Flyplasskaoset:

Gladnyhet om charterturer

Pinsetrafikk på norske flyplasser har vært smertefri, men ett råd gjelder i sommer: - Unngå Schiphol.

SCHIPHOL FREDAG FØR PINSE KLOKKA 12: Timelange køer på utsiden av storflyplassen i Amsterdam før avreise. Da var det tidligst plass inne på flyplassen fire timer før flyet skulle ta av. Foto: Robin van Lonkhuijsen, ANP / AFP / NTB.
SCHIPHOL FREDAG FØR PINSE KLOKKA 12: Timelange køer på utsiden av storflyplassen i Amsterdam før avreise. Da var det tidligst plass inne på flyplassen fire timer før flyet skulle ta av. Foto: Robin van Lonkhuijsen, ANP / AFP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gladmelding foran sommerferien etter den første, store helgen med flyplasskaos ute i Europa:

- Charterturer fra og til norske flyplasser vil gå etter planen.

De to største charterturselskapene, Ving og TUI, er samstemte etter pinsetesten. Og begge feriefikserne er glade for Avinors erfaringer med kapasiteten på norske flyplasser.

Både Ving og TUI er fornøyd med passasjerflyten inn og ut av de tre største feriemålene Mallorca, Rhodos og Kreta.

Ving har også gode erfaringer å melde til og fra Kreta og Antalya.

Oslo Lufthavn Gardermoen hadde fredag før pinse den travleste dagen på tre år med 96 000 passasjerer. Det gikk tilnærmet normalt som en stor utfartsdag før pandemien.

Schiphol: 14 timer forsinkelse

Schiphol flyplass i Amsterdam er ett av de store knutepunktene - og trangeste flaskehalsene - i Europa. Der var det verre enn fryktet med opptil 14 timer forsinkelse og like langdryge passasjerkøer, melder den nederlandske avisa De Telegraaf.

KØER: Det melder om kaos og lange køer på flere flyplasser rundt om i Europa. Video: Twitter Vis mer

Det store nederlandske flyselskapet KLM returnerte til hjemmebasen Schiphol med rundt 40 tomme fly pinsedagene. Passasjerene ble stående igjen i Aten, Malaga, Paris og Ibiza.

Har ikke folk

Hjemme på Schiphol var det ikke sikkerhetspersonell til å slippe dem gjennom.

Der er den store forskjellen. Norske flyplasser permitterte under pandemien nøkkelpersonell, som var klare til å begynne rett på jobb igjen.

I mange andre land mistet flyplassene ansatte, eller sa dem opp. Nå er det vanskelig å skaffe personell. Og uansett må nye ansatte gjennom skjerpede sikkerhetskurs, opp mot 10 uker, vør de kan begynne jobben.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs har overfor Dagbladet rangert Schiphol, Arlanda og Heathrow som de tre «verste» flyplassene utover sommeren. Dublin og Manchester kommer rett bak der.

Flyplasseier og statens fagorgan Avinor gleder seg over at de store reiseselskapene har positive tilbakemeldinger fra pinse.

- Godt rustet

- Både Gardermoen og de tre største lufthavnene utenfor Oslo-området - Flesland, Sola og Værnes - rapporterer om fin flyt og smertefrittopplegg gjennom hele pinsehelgen, takket være et godt rustet apparat. Det er mange flinke folk både i Avinor, hos flyselskap, handlingselskap og alle andre på flyplassene, skriver pressevakt Øystein Løwer i Avinor i en mail til Dagbladet.

Om råd til flypassasjerer framover, skriver Avinor:

- Flyselskapet ditt er nærmest til å svare på spørsmål om råd. På generelt grunnlag anbefaler vi folk å lese informasjonen de får ekstra godt, laste ned appene til flyselskap og flyplasser og følge med på nettsidene deres.

- Gardermoen var veldig flinke. Og vi har gode rapporter fra Kreta, Rhodos og Mallorca, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Ving-sjef Marie-Anne Zachrisson stiller seg bak kollegaen og konkurrenten.

- Jeg var på flyplassen på Mallorca for kort tid siden. Der virket de klare for sommeren. Om det er en flyplass jeg ville skjære utenom i sommer, er det Schiphol.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer