Flyreiser

Gjør du dette feil?

Bagasjeeksperten med klart tips for hvordan du skal sikre kofferten din.

KAN DU KODEN?: Husker du koden på kofferten din? Foto: Odd Roar Lange
KAN DU KODEN?: Husker du koden på kofferten din? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal kofferten låses med kode- eller nøkkellås før du sender den med flyet?

Spørsmålet er blitt aktuelt etter at en rekke reisende mellom Norge og Las Palmas har meldt om tyveri av verdisaker fra den innsjekkede bagasjen.

Norske reisende som gleder seg til fine dager på Kanariøyene, opplever nemlig at bagasjen er åpnet og at kamera, klokker og smykker er borte før de får kofferten utlevert på Las Palmas International Airport.

Det viktigste og beste tipset er at man aldri skal sende verdisaker i innsjekket bagasje. Dersom man skal ha med verdisaker på reisen så skal disse tas med i håndbagasjen og alltid holdes under oppsikt under hele reisen.

Dekkes ikke

Dersom du glemmer igjen eller mister håndbagasjen, dekkes ikke tapet verken av flyselskapet, flyplassen eller reiseforsikringen.

Blir håndbagasjen, derimot, ødelagt av plutselige og uventede hendelser, eller stjålet, kan du få erstattet tapet via reiseforsikringen. Men husk at kravet ikke må overstige maksimalbeløpet i forsikringen din.

Dersom den overstiger beløpet, kan du dele kravet på flere forsikringsavtaler. Har du betalt mer enn halve reisen med kredittkort, har du kanskje en egen reiseforsikringsdekning gjennom kortutstederen (ofte en bank).

PAKKETRIKS: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Smart koffertlås

- Mange reiser har en såkalt hard-case-koffert, som er laget av hard plast eller metall. Disse har ofte en innebygd lås som er en såkalt TSA-lå. TSA står for Transport Security Administration. Dersom politiet eller Tollvesenet finner noe mistenkelig under røntgenskanning av bagasjen, kan de åpne bagasjen din, forteller Per Viggo Andersen, fagleder bagasje ved Oslo Lufthavn.

Dersom kofferten er låst med vanlig hengelås, vil denne bli klippet over.

Dette kan du altså unngå med en TSA-lås, som er en kodelås der bare du kjenner koden. Tollvesenet og politiet (eller annet autorisert personell) har en universalnøkkel eller en universalkode til å åpne låsen, uten at noe blir ødelagt.

Ikke en safe

Husk at heller ikke en hard-case-koffert er en safe.

Men en låst hard-case-koffert er naturligvis sikrere mot skader og innbrudd enn en soft-case, som altså er laget av stoff. Denne er lett å klippe eller skjære i stykker.

Og det er nettopp dette som har skjedd med en rekke sydenfarere den siste tiden.

Bruker belte

– Jeg bruker helst en hard-case-koffert med kodelås på mine reiser. Jeg låser den, og så langt har jeg aldri opplevd at låsen er blitt ødelagt eller brutt opp, sier Per Viggo Andersen.

– Dersom jeg skal bruke en koffert laget av tøy, bruker jeg et belte rundt kofferten. Dermed reduserer jeg risikoen for at alt innhold faller ut dersom glidelåset går i stykker under transport, fortsetter han.

Andersen bekrefter at det ikke er helt uvanlig at koffertinnhold kommer plagg-for-plagg på bagasjebåndet etter at glidelås har raknet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer