Ferietips:

Gjør reisekuppet for 2022 nå

Slik kan du skaffe deg billig ferie på den smarte måten.

GOD TUR: De første billige reisene selges nå. Foto: Odd Roar Lange
GOD TUR: De første billige reisene selges nå. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du benyttet litt av jula til å snakke eller drømme om neste års ferie? I så fall er du ikke alene. Nordmenns glede over å snakke om ferier i jule- og nyttårshelga er en kjent sak.

Dette er nemlig årsaken til at selskaper i fly- og charterbransjen starter store salgskampanjer i romjula og rett etter nyttår.

Derfor bør du følge godt med akkurat nå. Spesielt dersom du vil skaffe deg neste års ferie med god rabatt. Men det er noen feller å se opp for.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Flyreiser

Flyselskapene er tilbakeholdne med å på forhånd avsløre sine kampanjeplaner. Men dette er aktører som pleier å starte sine kampanjer rett etter at vi har gjennomført ferier. De siste åra har de ikke ventet med salgsstart til etter nyttårshelga, men startet billettsalgkampanjer i romjula.

Vær obs på at billettene er på salg bare i noen få dager, og at det gjelder for billetter som må brukes innenfor en spesiell tidsperiode.

Men selv om selskapene sier at en viss dato er den absolutt siste salgsdagen, så har det tradisjonelt vist seg at det har vært mulig å kjøpe rabatterte billetter to-tre dager etter kampanjeslutt.

STORBYFERIE: Nordmenn elsker storbyer som Nice. Foto: Odd Roar Lange
STORBYFERIE: Nordmenn elsker storbyer som Nice. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Charterreiser

Også turoperatørene som selger charterreiser har tradisjonelt sett lagt sine kampanjer til rett etter ferier. Dermed kan vi vente gode tilbud de neste dagene. Charterselskapene er, som mange andre, spent på hvordan sommeren kommer til å bli, og vil nok være forsiktige med å sette opp for mange charteravganger allerede nå.

Det er ventet at dette vil øke dersom smittesituasjonen tilsier det, så det kommer trolig flere kampanjer seinere. Les nøye den delen som gjelder avbestillingsforsikringer og refusjonsmuligheter. Her er det nemlig store forskjeller mellom selskapene.

Reiseklagenemnda

Dersom det oppstår problemer før eller under reisen, og du mener at det er reiseselskapet eller reisearrangørens feil og ansvar, er det viktig at du klager skriftlig så raskt som mulig. Dette for å gi dem anledning til å rette opp feilen.

Dersom du ikke kommer til enighet med selskapet, kan du sende en klage til Transportklagenemnda og Pakkereisenemnda. De behandler saker som angår buss, båt, trikk/T-bane, tog, fly og pakkereiser.

GODE DRØMMER: Gleder du deg til ferieopplevelser i 2022? Da er du ikke alene. Foto: Odd Roar Lange
GODE DRØMMER: Gleder du deg til ferieopplevelser i 2022? Da er du ikke alene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Pakkereise eller ikke

Charterselskapene selger i første rekke reiser som inkluderer reise og opphold, altså fly og hotell. Og dette regnes som en pakkereise som gir deg egne rettigheter; dersom flyreisen blir kansellert får du også hotellpengene tilbake.

Men selskapene selger også «bare flybillett», der du skaffer overnatting og transport på reisemålet selv. Da omfattes du ikke av pakkereisegarantien, så et billig kjøp kan bli dyrt dersom reisen blir avlyst og du ikke har refunderbar hotellbestilling.

Dersom du bestiller leiebil samtidig som du kjøper en flybillett, regnes dette som en pakkereise dersom du har betalt begge deler i én betaling. Dersom det ble delt opp i to betalinger (transaksjoner) gjelder det ikke som pakkereise.

Avbestillingsforsikring

Mange har tidligere droppet ulike avbestillingsforsikringer fordi de regnet med at reiseforsikringen «ordnet det meste». Men gjennom coronapandemien har mange lært at en ekstra avbestillingsforsikring som ikke bare dekker plutselig og uventet sykdom kan være smart.

Les alltid vilkårene nøye før du kjøper en slik forsikring, for noen av dem dekker ikke mer enn det den tradisjonelle reiseforsikringen allerede dekker, eller er gyldig bare få antall dager etter at kjøpet er gjennomført. 0g vær ekstra på vakt mot avbestillingsforsikringer som selges gjennom søkemotorer og andre tredjeparter.

Ikke bestill for tidlig

Når er det smart å kjøpe en reise? Kunsten er å finne det rette tidspunktet og den rette prisen - for deg. Dette betyr at du kanskje må lete litt ekstra eller å be et reisebyrå om hjelp. Det er lett å la seg rive med og bestille en reise fordi man frykter at det snart blir utsolgt.

Den risikoen regnes som svært liten i 2022, fordi kapasiteten kommer til å bli utvidet i takt med økt etterspørsel.

Dermed er det ikke nødvendigvis slik at alle de billigste billettene og reisene blir solgt først. Det kommer flere anledninger til et reisekupp utover i 2022.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer