Leie båt 2021

Glemmer du dette så står du uten forsikring

Leier ut sommerdrømmen - men se opp for disse tabbene

Sommerglede: Mange velger å leie båt i sommer, eller leier ut egen båt når den ikke er i bruk. Men se opp for de kostbare tabbene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sommerglede: Mange velger å leie båt i sommer, eller leier ut egen båt når den ikke er i bruk. Men se opp for de kostbare tabbene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert

Dra til sjøs for en mulighet. Du trenger nemlig ikke eie egen båt for å komme deg på sjøen i sommer. Det er nemlig gode muligheter for deg som vil leie båt for noen dager eller kanskje uker.

Men pass deg for de kostbare fellene.

For før du signerer leiekontrakten, er det viktig å gjøre hjemmeleksa skikkelig. Det er nemlig lover og regler du må kjenne til før du leier båt.

Og selvsagt å sette seg inn i hvilke forsikringer du trenger, og hva disse dekker.

Nybegynnerfeil

Båtforhandlerne melder om hete tider i bransjen. Mange nordmenn vil gjerne kjøpe egen båt, og mange må vente helt til neste år før de får drømmebåten overlevert. Samtidig er det mange som har kjøpt egen båt og som vet at de ikke får brukt den så mye som de trodde.

Da gjør de som Jan Vidar Tofteberg og samboeren, som leier ut båten. Og sørger for å unngå nybegynnerfeilene:

- Jeg og samboer Beate Bergaplass kjøpte seilbåten «Gommo», en Bavaria 32ac i fjor. Vi erkjenner at den, grunnet jobbsituasjonen, ikke blir så mye brukt som den burde. Derfor har vi leid den ut i fem av ukene i sommer, forteller Jan Vidar Tofteberg.

- Båten ligger i Fredrikstad og får leietakere fra Tromsø i nord til Oslo i sør denne sommeren. Det vi tjener på utleie kan vi bruke til en ekstra fin ferie for oss selv, samtidig som vi får brukt båten flere uker i sommer.

Drømmer til sjøs: Jan Vidar Tofteberg og Beate Bergaplass kjøpte egen båt i fjor. I år leier de den ut. Foto: Privat
Drømmer til sjøs: Jan Vidar Tofteberg og Beate Bergaplass kjøpte egen båt i fjor. I år leier de den ut. Foto: Privat Vis mer

Herlige dager

Alt tyder på at mange vil prøve seg på sjøen i sommer – enten det er i nyinnkjøpt, leid eller lånt båt. Tar du de nødvendige forholdsreglene og får værgudene på lag, har du mange herlige dager i vente.

Men: Trenger du båtførerbevis for å være skipper på leid skute? Hvordan er trafikkreglene på sjøen? Og hva trenger du av forsikringer?

– Noe av det beste med båtlivet er å leve litt som en fant, tett på naturen og stadig på farten. Med båt kommer du til mange sjarmerende steder du ellers ikke ville fått se. I tillegg er det spennende kystkultur å oppleve, sier redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtmagasinet.

Nissen-Lie forteller at tallene for bruktbåtkjøp allerede midt i mai er høyere enn tallene for hele fjoråret, så det ligger an til tidenes båtsommer. I tillegg kommer et gryende utleiemarked.

Travel sommer: Redningsselskapet forbereder seg på en travel sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Travel sommer: Redningsselskapet forbereder seg på en travel sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Båtenes Airbnb

- Det er en kort sesong her i Norge. Leiemarkedet har tradisjonelt ikke vært så stort, men noe er det – for eksempel på Finn, tipser Nissen-Lie. I tillegg dukker det stadig opp flere aktører som formidler kontakt mellom utleiere og leietakere.

- Vi startet opp med dette i fjor, og flere titalls leietakere fikk dratt ut på sjøen i leid båt, sier Thomas Græsholt i selskapet Seashare.

- I praksis gjennomføres leieavtalen på samme måte som en airbnb-leilighet. Men som formidlere er vi et betryggende mellomledd for begge parter og sørger for både forsikring og andre gunstige avtaler.

Uansett kan det være lønnsomt å leie ut båten når man ikke bruker den selv.

– Gjennomsnittsbåten ligger i havn 90 prosent av tiden. Det å leie kan også være veien til sjølivets gleder for folk som ikke vil eller kan bruke penger på å eie en båt, sier Nissen-Lie.

– Selvfølgelig er det ting du må tenke på før du leier båt. Båten må ha alt av nødvendig utstyr, og du må være i stand til å føre den trygt, fastslår han.

Ta båtførerprøven – uansett alder

Er du født etter 1980 og skal føre en båt på over åtte meters lengde eller med mer enn 25 hester, må du ha båtførerbevis.

- Også de som er født før 1980 bør ta kurs og avlegge prøven, mener Nissen-Lie.

Du kan ta båtførerprøven på nett.

– Vis hensyn og hold lav fart. Unngå å ferdes i mørket og be om hjelp hvis du er usikker på om du klarer å håndtere en situasjon. I tillegg må du selvsagt være i stand til å håndtere båten og å kunne navigere ved hjelp av kart, sjømerker og andre hjelpemidler. Og du må ikke tro at alle andre kan reglene, bemerker han.

Øvelse er smart

Ole Henrik Nissen-Lie anbefaler ferske båtførere å øve før de legger ut på sjøen.

– Øvelse gjør mester, også på sjøen. Alle båter oppfører seg litt forskjellig. Test båten du har leid og lær den å kjenne før du drar på tokt, sier han.

- Vi anbefaler at de som leier og den som leier ut drar ut på en felles liten runde før leietaker overtar, sier Thomas Græsholt.

Testet og godkjent

- Vi sørget for et intervju av alle som skal leie båt fra oss, og vi har allerede hatt noen av dem om bord slik at vi kan gå gjennom båten sammen, sier Jan Vidar Tofteberg.

Alle båter med motor skal ha brannslukkingsutstyr om bord.
I tillegg: lanterner, kompass, tauverk og fendre, anker og helst drivanker. Åpne og raske båter bør også ha såkalt dødmannsknapp.

– Det er også en fordel med VHF-radio, nødraketter og kanskje en jolle, sier Nissen-Lie. Han minner i tillegg om at det er påbudt å bruke vest i båter som måler under åtte meter.

Og dette merket må vesten ha.

Rett vest: Husk godkjent redningsvest til alle om bord. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Rett vest: Husk godkjent redningsvest til alle om bord. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Båteierens ansvar

- Det er båteierens ansvar at farkosten er tilstrekkelig forsikret. Som leietaker må du ikke godta å overta ansvar for en båt som ikke er tilstrekkelig forsikret, advarer Pål Sætershagen.

- Vi har sjekket at forsikringen vår dekker utleie, og vi trenger heldigvis ingen utvidelse av forsikringen når vi leier den ut mindre enn 2 måneder, fortsetter Tofteberg.

Sjekker leietakerne: En grundig sjekk av de som skal leie og at forsikringen er i orden, er viktig for de ferske båtutleierne Beate Bergaplass og Jan Vidar Tofteberg. Foto: Privat
Sjekker leietakerne: En grundig sjekk av de som skal leie og at forsikringen er i orden, er viktig for de ferske båtutleierne Beate Bergaplass og Jan Vidar Tofteberg. Foto: Privat Vis mer

Alle som bruker båten er omfattet av forsikringsavtalen som er knyttet til den. Forsikringen gjelder for både eier og de som låner eller leier båten. Dette omfatter beløpsbegrensningene på for eksempel personlige eiendeler og løst utstyr. Egenandelen er i utgangspunktet også lik.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer

Skal du ferdes til sjøs må du minimum ha en ansvarsforsikring på båten. Det dekker det rettslige erstatningsansvaret du kan pådra deg som båtfører.

For verken innbo- eller reiseforsikringen dekker dette ansvaret, påpeker han og legger til at eier må gi beskjed til forsikringsselskapet om at båten blir leid ut for at forsikringen skal være gyldig. Gjør du ikke dette risikerer du å stå uten erstatning hvis båten blir skadet.

Utleie medfører generelt forhøyet risiko. Sjekk hvilke regler som gjelder for ditt selskap.

– Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke dekker uhell, som at du mister mobilen i vannet. Dette ligger eventuelt innunder en innboforsikring, opplyser forsikringsrådgiveren.

Råd for et godt båtliv

Trygg i båt? Se Sjøfartsdirektoratets brosjyre for en trygg båtsommer

- Som fersk sjøfarer kan det å la vind og vær styre planene kreve litt tilvenning, mener Ole Henrik Nissen-Lie.

- Visst er det fantastisk å ligge ytterst i skjærgården i finvær. Men når kulingen kommer, gjelder det å ha vært forutseende og ligge fortøyd i en god havn, sier han.

Godt forberedt: Vær forberedt på raske værskifter til sjøs. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Godt forberedt: Vær forberedt på raske værskifter til sjøs. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det å tilpasse seg til og nyte naturens luner er ellers litt av hemmeligheten ved et godt båtliv, mener redaktøren. Han legger til at det er viktig å alltid å ta hensyn til all som er om bord. Kanskje er ikke alle like sjøsterke?

- Slapp av med en god bok eller et spill når det regner eller blåser, eller gå i land på et trivelig sted. Selv når sola skinner og vinden løyer, trenger dere ikke nødvendigvis å dra så langt. Finn en strand eller et svaberg og nyt livet, er Nissen-Lies råd.

Ekspertens sju pakketips

  1. Tilpass bagasjen etter båtens størrelse og feriens lengde
  2. Husk varme klær – temperaturen kan variere mye på sjøen
  3. Ta med både bade- og regntøy – inkludert støvler
  4. Kjøp mat med litt holdbarhet, som tørrmat, hermetikk, løk og egg. Da står du friere til å ligge i naturhavn på godværsdager uten å måtte handle.
  5. Ta med fiskeutstyr og gjerne hansker for å plukke blåskjell og østers. Verdens beste spiskammers befinner seg like under vannoverflaten.
  6. Husk redningsvest til alle. I båter under 8 meter er det påbudt å ha på redningsvest.
  7. Husk powerbank for å kunne lade telefonen, hvis det ikke er tilgjengelig strøm der dere skal. Hvis uhellet er ute og det står mellom liv og død, er telefon med dekning og batterikapasitet en nødvendighet. Eventuelt VHF.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer