet sørge for at det kan kjøres ut til der du er, dersom du vet hvor du er.

Dette er informasjon du skal skrive en Property Irregularity Report (PIR) som gir dem mulighet til å ettersende bagasjen. Dette skjemaet må du fylle ut før du forlater flyplassen, og få alltid med deg en kopi enten i hånda eller på epost.

Bagasjelappen

De fleste sjekker i dag inn bagasjen sin via innsjekkskioskene på flyplassen. Andre velger manuell innsjekking der de får hjelp til å sette bagasjelapp på koffert eller bag.

Husk å feste bagasjelappen på et sted hvor den ikke faller av. Bruk gjerne det fast håndtak eller lignende.

- Legg også merke til at de finnes to små klistrelapper med en strekkode i enden av den lange lappen. Disse tar du av og klistrer på bagasjen. Det er en sikkerhet for deg dersom den store lappen blir ødelagt, sier Per Viggo Andersen, som er fagleder for bagasjen på Oslo Lufthavn.

- Størst risiko for at den store lappen løsner er det på bager hvor de to håndtakene er «tapet« sammen med bagasjelappen. Hvis stuerne tar tak i bare ett av håndtakene kan bagasjelappen falle av.

Les også: Slik får du stuerne til virkelig å hate bagasjen din

Fjerner du lappene?

De fleste skjønner at den store bagasjelappen skal fjernes før neste reise hvor man da får ny bagasjelapp. Men ikke alle husker å fjerne de små brukte klistrelappene.

- Da kan du få trøbbel. For strekkodeleseren kan misoppfatte den digitale meldingen. Noe som igjen fører til at bagasjen blir holdt igjen for manuell sjekk eller den går rundt og rundt på bagasjeanlegget før vi finner hvor den skal sendes. Dette kan i verste fall bety at bagasjen din blir liggende igjen på flyplassen mens flyet med deg om bord drar av gårde, sier Per Viggo Andersen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer