Dette må du vite hvis du skal hjem til jul 2021

Gjør endringer: – Vi er lei oss

Widerøe er blant flere som varsler færre flyavganger i juletrafikken, mens Vy dropper juletog.

TOPPDAGEN: Onsdag 22. desember blir den travle dagen for mange som skal ta tog før jul. Foto: Odd Roar Lange
TOPPDAGEN: Onsdag 22. desember blir den travle dagen for mange som skal ta tog før jul. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå gjør de seg klare. Flyplassene og flyselskapene forbereder seg sammen med jernbanestasjonene og togselskapene for det store julerushet. Et rush som også dette året blir annerledes enn mange husker det fra årene med tett-i-tett med reisende og varme klemmer ved avreise og ankomst.

Strammer inn

Og mange som skal reise hjem til jul er naturligvis spente på om flyene og eller togene går slik det var planlagt, eller om det kommer coronarelaterte avlysninger og endringer etter at regjeringen strammet inn på reglene.

Noen av selskapene har gjort det klart at de kutter i tilbudet etter at de nye coronarestriksjonene ble innført. Her ser du de foreløpige endringene hos de viktigste transportselskapene.

Fly

Flyselskapene skal frakte tusenvis av nordmenn mellom norske flyplasser i siste halvdel av desember. Her er flyselskapenes planer.

SAS

– Vi skal fly etter det oppsatte programmet, selv om vi merker at bookingen har flatet ut de siste dagene, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til DinSide.

– Våre kunder er naturligvis ikke upåvirket av det som skjer akkurat nå, men vår oppfatninger er at mange uansett vil reise ut eller hjem til sine egne i jula. Og vi har god etterspørsel etter flybilletter i jule- og nyttårsdagene. Vi flyr slik vi har satt opp planen, dersom det ikke skjer noe uforutsett.

– Bør de reisende vurdere andre reisemåter som en back up til jul?

– Nei, det er det ingen grunn til. Vi skal gjøre alt vi kan for å få våre passasjerer frem dit de skal, når de skal, slår Eckhoff fast.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Widerøe

– Vi har allerede redusert noe i trafikkprogrammet vårt. Så langt i pandemien har vi forsøkt å være atskillig mer forutsigbare, men de nye smitteverntiltakene som ble presentert i mandagenes pressekonferanse kom mer overraskende på oss, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe til DinSide.

Hun sier flyselskapet ser seg nødt til å redusere ytterligere på noen av sine ruter, men vil opprettholde reisestrømmene i Nord-Norge og Vestlandet, inn og ut av Bergen.

– Vi skal få våre kunder frem, men vi er lei oss for at vi ser oss nødt til å gjøre noen endringer, sier Solli.

FULL FART: Juletrafikken blir stor ved de største flyplassene her i landet. Men mindre enn den var i normalårene før coronapandemien. Foto: Odd Roar Lange
FULL FART: Juletrafikken blir stor ved de største flyplassene her i landet. Men mindre enn den var i normalårene før coronapandemien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Vi opplever at Samferdselsdepartementet står for sine forpliktelser på anbudsrutene våre, så her gjør vi ingen endringer inntil videre. Våre øvrige ruter, derimot, reduserer vi noe. Flere av disse kuttene er allerede utført da vi går inn i en periode (etter jul og nyttår) der det normalt er færre reisende.

– De av våre kunder som blir berørt av endringer i ruteprogrammet vil bli kontaktet i løpet av denne uken.

- Får dere noen reaksjoner fra de reisende?

- Kundesenteret vårt har i dag hatt en liten økning i antall henvendelser. Noen ønsker å endre sine reiser til etter nyttår, men sammenlignet med tidligere innstramminger og økt smitteverntiltak opplever vi en mye mer avventende holdning denne gangen. Det kan se ut til at de reisende i all hovedsak opprettholder sine reiseplaner for jul- og nyttårssesongen, sier Solli.

Norwegian

– De siste årene har lært oss at det er vanskelig å spå utviklingen av pandemien, men det vi med stor sikkerhet nå vet er at det er myndighetspålagte restriksjoner som påvirker reisemønstrene aller mest, sier pressekontakt Eline Skari i Norwegian til DinSide.

– Fra før har vi tatt ned kapasiteten for denne sesongen, og per i dag er det slik at eventuelle nye sesongjusteringer ikke vil påvirke planlagte flygninger i desember.

Skari sier de ønsker alle passasjerene velkommen om bord de neste ukene, og skal gjøre sitt aller beste for at de får en så trygg og god reise som mulig, enten om det er hjem til jul, eller på reise til julefeiring og ferie andre steder.

– Vi har også forlenget perioden der vi tilbyr én gratis ombooking av de billigste billettypene som i utgangspunktet ikke er fleksible, og dette gir nok kundene våre litt ekstra trygghet. Dersom vi kansellerer en reise vil kundene kunne få velge mellom å bestille ny billett, eller få refundert den ubrukte billetten, forklarer pressekontakten.

Flyr

– Vi kommer til å slå sammen to flighter til Las Palmas 29. desember, for å tilpasse oss til etterspørselen, ellers ser det øvrige programmet ut til å gå som planlagt. Per i dag er det ingen endringer for jule- og nyttårstrafikken, sier Anita Svanes, kommunikasjonssjef i Flyr.

Tog og buss

Også i togtrafikken blir det en del endringer i jule- og nyttårshelga:

SJ Nord

– Vi kjører som tidligere, bortsett fra to nye avganger på Dovrebanen i hver retning til og med 2. januar, sier Lena Angela Nesteby, konstituert administrerende direktør i togselskapet SJ Norge, som bekrefter at onsdagen før jul blir den travleste dagen:

– Ja, vi har flest reisende 22. desember, sier hun.

Vy

– Vi ser at folk venter lenger med å bestille. Det forstår vi, siden det er usikre tider. Derfor anbefaler vi også å kjøpe billetter som er fleksible, hvor det er mulig å endre avgang om det blir behov for det, eller avbestille billetten, sier Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy, til DinSide.

– Vi anbefaler å ikke vente til de siste dagene med å reise, men utnytte alle dagene og avgangene før jul, samt de fleksible løsningene som mange av oss allerede bruker - slik som hjemmekontor og Teams eller andre digitale muligheter til å jobbe fra hytta, ungdomsrommet eller i kjelleren til svigers, fortsetter Scholz.

Typiske dager med stor pågang hos Vy er 22., 23., 26. og 27. desember, samt 2. januar.

RUSH: Togselskapene får travle dager fremover. Foto: Odd Roar Lange
RUSH: Togselskapene får travle dager fremover. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Juletoget

Fra 12. desember økte Vy antall avganger på Bergensbanen, slik at det kjører fem avganger hver vei på dagtid, samt at nattogene kjører seks netter i uka, som i dag. Dette gjør at det er flere avganger og tidspunkter å velge i.

– Det gjør også at det ikke er behov for egne juletog, forteller Gina Scholz.

– For dem som planlegger å ta Bergensbanen er det greit å vite at familievogna stenger som følge av nye og strengere retningslinjer. Det er også skjenkestopp på toget, som ellers i samfunnet. Ellers kan det være greit å sjekke ut muligheten for å reise i en egen kupe sammen med sin egen kohort som familie og nære venner, avslutter kommunikasjonssjefen i Vy.

Norway bussekspress

– Det tilbudet vi har planlagt har vi ønske om å kjøre, forutsatt at det er etterspørsel. Det blir imidlertid løpende vurdert fremover, sier administrerende direktør Merethe Olsen i Norway Bussekspress til DinSide.

– Det som er viktig for oss i tiden frem til jul og nyttår er at kunder som planlegger å reise kjøper billett i god tid. Da er kundene sikret seg plass og vi kan planlegge deretter, slår Olsen fast.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer